İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

FETÖ'cülerin tespitinde 4 aşamalı soruşturma yapılıyor

FETÖ soruşturmalarında gözaltına alınacak şüphelilerin 4 aşamalı bir incelemeden geçtiği öğrenildi. İsimleri önce uzmanlar inceliyor. Ardından tanık ifadeleri ile HTS kayıtları karşılaştırılıyor. Son olarak da banka hesaplarına bakılıyor

Haber Giriş : 01 Mayıs 2017 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
FETÖ'cülerin tespitinde 4 aşamalı soruşturma yapılıyor

HİLAL ÖZTÜRK

Kamuoyunda FETÖ soruşturmalarındaki itirafçı veya muhbirlerden gelen isimlerin gerçek örgüt üyeleri olup olmadığına ilişkin araştırmanın nasıl yapıldığı merak ediliyor. Kendisini itirafçı olarak gösteren kişiler gerçekte doğru bilgiler mi paylaşıyor, yönlendirme yapmaya çalışanlar da var mı? Bu soruları Ankara Başsavcılığı kaynaklarına sorduk. Verilen yanıtlarda öncelikle soruşturmacıların tecrübelerine dikkat çekildi. Yaklaşık 4 yıldır aktif olarak FETÖ'yü soruşturan savcı, polis ve istihbaratçıların verilen bilginin doğru mu yönlendirme mi olduğuna ilişkin önemli deneyim kazandığı ifade edildi. Bunun dışında verilen isimler diğer şüpheli ve tanıkların ifadeleriyle karşılaştırılıyor. Ayrıca ismi verilen kişinin HTS yani telefon kayıtlarına bakılıyor.

Örgüt üyeleriyle bağlantı kurup kurmadığı ortaya çıkarılıyor. Diğer aşama işe banka hesapları ve yurtdışı çıkış hareketleri. Bu bağlantılar örgütle bağ kurulması için yeterli mi değil mi buna bakılıyor. Tüm bu aşamalardan sonra o elde edilen delillele o isimler gözaltı listesine giriyor.

Eski HSYK 1. Dairesi Başkanı İbrahim Okur, tutuklandıktan sonra savcılığa başvurarak itirafçı olmak istediğini söylemişti. 7 gün boyunca ifade veren Okur yargıdaki bir çok örgüt üyesinin ismini vermişti.

Başsavcılık kaynakları sanıldığının aksine itirafçılardan veya muhbirlerden gelen her ismin gözaltına alınmadığını vurguladı. Soruşturma ekibinin tüm bu karşılaştırmalardan sonra yeterli delile ulaştığına ikna olması halinde isimlerin listeye girdiği belirtildi.

FETÖ'nün yanıltma yöntemini ustaca kullandığına dikkat çekilirken, soruşturmacıların örgütün neredeyse tüm taktiklerini çözmesi nedeniyle hata payının çok düşük olduğu ifade edildi. Özellikle 15 Temmuz sonrası şüphelilerden ve ByLock'tan çıkan verilerin operasyonların daha etkili ve hızlı yürümesini sağladığı belirtildi. Emniyete bağlı Siber Büronun dijital verileri açacak ileri teknoloji kullandığına da dikkat çeken kaynaklar, kriptolu veya yüksek güvenlikli şifrelerle gizlenmiş verilerin birer birer açıldığını bildirdi. Öte yandan şüphelilerin bilgisayarlarından silinmiş bir çok verinin de geri getirilebildiğini belirten kaynaklar, örgütün çözülmesiyle birlikte kilit isimlere ulaşmanın mümkün olduğunu vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber