EPDK: doğalgaz faturalarında hata yok

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 28 Şubat 2007 16:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

EPDK, doğalgaz faturalarında yanlış katsayı hesabı ile yurttaştan fazla para alındığı iddialarını yalanladı. EPDK, ülke genelinde faturaların denetim altında olduğunu duyurdu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu(EPDK), doğalgaz faturalarında yanlış katsayı hesabı ile yurttaştan fazla para alındığı iddialarını yalanladı. EPDK, ülke genelinde faturaların denetim altında olduğunu duyurdu.

EPDK'nın yazılı açıklamasında, ?Vatandaşın doğal gaz faturalarıyla kandırıldığı? yönünde haberler çıktığı belirtildi.

Doğalgaz sayaçlarından okunan doğalgaz miktarının, gazın basıncı, sıcaklığı ve sıkıştırılabilirlik katsayısı dikkate alınmadığı zaman gerçek hacmini yansıtmadığı kaydedilen açıklamada, "Soğuk havalarda gazın yoğunluğu azaldığı için sayaç gaz miktarını normalden daha eksik, sıcak havalarda ise gazın yoğunluğu arttığı ve gaz genleştiği için sayaç normalden daha fazla ölçer. Bu nedenle, gerçek değerin tespiti için basınç ve sıcaklık düzeltmesinin yapılması zorunludur" denildi.

Sayaçlardan ölçülen hacim değeri, otomatik hacim düzelticisi vasıtasıyla veya düzeltme katsayısı (K) ile çarpılarak düzeltilmiş hacme çevrildiği anlatılan açıklamada, her şehrin atmosferik basıncı ve sıcaklık değeri farklı olduğundan düzeltme katsayılarının da farklılık taşıdığı kaydedildi.

YURTTAŞ FATURADAN HESAPLAYABİLİR

Bu konuyla ilgili düzenlemenin EPDK tarafından 2003 yılında yapıldığı anımsatılan açıklamada, şu bilgiler verildi:

"Buna göre doğalgaz dağıtım şirketleri mevzuatımız çerçevesinde, her yıl başında gelecek yılın her ayı için uygulayacakları (K) katsayısını Kurumumuza bildirmekte ve internet sitelerinden duyurmaktadır. Ayrıca bu katsayı faturalarda açıkça belirtilmektedir. Tüketicilerin her zaman bunları faturaları üzerinde kontrol edebilme imkanı vardır. Diğer taraftan EPDK bu rakamları ve fatura örneklerini düzenli olarak izlemekte ve tutanak altına almaktadır. Konu sürekli, rutin incelememiz ve izlememiz altındadır."

ESGAZ PARAYI ÖDÜYOR

Mevzuata göre bir dağıtım şirketinin bu katsayıyı yanlış uyguladığının tespit edilmesi halinde gerekli inceleme ve soruşturma sonucunda gerekli düzeltmelerin yaptırıldığı vurgulanan açıklamada, "Kurumumuz tarafından bugüne kadar bu durumun sadece bir şirketin esasen özelleştirilmesinden önceki döneme ait uygulamalarında yaşandığı tespit edilmiş bu hususun düzeltilmesine karar verilmiştir. İlgili şirket kararı uygulamaya başlamıştır" denildi. Söz konusu şirketin Eskişehir Doğalgaz Dağıtım Şirketi (ESGAZ) olduğu ve EPDK'nın kararı nedeniyle vatandaştan aldığı fazla parayı ödemeye başladığı bildirildi.

ŞİRKETLERLE VATANDAŞ KARŞI KARŞIYA GETİRİLMESİN

Tüm doğalgaz şirketlerinin zan altında bırakıldığı belirtilen açıklamada, "Hal böyle iken, bazı medya haberlerinde yer alan, somut örneklere değil bir takım duyumlara dayanan ve kaynağı ve muhatabı belli olmayan değerlendirmelerle ülkemizdeki tüm doğal gaz dağıtım şirketlerini zan altında bırakmak ve bu şirketleri tüketiciler ile karşı karşıya getirmek ve bu konuda bir denetim yapılmadığı izlenimi uyandırmak doğru değildir" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber