Yangın helikopterinde öldüren hata

İBB'ye ait yangın helikopterinin bıraktığı 10 ton suyun yıktığı çatının altında kalarak can veren itfaiye amiri Gökcan'ın ölümünün soruşturulması istendi.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 24 Nisan 2017 17:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Yangın helikopterinde öldüren hata

İstanbul'da bir yangına müdahale eden itfaiye amiri, yangın helikopterinin 70 metre yükseklikten bıraktığı on ton suyun çatıyı çökertmesi sonucunda can vermişti. Hazırlanan bilirkişi raporunda, "helikopter bilinçsiz kullanıldı" denildiği ve kusurlu bulundukları halde valilik, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı Avrupa Yakası İtfaiyesi ve Avcılar Grup Amiri için soruşturma izni vermedi. Bu karar yargıdan döndü. "Adı geçenlerin gerekli tedbirleri almamak ve yeterli koordinasyon sağlamamak nedeniyle kusurlu olduklarını" belirtilerek, soruşturulmaları istendi.

İstanbul'da geçen yıl 4 Haziran'da, Silivri'de bulunan Kale Kayış adlı şirketin fabrikasında yangın çıktı. Yangına müdahale eden itfaiye ekipleri arasında, Avcılar İtfaiye Müdürlüğü ekip amiri Hayati Gökcan ve üç meslektaşı da vardı. 44 yaşındaki itfaiye amiri Gökcan, depoya müdahale ederken, çatının çökmesi sonucu can verdi. Yangın sonrası ölümle ilgili yalnızca fabrika sahiplerine dava açılırken, bilirkişi raporunda, hiçbir yetkilisi yargı önüne çıkmayan İBB'nin de kusurlu olduğu yer aldı.

10 TON SU DÖKÜLDÜ

Bilirkişi raporunda öncelikle, fabrikada yangını söndürecek boru, hortum ve su tesisatı ile yangın köşesi ve tüplerinin olmadığı belirtildi. Ayrıca ölüme neden olan çatının çökmesinin sebebi olarak da İBB'ye ait yangın söndürme helikopterinin, en az 70 metre yükseklikten bıraktığı yaklaşık 10 ton su gösterildi. Raporda, bu yükseklikten aşağı bırakılacak 10 ton suyun her binada çökmeye yol açabileceği belirtilerek, "Bu helikopterin daha çok açık alanda veya orman yangınlarında kullanılmaya elverişli olduğu" vurgulandı. İtfaiye amiri Gökcan'ın ölümünde koordinasyon eksikliğinin etkili olduğuna dikkat çekilen raporda, "Depoda personel varken, havadan helikopterle müdahale hayatın olağan akışına ters" denildi.

Raporda, iş yeri sahiplerinin yanı sıra "helikopterin koordinasyon eksikliği ve bilinçsiz kullanılması sonucu çatıda çökme meydana gelmesi" nedeniyle Avrupa Yakası İtfaiye Müdürü Hasan Karakaş'ın sekizde iki; "koordinasyon eksikliği" nedeniyle de Avcılar Grup Amiri Ahmet Yavuz'un sekizde bir kusurlu bulundu. İş yeri sahibi Hasan Faruk Dağlı ve şirket müdürü Mehmet Ersan Tan'a 'taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçundan Silivri 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

YARGI KARARIYLA SORUŞTURMA

Savcılık, İBB'ye bağlı itfaiye amirleri hakkında soruşturma izni istedi. Ancak İstanbul Valiliği soruşturma izni vermedi. Bunun üzerine İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz edildi. 1. İdare Dava Dairesi, 9 Mart'ta, soruşturma izni verilmemesi yönündeki bu kararı kaldırdı. Kararda, "Bilirkişi raporunda adı geçenlerin gerekli tedbirleri almamak ve yeterli koordinasyon sağlamamak nedeniyle kusurlu oldukları" vurgulandı. Böylece Karakaş ve Yavuz için soruşturma izni çıktı.

İSMAİL SAYMAZ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber