İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

KİT'lerde başarı ücretine ne zaman hak kazanılır?

Devlet memuru iken 399'a tabi sözleşmeli personel olanlar, deneme süresine tabi olmaz.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 01 Mayıs 2017 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
KİT'lerde başarı ücretine ne zaman hak kazanılır?

SORU: Sayın memurlar.net yetkilisi;399 sayılı KHK'ya bağlı sözleşmeli memur olarak atandım. Daha önce 657'ye tabi memur olarak çalışıyordum. Önceki çalıştığım kurumda asil memur olduğum için aday memur olarak değil de asaleten başladım. Fakat bana %8 lik başarı ücreti verilmedi. Bunun üzerine genel müdürlükle görüştüğümde ise sicil notunun doldurulması ile başarı ücretinin verileceği söylendi. Gerekli mevzuata baktığımda şu hükmü okudum;
Kamu İktisadi Teşebbüsleri Sözleşmeli Personel Sicil Ve Başarı Değerlemesi Hakkında Yönetmeliğinin Sicil ve Başarı Değerleme Dönemi başlıklı 8.maddesinde ''yıl içinde memur statüsünden sözleşmeli statüye geçenlerin sicil ve başarı değerlemesi raporları sözleşme sürelerine bakılmaksızın Aralık ayının ikinci yarısında doldurulur.''.Bu hükme göre yıl sonunda sicil notum değerlendirilirse ben 8 ay boyunca başarı ücreti almadan çalışmış olacağım. Aday memur olarak başlamış olsaydım bu süre 6 ay olacaktı. Bu durumla ilgili DPB'nin bir görüşü var mıdır? Bu konu ile ilgili yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi çalışmalar kolay gelsin.

CEVAP: İlgili Mevzuat ve DPB görüşleri çerçevesinde bu konuda şunları söyleyebiliriz:

Başarı ücreti nedir?

Sözleşmeli personelden sicil ve başarı değerlemesi sonucunda sicil ve başarıları (A) düzeyinde olanlara temel ücretlerinin % 8'i, (B) düzeyinde olanlara % 4'ü, (C) düzeyinde olanlara % 2'si oranında hesaplanacak miktarda yapılan ödemeye başarı ücreti denmektedir.

İlk Defa İşe Başlayan Sözleşmeli Personel

KİT'lerde yeni göreve başlayan sözleşmeli personel 6 aylık deneme süresine tabidir. Bu süresinin sonunca haklarında bir sicil ve başarı değerlendirmesi yapılır ve aldıkları sicil notuna göre başarı ücretlerini 6 aydan sonra almaya başlarlar.

Memur Statüsünde Çalışırken Bir KİT'te Sözleşmeli Göreve Başlayanlar

Kamu İktisadi Teşebbüsleri Sözleşmeli Personel Sicil ve Başarı Değerlemesi Hakkında Yönetmeliğinin Sicil ve Başarı Değerleme Dönemi başlıklı 8.maddesinde ''yıl içinde memur statüsünden sözleşmeli statüye geçenlerin sicil ve başarı değerlemesi raporları sözleşme sürelerine bakılmaksızın Aralık ayının ikinci yarısında doldurulur.' denilmektedir.

DPB görüşlerinde memurların deneme süresine tabi olmayacağı belirtilmektedir. Yine bu görüşlerde Sicil ve Başarı değerlendirmesinin ise işe başlanmasını takip eden 6 ay ya da Aralık ayının ikinci yarısından hangisi önce gelir ise o dönemde yapılacağı değerlendirilmektedir. Örneğin, 1 Şubat tarihinde memurluktan ayrılıp sözleşmeli olarak KİT'te işe başlayan personelin Temmuz ayı sonunda sicil ve başarı değerlendirmesinin yapılması gerekir. Bu personelin Aralık ayında yine sicil ve başarı değerlendirmesi yapılır. Bu kişi Ekim ayında işe başlamış olsaydı sadece Aralık ayında sicil ve başarı değerlendirmesi yapılacaktı.

KİT'te Çalışmakta İken Başka KİT'e Geçen Sözleşmeli Personel

DPB'ye göre bir KİT'te görev yaparken başka KİT'e geçen sözleşmelin eski siciline göre yeni kurumunda başarı ücreti ödenmesi mümkündür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber