Gökyüzünün kanatsız meleği

THY kabin amiri Berrak Akkaya, 8 Nisan'daki İstanbul-Ankara tarifeli uçuş sırasında boğazına mama kaçan ve boğulma tehlikesi geçiren bir bebeği hayata döndürdü. Mucize kurtuluşun kahramanı Akkaya, ilk yardım eğitimi sayesinde yolcuların zor anlarına müdahale edebildiklerini söyledi

Haber Giriş : 24 Nisan 2017 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gökyüzünün kanatsız meleği

Türk Hava Yolları'nın (THY) kabin memurları, gökyüzünde hayat kurtarmaya devam ediyor. Geçen 8 Nisan'da İstanbul-Ankara arasında TK2186 sefer sayılı uçakta bir yaşındaki bebek yolcu, boğazına kaçan mama nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdi. "Bebeğim ölüyor, nefes almıyor" diyen annenin feryatlarına 11 yıldır kabin amirliği yapan Berrak Akkaya yetişti. Aldığı ilk yardım eğitimi sayesinde bebeği hayata döndüren Akkaya o anları şu sözlerle anlattı: "Soluğu kesilen bebeği, annesinin kollarından aldım. İlk yardım eğitiminde gösterildiği gibi bebeği kolumda yüz üstü çevirdim ve sırtına orta şiddette vurdum. Bu harekete devam ederken, bebek nefes borusuna kaçan mamayı çıkarmayı başardı."

Kurtardığı bebeği babasına teslim eden Akkaya, şok geçiren anneyi de sakinleştirdikten sonra uçağın güvenliği bir şekilde havalanmasını sağladı. Kahraman kabin memuru Akkaya "Çok sıkı eğitimden geçiyoruz. Sadece uçakta değil, her yerde çok iyi gözlemci olmanız lazım. Örneğin bir alışveriş merkezine gittiğimde yaşanabilecek yangın gibi durumlarda gözüm hemen acil çıkış kapılarını arar. Neyle karşılaşacağınız belli olmaz. İyi eğitim sayesinde olaylara müdahale edebilirsiniz" dedi.

Geçen 7 Nisan'da da THY'nin Konakri-Ouagadougou-İstanbul tarifeli uçağında seyahat eden Fransız vatandaşı Gineli bir kadın yolcu, kabin ekibinin yardımıyla seyahat sırasında bir kız çocuğu dünyaya getirmişti.

EN UZUN EĞİTİM İLK YARDIMDAN

Uluslararası kurallara göre, kabin memurlarının temel ilk yardım eğitimi alması zorunlu. THY'nin kabin memurları da temel eğitimleri sırasında 24 saatten oluşan uzun bir ilk yardım dersine tabi tutuluyor. Memur adayları, eğitimde şok geçiren bir yolcuya nasıl müdahale edileceğinden zehirlenme vakalarına kadar birçok acil durumla ilgili dersler alıyor. Eğitim sonunda memurlara, Sağlık Bakanlığı'ndan onaylı 'ilk yardım' belgesi veriliyor.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber