Her bel ve boyun ağrısı fıtık değil

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Mart 2007 21:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alparslan Şenel, her bel ağrısının bel fıtığı olmadığını, bel ve boyun fıtığında sadece filmlere bakarak tanı konulmasının yanlış olacağını söyledi.

OMÜ Hemodiyaliz ve Onkoloji Merkezi'nde düzenlenen 'Bel ve Boyun Fıtığı' konferansına konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Alparslan Şenel, 40 yaşın üzerindeki hemen herkesin filmlerinde kireçlenme gibi yapısal bozulmalar görüleceğini belirtti. Şenel, "Bel ve boyun fıtığında sadece filmlere bakarak tanı konulması yanlıştır. Önemli olan hastanın muayenesi ile tetiklerinin uyumlu olmasıdır. Yani bir hastanın sadece filmlerine bakarak ameliyat kararı vermek veya tedavi planlamak yanlıştır. Bunun istisnası sadece tümör, kırık gibi durumladır. Ancak, bel ve boyun fıtığında sadece filme bakılarak ameliyat kararı verilemez. Çünkü kas ve eklemleri ilgilendiren birçok hastalıkta da kol, bacak ve bel ağrısı olabilir" dedi.

Her bel ağrısının bel fıtığı olmadığına dikkat çeken Şenel, "Bel ağrılarının çok azı bel fıtığı olup, bu grubun da çok az bir kısma ameliyat gerektirir. Hastaların büyük çoğunluğu ilaç, istirahat ve fizik tedaviyle düzelebilir. Ancak ameliyat gerektirecek kadar ilerlemiş bel fıtıkları hiçbir şekilde ilaç, istirahat, fizik tedavi veya halk arasında kullanılan diğer yöntemlerle tedavi edilemez" diye konuştu.

Bel fıtığı ameliyatları için altın standardın mikrocerrahi olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Şenel, "Kısıtlı seçilmiş hasta gruplarında diğer yöntemler denenebilir. Ancak sonuçları çok başaralı değildir. Her bel fıtığı hastasına aynı ameliyat uygulanmaz. Bazı hastalarda bel fıtığına bel kayması, kanal daralması gibi durumlar eşlik eder. Bu grup hastalarda ameliyat tekniği tamamen farklıdır" şeklinde konuştu. Konferansa Samsunlular büyük ilgi gösterdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber