Maliye, ev sahiplerinin peşinde

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Şubat 2007 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Maliye Bakanlığı, gelir vergisinde yarın başlayacak beyan dönemi öncesi, kira gelirlerindeki vergi kaçağının önlenmesi için harekete geçti.

Gelir İdaresi Başkanlığı, kira geliri elde eden ev ve iş yeri sahiplerinin bu gelirlerinin vergisini tam olarak ödemesi için bir dizi tedbiri uygulamaya koydu.

Bu çerçevede gerek merkezde, gerekse taşrada muhtarlıklardan ev sahibi ve kiracılara ilişkin bilgiler toplanıyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün TAKBİS sisteminden yararlanılarak da birden fazla konutu olanlar ile iş yeri sahiplerinin dökümü çıkartılıyor.

Aynı şekilde bankalar aracılığıyla yapılan havaleler yoluyla da kira tutarlarına ulaşılmaya çalışılıyor.

Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, uygulamaya koydukları çeşitli yöntemlerle kiradaki vergi kaçağına artık çok daha kolay ulaşabileceklerini bildirdi.

Bu amaçla sağlıklı bir bilgi ağı oluşturduklarını kaydeden Arıoğlu, "Bu konuda muhtarlardan ciddi bir veri akışı sağladık. Kim ev sahibi, kim kirada oturuyor, bu bilgileri almaya başladık. Sözkonusu bilgiler için muhtarlıklarla on-line bağlantı da kuracağız. Böylece İdaremize çok daha hızlı ve çok daha sağlıklı bilgi akışı başlayacak. Yine bu konuda bankaların havale bilgilerinden de yararlanacağız. Aynı kişiye, her ay düzenli yapılan havaleleri ayırıp, bunların kira ödemesi olup olmadığına bakacağız. Bu ve diğer yöntemlerle, kira geliri elde edip de bunu beyan dışı bırakanları kolaylıkla tespit edebileceğiz"dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber