Bylock'ta korunan mailller çözüldü, kriptolar deşifre oldu

Ankara Başsavcılığı, 81 ilde FETÖ'ye yönelik en kampsamlı operasyon için düğmeye bastı. 'Mahrem imamlara' yönelik soruşturmada şüphelilerin isimleri örgütün sanal ini 'ByLock'tan çıktı. Güçlü şifrelerle korunan mailler ve ses dosyalarını çözen MİT, örgütün en üst seviyedeki yöneticilerine ulaştı. 3 bin 224 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Bin 120 kişi yakalandı.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Nisan 2017 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bylock'ta korunan mailller çözüldü, kriptolar deşifre oldu

HİLAL ÖZTÜRK/Karar Gazetesi

15 Temmuz kanlı darbe girişimi sonrası, örgüte yönelik operasyonların en kapsamlısı dün sabah Ankara Başsavcılığı'nın talimatıyla başlatıldı. FETÖ'nün emniyet yapılanmasının eğitimi ve yönlendirilmesinden sorumlu üst seviye yöneticileri 'mahrem imamlar' için 81 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. 3 bin 224 şüpheli için gözaltı kararı verildi. Bin 120 kişi gözaltına alındı. Karar'ın güvenilir kaynaklardan aldığı bilgilere göre mahrem imamlar örgütün gizli yazışma programı ByLock'tan çıktı. MİT'in uzun süredir üzerinde çalıştığı ByLock'ta sisteme kayıtlı olanların tespitinin yanısıra, sesli mesajlar ve güçlü şifrelerle korunan mail hesaplarının da çözüldüğü belirtildi. İşte bu mesaj ve maillerden örgütün üst seviyedeki kripto üyelerinin isimlerine ulaşıldı. Gözaltı listesindeki tüm isimlerin gözaltına alınmasına kadar operasyonların süreceği öğrenildi. Soruşturma dosyasındaki isimlerden bin 448'inin daha önceki FETÖ soruşturmalarında tutuklandığı belirtildi.

Mahrem imamlar dosyasındaki isimler örgütün gizlenen hücreleri olarak değerlendiriliyor. FETÖ'nün emniyet ve yargıyı kullanarak yaptığı kumpasları organize eden ekibin de bu listedekiler arasında olduğu belirtiliyor. Listedekiler Bylock'tan çıkan bilgilerde FETÖ ile ilgili çok önemli tespitler yapıldığı ve elde edilen yeni delillerle kalkışma sonrası gizlenmeye çalışan yapının da ortaya çıkarılacağı ifade edildi. Şifreler çözüldükçe gözaltına alınacak şüpheli sayısının da artacağı bildirildi. MİT Elektronik ve Teknik İstihbarat Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalarda FETÖ'nün sanal ininden ortaya çıkarılan tüm kriptolu veriler çözülmeye başlandı. Ses görüntü analizi ve görüntü istihbaratı yapmakla görevli bu birimde örgütün kullandığı tüm şifreli veriler üzerine yoğunlaşıldı. Örgütün üst seviyesine yaklaştıkça kriptoların ve şifrelerin kırılmasının giderek zorlaştığı belirlendi. Ancak MİT'in uzman ekibi kriptolu ile şifreli verileri kırdıkça mahrem imamlar gibi çok sayıda isme de ulaşıldı. Ayrıca örgüt üyelerinin hesapları ve mail adreslerindeki yok edilmiş verilerin de geri getirilmesi çok sayıda bilgiye ulaşılmasını sağladı. Örgütün ortaya çıkarılmasını beklemediği veriler deşifre edildikçe FETÖ'de paniğin arttığı, çözülmenin hızlandığı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber