Doçentlik mağduriyetleri için yönetmelik değiştirildi

Ekim 2015 döneminde doçentlik sınavına başvuran adayların yaşadığı mağduriyetleri gidermek amacıyla yönetmelikte düzenlemeye gidildi

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 22 Nisan 2017 13:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Doçentlik mağduriyetleri için yönetmelik değiştirildi

Ekim 2015 döneminde doçentlik sınavına başvuran adayların yaşadığı mağduriyetleri gidermek amacıyla yönetmelikte düzenlemeye gidildi.

ESKİ HÜKÜM

YENİ HÜKÜM

MADDE 6- (6)

Değerlendirmeye esas alınan jüri raporları tamamlandığında, raporların birer örneği, eser incelemesi sonucuna ilişkin bildirim yazısıyla birlikte adaya gönderilir. Beş üyeden oluşan jürilerde en az üç üyenin, üç üyeden oluşan jürilerde ise en az iki üyenin, eser ve diğer faaliyetlerden adayı başarılı bulması halinde aday, sınavın bu aşamasından başarılı sayılır ve sözlü sınava çağrılır. Başarısız bulunan aday, jüri tarafından eksik bulunan eser ve faaliyetleri tamamlamak kaydıyla en erken izleyen ikinci dönemde yeniden başvurabilir.

MADDE 6- (6)

Değerlendirmeye esas alınan jüri raporları tamamlandığında, raporların birer örneği, eser incelemesi sonucuna ilişkin bildirim yazısıyla birlikte adaya gönderilir. Beş üyeden oluşan jürilerde en az üç üyenin, üç üyeden oluşan jürilerde ise en az iki üyenin, eser ve diğer faaliyetlerden adayı başarılı bulması halinde aday, sınavın bu aşamasından başarılı sayılır ve sözlü sınava çağrılır. Başarısız bulunan aday, jüri tarafından eksik bulunan eser ve faaliyetleri tamamlamak kaydıyla müracaat dönemi esas alınmak suretiyle en erken izleyen üçüncü dönemde yeniden başvurabilir.

MADDE 6- (20)

Eser incelemesinde başarılı olmasına rağmen sözlü sınavda başarısız olan veya başarısız sayılan aday, sözlü sınava en erken iki dönem; ikinci kez başarısız bulunan aday ise en erken dört dönem sonra yeniden başvurabilir. Sözlü sınavdan üçüncü kez başarısız bulunan aday için salt çoğunluğu sağlayacak sayıda üyenin değiştirilmesi şartıyla yeni bir jüri oluşturulur ve takip eden sözlü sınavlarda da aynı süreç izlenir.

MADDE 6- (20)

Eser incelemesinde başarılı olmasına rağmen sözlü sınavda başarısız olan veya başarısız sayılan aday, eser aşamasından sınava müracaat dönemi esas alınmak suretiyle en erken izleyen üçüncü dönemde, sözlü sınavı aşamasında birden fazla başarısız olan veya başarısız sayılan aday ise sözlü sınava son müracaat dönemi esas alınmak suretiyle en erken izleyen ikinci dönemde yeniden başvurabilir. Sözlü sınavdan üçüncü kez başarısız bulunan aday için salt çoğunluğu sağlayacak sayıda üyenin değiştirilmesi şartıyla yeni bir jüri oluşturulur ve takip eden sözlü sınavlarda da aynı süreç izlenir.

EKLENEN GEÇİŞ HÜKMÜ

GEÇİCİ MADDE 2 - (1) Ekim 2015 ve daha önceki dönemlerde doçentlik başvurusunda bulunup eser incelemesinde başarılı bulunmasına rağmen sözlü sınavda başarısız olan adaylar, bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin yirminci fıkrasındaki süreler göz önünde bulundurulmaksızın izleyen dönemlerde sözlü sınav için yeniden başvuruda bulunabilirler.

DEĞERLENDİRME:

1- Doçentlik sınavına eser inceleme aşamasında müracaat ederek başarısız bulunan adayların EN ERKEN İZLEYEN ÜÇÜNCÜ DÖNEMDE tekrar başvurabilmelerine yönelik düzenleme yapılmıştır. Böylece, eser aşamasında başarısız sayılanların tekrar başvurma sürelerinde bir dönem artışa gidilmiştir.

2- Eser inceleme aşamasından başarılı olan ancak sözlü sınavda başarısız olan aday en erken izleyen üçüncü dönemde (daha önce iki dönemdi), sözlüde birden fazla başarısız olan aday ise en erken izleyen ikinci dönemde (daha önce dört dönemdi) başvurabilecektir.

3- Son olarak, geçtiğimiz günlerde YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta SARAÇ'ın sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada belirtildiği üzere, Ekim 2015 döneminde doçentlik sınavına başvuran adaylardan sözlü sınavda başarısız olanların geciken işlemleri sebebiyle mağduriyetler yaşanmıştı.

Bu bakımdan, Doçentlik Sınav Yönetmeliğine geçici bir hüküm eklenerek, Ekim 2015 ve ayrıca daha önceki dönemlerde doçentlik sınavına başvurarak eser inceleme aşamasından başarılı olan ancak sözlü sınavda başarısız olan adayların, yönetmelikte öngörülen sürelere tabi olmaksızın izleyen en erken dönemde sözlü sınav için başvuruda bulunabilmelerinin önü açılmıştır.

Böylece, daha önce sözlü aşamada başarısız olan adaylar 2017 Nisan dönemi itibarıyla tekrar başvurularını Üniversitelerarası Kurulu yapabileceklerdir.

Ayrıca, başarısız sayılan adayların dönemlerinin hesaplanmasında sözlü sınav tarihi değil müracaat dönemi esas alınacaktır.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber