4/B'li personel, kurumuyla ilgili akademik yayın yapablir mi?

4/B statüsünde sözleşmeli olarak çalışmaya başlayan bir sağlık personel, akademik yayın yapabilir mi, bu akademik yayında kurum verilerini kullanabilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 26 Nisan 2017 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
4/B'li personel, kurumuyla ilgili akademik yayın yapablir mi?

Soru: Ben bir Bakanlıkta Biyolog unvanı ile çalışıyorum. Yüksek Lisansım var ve Bakanlığa atanmadan önce TÜBİTAK projesinde görev aldım. Özetle akademik geçmişim var. Şu an kurumda yaptığım bazı işlerin raporları akademik yayın niteliği taşıyor ve ben bunları üniversitelerin enstitüye bağlı hakemli dergilerinde yayınlamak istiyorum. Durumu şube müdürüme açtığımda oldukça olumlu yaklaştı, sonuçta bilgiler arşivlerde kaybolmayacak, literatüre katkım olmuş olacak. Fakat yayın yapmamın herhangi bir sakıncası olup olmadığını bilmiyorum. Memurların demeç verme yasakları hakkında mevzuat maddeleri var bu durum bilimsel yayınlar için de söz konusu olabilir mi? Yayının içeriğinin bakanlık çalışmalarını kapsaması sorun teşkil eder mi? Yayınlanmış benimkine benzer, bakanlık çalışmalarını içeren bakanlık personeli tarafından çıkartılmış makaleler var. Yayınlamadan önce bakanlıktan izin almak gerekli midir? Ayrıca yayın yapmış olmamın kadroya geçtiğimde (şuan 4Bliyim) kademe, derece, hizmet puanı vs. gibi bir getirisi olur mu? Araştırmama rağmen internette net bir sonuç bulamadım.

Cevap:

6.6.1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan ve 28.6.1978 tarihli ve 16330 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7/15754 sayılı Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 8 inci maddesinde; "Sözleşme ile çalıştırılan personel dışarıda kazanç getirici başka bir iş yapamaz." hükmü yer almaktadır. Ancak bu düzenlemede 657'de yer aldığı gibi " özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır." bir düzenleme yer almamıştır.

Diğer taraftan, 5846 Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 1 inci maddesinde "Bu Kanunun amacı, fikir ve sanat eserlerini meydana getiren eser sahipleri ile bu eserleri icra eden veya yorumlayan icracı sanatçıların, seslerin ilk tespitini yapan fonogram yapımcıları ile filmlerin ilk tespitini gerçekleştiren yapımcıların ve radyo-televizyon kuruluşlarının ürünleri üzerindeki manevi ve mali haklarını belirlemek, korumak, bu ürünlerden yararlanma şartlarını düzenlemek, öngörülen esas ve usullere aykırı yararlanma halinde yaptırımları tespit etmektir." hükmü, 18 inci maddesinde "Bir eserin yapımcısı veya yayımcısı, ancak eserin sahibi ile yapacağı sözleşmeye göre mali hakları kullanabilir." hükmü yer almaktadır.

Kanun ile getirilen bir hakkın Bakanlar Kurulu Kararıyla kısıtlanması söz konusu olamaz. Bu nedenle, "kazanç getirici bir faaliyette bulunma" yasağının, telif gelirlerini kapsamayacağını düşünüyoruz.

Öte yandan, Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda, sözleşmeli personelin akademik yayın yapmasının yasak olduğuna dair bir hükme yer verilmemiştir.

Sorunuzda bahsi geçen kurumunuzda yaptığınız işlerin raporlarının Bakanlık çalışmaları ile doğrudan ilgili olması ve gizli bilgileri bulundurabilme ihtimali nedenleriyle, çalışmakta olduğunuz kamu kurum veya kuruluşundan akademik çalışmalarınıza dair yazılı izin almanızda fayda bulunduğunu, kurumunuzun yazılı izni olduğu takdirde kurumunuzla ilgili bilimsel yayınlar yapabileceğinizi değerlendiriyoruz.

Diğer yandan, biyolog unvanında 4/B statüsünden 4/A statüsüne geçtiğinizde yaptığınız yayınların kademe, derece, hizmet puanı vs. gibi bir getirisi olacağına dair 657 sayılı Kanunda herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak, yüksek lisans eğitiminiz veya yapacağınız doktora derece ve kademelerinizde değerlendirilecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber