Cep telefonu gençleri fıtık ediyor

Cep telefonu kullanırken öne doğru eğilmenin ve sürekli başı aşağıda tutmanın vücuda yük bindirip omurga eğriliğine veya fıtığa yol açabildiği tespit edildi. Uzmanlar "Bu cihazları göz hizanızda, iki elinizle tutun" diye uyardı

Haber Giriş : 27 Nisan 2017 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Cep telefonu gençleri fıtık ediyor

Telefonlar omurganızın şeklini değiştirebilir mi? Bilim insanları bu konuda bir neslin fıtık olabileceğini söylüyor. Uzmanlar sırt ve boyun sorunları bulunmaması gereken genç hastalarda, fıtık ve omurgalarında eğrilik tespit ettiklerini kaydediyor. Zira uzmanlar telefona bakmanın omurga üzerindeki stresi artırdığını söylüyor. ABD'li araştırmacılar, bunun bir bütün kuşağı etkileyebileceği ve gelecek kuşaklara zarar verebileceği konusunda uyarıyor.

The Spine Journal'da yayımlanan yeni bir raporda omurga cerrahları boyun, sırt ve bel ağrısı şikayetiyle kendilerine başvuran hastaların uzun süre akıllı telefon kullandığını tespit ettiklerini kaydediyor. Uzmanlar özellikle de sırt ve boyun sorunları bulunmaması gereken genç hastaların fıtık ve omurga eğriliğinden muzdarip olduğunu söylüyor. Hastaların röntgen filmlerinden bunun açıkça görüldüğünü belirten Los Angeles'taki Cedars-Sinai Tıp Merkezi'nden Dr. Todd Lanman, gün içinde çok telefona bakan kişilerin omurlarının eğrisinin değiştiğini söylüyor. Lanman "Asıl endişe etmemiz gereken şey bütün gün telefon kullanan çocukların gelecekte ne olacağını bilemememiz. Bugün 8 yaşındaki bir çocuk, 28'ine geldiğinde ya ameliyata ihtiyaç duyarsa?" diyor.

Daha önce yapılan araştırmalarda telefon kullananların boyunlarını 45 derece eğri tuttuğu ve bu onları oturdukları takdirde daha kötü etkilediği belirtilmişti. Çünkü kişi ileriye bakarken baş ağırlığı 4.5 kg ağırlığında stres oluşturuyor. 15 derece eğik durulduğunda bu 12 kilo, eğer 60 derece eğrilikse söz konusu olan ağırlık 27 kiloymuş gibi stres hissediliyor. Uzmanlar boyundaki stres yükünü azaltmak için telefonun nasıl kullanılması gerektiğiyle ilgili şu önerilerde bulunuyor: "Telefonu kullanırken yüzünüzün hizasında ya da gözünüzün seviyesinde tutun. İki elinizi ve iki parmağınızını kullanın ki omurga pozisyonunuz simetrik kalsın. Sadece cep telefonu kullanırken değil bilgisayarınızın ekranı da göz hizanızda bulunsun."

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber