İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

17 yıldır toplayıp satıyor, 3 çocuğunu okuttu, biri doktor

Ankara'nın tarihi ve turistik ilçesi Beypazarı'nın dağlarından 17 yıldır topladığı ot ve bitkilerle evinin geçimini sağlayan 62 yaşındaki Cevat Kaya, kazancının bir bölümü ile 3 çocuğunu okuturken, biri de doktor oldu.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 24 Nisan 2017 13:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
17 yıldır toplayıp satıyor, 3 çocuğunu okuttu, biri doktor

2000 yılından itibaren 17 yıldır Beypazarı dağlarından doğal bitkileri toplayıp, kurutarak ilçenin demirciler sokağında satışını yaptığını belirten 3 çocuk babası Cevat Kaya, ekmek parasını otlardan çıkardığını söyledi. Kaya, otlardan kazandığı para ile 3 çocuğunu da okuttuğunu, kızının doktor olduğunu, birinin muhasebeci, bir oğlunun da Ticaret Meslek Lisesi'nden sonra Ticarete atıldığını belirterek, "Topladığım otlarla hem geçimimi sağladım, hem de çocuklarımı okuttum" dedi.

Dedesinin Çanakkale savaşına katıldığını belirten Cevat Kaya, askerlikte 12 sene sıhhıyelik yaptığı için, bir çok yaralı askere baktığını, ilaç sıkıntısı olduğu o günlerde hangi yaprağın veya bitkinin hangi hastalığa ve yaraya iyi geldiğini yanında durduğu doktorlardan öğrendiğini söyledi. Kaya, askerlik dönüşü köylerde hasta olanlara derman olmak için doktorluk yaptığını söyledi. İlaç olmadığı için doğal yaprak ve bitkilerden ilaç yaparak hastaları tedavi ettiğini de belirten Kaya, bazı diplomalı doktorların' köy doktoru' lakabı alan dedesi Ali Kaya'dan destek aldığını belirterek, şunları söyledi:

"SATTIĞIM BİTKİLERLE VE YAPRAKLARLA 3 ÇOCUĞUMU OKUTTUM"

"Yörede herkes dedemin doktor olduğunu bilir ve bitkilerle tedavi ettiğine de şahittir. Ben de hangi yaprak ve bitkinin hangi hastalıklara iyi geldiğini dedemden öğrendimle dağ ve bayırlardan topladığım yaprak ve bitkileri kurutarak satmaya başladım. 17 yıldır bu işi yapıyorum. Bitkilerin hepsi Beypazarı bölgesinden toplanmıştır. Çakırga purçu, soğan otu, hatme gülü, karaçalı, çam purçu, pestil, nane, ıhlamur gibi bir çok hastalığa iyi gelen şifalı bitkileri dağlardan toplayıp, tezgahımda satıyorum. Dedemin yaptığı gibi insanlara şifa olsun diye bilgileri nesilden nesile aktarıyorum. Bu bitkilerin hangi hastalık ve yaralara iyi geldiğini de koyduğum poşetlerin üzerine yazıyorum. İlçeye gelen ziyaretçiler bu bitki ve yaprakları alıp çayını içiyorlar. Sattığım bitkilerle ve yapraklarla 3 çocuğumu da okuttum. Kızım da dedesi gibi doktor oldu, hastaları iyileştiriyor" dedi.

Kemal ÇELEN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber