Çöpteki enerjiyle Malatya aydınlanacak

Malatya Büyükşehir Belediyesi bu yıl hizmete açmayı planladığı "Malatya Entegre Çevre Tesisi" sayesinde 50 bin hanenin elektrik enerjisini karşılayacak.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Nisan 2017 15:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çöpteki enerjiyle Malatya aydınlanacak

SEZAİ ERHAN/MALATYA-

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, günde 600 tona yakın çöpün depolanacağı tesis sayesinde saatte 10 megawatt elektrik enerjisi üretileceğini söyledi. Tesisteki inşaat çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Çakır, katı atıkların sebep olduğu çevre kirliliğinin ortadan kaldırılması ve zararsız hale getirilmesinin belediyelerin en büyük sorumluluklarından bir tanesi olduğunu ve bunların verimli bir şekilde bertaraf edilerek geri dönüşümünün sağlanmasının büyük önem taşıdığını ifade etti.

GÜNLÜK 600 TON ATIK TOPLANIYOR

Malatya Entegre Çevre Projesi'nin Türkiye'de örnek bir çalışma olduğunu ve kentte 50 bin hanenin aydınlatmasını sağlayacağını kaydeden Çakır, "Çöplerimiz öncelikle ilçe merkezlerde oluşturulacak 4 merkezde toplanacak. Merkez ve ilçelerle birlikte günlük 600 ton katı atık toplanarak öncelikle ön ayrıştırması yapılacak. Katı atıkların geri dönüşümü mümkün olan malzemeler ayrıştırılarak geri dönüşüme, geri kalan organik atıklar mevcut çöp sahasında yapılacak olan biyometanizasyon tesisine, kalorifik değeri yüksek olan atıklar gazifikasyon tesisine, yarı organik-inorganik atıklar ise yeni yapılan Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf sahasına taşınacak" dedi.

TESİS BU YIL HİZMETE AÇILACAK

Entegre Çevre Projesi'nin çevresel olarak bakıldığında Malatya'da yaptıkları en önemli yatırımlardan bir tanesi olduğunu belirten Başkan Çakır,"Firmalarımızın üstlenmiş olduğu yatırım miktarına da baktığımız zaman 60 milyonu aşan bir yatırımla bu hizmet gerçekleşmiş olacak. Mayıs ayı içerisinde bu tesisimizin resmi temel atma törenini gerçekleştireceğiz. Herhangi bir aksilik çıkmadığı takdirde 2017 yılı sonunda ise hizmete alınmasını hedeflemekteyiz. Çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürmekte olduğumuz Malatya Entegre Çevre Projemiz Çevre Bakanlığı tarafından, diğer kuruluşlara emsal proje olarak gösterilmektedir" diye konuştu.

Çakır'ın inceleme gezisine Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Turan ile yardımcısı Ali Yıldırım da katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber