Daimi İşçi Sınavına İlişkin Bilgiler

Daimi İşçi sınavına İlişkin Bilgiler, DİS'e göre alım yapan kurumlar, DİS'e girmesi gerek olmayanlar ve DİS Prosedürüne ilişkin bilgiler bu bölümde yer almaktadır.

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 16 Eylül 2020 02:29
Daimi İşçi sınavına İlişkin Bilgiler
Daimi İşçi sınavına İlişkin Bilgiler, DİS'e göre alım yapan kurumlar, DİS'e girmesi gerek olmayanlar ve DİS Prosedürüne ilişkin bilgiler bu bölümde yer almaktadır.

Daimi İşçi Sınavı(DİS) Nedir
Daimi İşçi sınavı(DİS) Kamu kurum ve kuruluşlarının işçi kadrolarına alınacak kişileri seçmek amacıyla ÖSYM tarafından yapılan sınavdır.

Daha önce ayrı ayrı yapılan işçi sınavları; "Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Daimi Kadrolarına İlk Defa İşçi olarak Alınacaklar Hakkında Uygulanacak Sınav Yönetmeliğinde" 2.2.1999 tarihinde yapılan değişiklikle merkezi hale getirilmiştir. Bu sınav 2000 yılının Ekim ayında ilk kez yapılmıştır. Sınav sonuçları 2 yıl boyunca geçerlidir.

ÖSYM tarafından her iki yılda bir yapılacak olan bu sınava gireceklerde aşağıdaki koşullar aranır;
a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak (25/9/1981 tarihli ve 2527 sayılı Kanun hükümleri saklıdır),
b) 18 yaşını (bir meslek veya sanat okulunu bitirenler için 15 yaşını) doldurmuş olmak,
c) Sınav tarihi itibarıyla en az ortaöğretim kurumlarının bir meslek alanından mezun olmak veya en az ilköğretim (orta okul) okulu mezunu olmak kaydıyla meslek alanında işin niteliğine uygun, Milli Eğitim Bakanlığınca verilen kalfalık ve/veya ustalık belgesine ya da Milli Eğitim Bakanlığınca veya bu Bakanlıkla işbirliği sonucunda meslek standartlarına uygun olarak verilmiş sertifikaya veya sürücü belgesine sahip bulunmak,
d) Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
e) Taksirli suçlar hariç, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı bir suçtan dolayı hapis cezasından hükümlü olmamak,
f) Askerlik görevini yapmış olmak veya yapmış sayılmak veya tecilli bulunmak,
g) İİBK şube veya bürolarından birine kayıtlı olmak,
h) Sağlık durumunun çalıştırılacağı işe uygun olduğuna dair sağlık raporu almış olmak (adaylar sağlık raporunu, daimi işçi yazılı ve sözlü sınavını kazanmaları halinde atama öncesinde alacaklardır),
ı) Kamu kurum ve kuruluşlarının kendi disiplin mevzuatı uyarınca görevinden veya meslekten ihraç edilmemiş olmak.

Daimi İşçi Sınavına göre işçi eleman almak zorunda olan kurumlar hangileridir?
"Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Daimi Kadrolarına İlk Defa İşçi olarak Alınacaklar Hakkında Uygulanacak Sınav Yönetmeliğinin" 2. maddesinde DİS kapsamındaki kurumlar sayılmıştır. Bunlar:

1-)Genel ve Katma bütçeli Daireler,
2-)İl Özel İdareleri ve Belediyeler,
3-)KİT'ler,
4-)Sermayesinin yarısından fazlası Devlete ait kurumlar ve döner sermaye ile çalışan kuruluşlar,
5-)Özel kanununa veya özel kanunla verilmiş yetkiye dayanılarak kurulan Devlet banka ve kuruluşları ile bunlara bağlı işyerleri.

Daimi İşçi Sınavının İstisnaları

Daimi İşçi sınavına girmeksizin kamu kurum ve kuruluşlarında işçi olarak istihdam edilebilme imkanı vardır. Bunların kimler olduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan "Usul ve Esasların" 4. maddesinde belirtilmiştir.

Daha önce Yönetmelikle sınav kapsamı dışında tutulan geçici iççiler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yayınladığı tebliğle kapsam içine alınmış ve bu kişilerin DİS'e girmeksizin sürekli işçi kadrolarına atanmalarının önüne geçilmeye çalışılmıştır. Ancak Bakanlar Kurulu Kararı ile geçici işçi statüsünde bulunanlar sürekli işçi kadrolarına atabilmektedir. Böyle bir düzenleme 2.2.2001 tarihinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Orman Bakanlığ, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Devlet Su İşlerinde çalışan geçici işçiler için getirilmiştir. Yapılan düzenlemeyle o tarihte çalışan geçici işçilerin Kurumlarca sürekli işçi kadrolarına geçirilebileceği belirtilmiştir.

A-)Bu düzenlemenin dışında DİS'e girmesine gerek olmayanlar aşağıda sıralanmıştır.
1-)Özürlü ve Eski hükümlüler (Bunlar ilgili prosedur için Özürlülerle ilgili olarak hazırladığımız sayfalara bakınız.
2-)Terörle mücadele Kanunun Ek 1. maddesinde belirtilenler.
3-)Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunun Ek 1. maddesinde belirtilenler.
4-)Tabii afetlerde zarar Gören Afetzedelerin İşe Gönderilmelerinde ve İşe Alınmalarında Öncelik Tanınması Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı(85/9422) çerçevesinde işe alınacaklar.
5-)Türk Vatandaşlığına Kabul Edilen Afgan Göçmenlerinin İşyerlerinde Öncelikle İşe Alınmalarına Dair 83/ 6291 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde işe alınacaklar.
6-)Kömür üretiminin kamulaştırılması nedeniyle geçim sıkıntısına girenlerden 84/7893 sayılı BKK çerçevesinde kamulaştırmayı yapan kamu kurum ve kuruluşlarınca işe alınacaklar.
7-)Terörle mücadele sırasında malul sayılmayacak şekilde yaralananlar ile üstün başarılı olanların ve Bakanlar Kurulu Kararı ile Yükümlülükleri uzatılan yedek subay, erbaş ve erlerin işe alınmalarında öncelik tatınması hakkındali 99/12354 sayılı BKK çerçevesinde işe alınacaklar.
8-)İİBK'dan önceden izin almak kaydı ile, yer altı işlerinde çalıştırılmak üzere kömür ve maden işletmerinde ilk defa daimi işçi kadrolarında istihdam?edilecekler.
9-)Kamu kurum ve kuruluşlarında memur, sözleşmeli personel veya daimi kadrolu işçi olarak çalışmış olup da bu görevlerinden ayrılanlar ile halen bu statüde çalışanlardan daimi işçi kadrolarına geçmek isteyenler.
10-)Kamu kurum ve kuruluşlarına mecburi hizmetle yükümlü olanlar,
11-)Kamu kurum ve kuruluşlarınca 1475 sayılı İş Kanununun 24. maddesine göre çıkarılanlardan, çıkarma tarihinden itibaren 6 içinde işe almalarda,
12-)Askerlik veya kanuni bir görev nedeniyle işten ayrılan işçilerden bu görevin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek için başvuranlar
hakkında Merkezi Sınav zorunuluğu aranmaz.

B-)Merkezi Sınav sonucunda bazı kişiler ayrıca sözlü sınava tabi tutulmayıp, sadece kur'a işlemi ile (Noter huzurunda yapılır) işe yerleştirilir.

Aşağıda belirtilenler merkezi sınav sonucu dışında ayrıca bir sözlü sınava tabi tutulmaksızın sadece kur'a işlemi ile atanırlar.

a)Lise mezunu olup, Milli Eğitim Bakanlığınca veya bu Bakanlıkla işbirliği sonucu verilmiş sertifika ve sürücü belgesi türünden bir belgeye sahip olmayanlar,

b)İlköğretim (orta okul) okulu mezunu olup, Milli Eğitim Bakanlığınca verilmiş kalfalık ve/veya ustalık belgesi olmayanlar ile ilköğretim (orta okul) okulu mezunu olup, Milli Eğitim Bakanlığınca veya bu Bakanlıkla işbirliği sonucu verilmiş sertifika ve sürücü belgesi türünden bir belgeye sahip olmayanlar,

c)Milli Eğitim Bakanlığınca verilmiş diploma, kalfalık ve/veya ustalık belgesi ya da Milli Eğitim Bakanlığınca veya bu Bakanlıkla işbirliği sonucu verilmiş sertifika ve sürücü belgesi türünden belge gerektirmeyen bir mesleğe sahip olanlar,

d)İlkokul mezunu veya okur-yazar olanlar.

Daimi İşçi Sınavının Prosedörü
İlk Daimi İşçi Sınavı 1 Ekim 2000 tarihinde ÖSYM tarafından yapılmıştır. Bu sınavı yaklaşık olarak 300.000 kişi kazanmıştır.

A-)DİS ile ilgili prosedür Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığ tarafından yayınlanan "Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Daimi Kadrolarına İlk Defa İşçi Olarak Alınacaklar İçin Yapılacak Merkezi Sınava Girecekler İle Eğitim Düzeyleri İtibariyle Merkezi Sınav Dışında Kalanlar ve Bunların İşe Yerleştirilmelerine İlişkin Usul ve Esaslarında" açıklanmıştır.

1)Buna göre Kamu kurum ve kuruluşları ilk önce boş daimi işçi kadroları için açıktan atama izni alırlar. Açıktan atama izninin alınmasından itibaren en geç 30 gün içinde ilgili kamu kurum ve kuruluşu kadrolar ve bu kadrolar için istenen nitelikleri İş ve İşçi Bulma Kurumuna bildirir. (İİBK)

2)İİBK, kamu kurumlarınca kendilerine gönderilen ilanları Resmi gazete ve ülke düzeyinde yayın yapan tirajı yüksek bir gazetede ilan eder.

3)İlanın Resmi gazetede yayımlanmasından itibaren ilgili adaylar, (istenilen nitelikleri kendisine uyan) merkezi sınav sonuç belgesinin bir örneği ile kayıtlı bulundukları veya ilanın verildiği İİBK şube veya bürosuna başvurur.

4)Türkiye genelindeki İİBK'ları kendilerine yapılan başvuruları 7 gün içinde yetkili İİBK'na gönderir.

5)Yetkili İİBK şube veya bürosu kendisine doğrudan yapılan başvurularla diğer İİBK şube ve bürolarından gelen listeleri merkezi sınav puan durumuna göre sıralamaya tabi tutar ve kamu kurumunca talep edilen kadro miktarının iki katını geçmeyecek şekilde düzenleyeceği listeleri 10 gün içinde ilanı yapan kamu kurum veya kuruluşuna gönderir.

6)İlgili kamu kurum veya kuruluşu İİBK şube veya bürosunca kendisine gönderilen listedeki kişileri sözlü sınava tabi tutar. Sözlü sınav bir başkan ve 4 üyeden oluşur.

7)Kamu kurum ve kuruluşları listelerin kendilerine gelmesinden itibaren 30 gün içinde sözlü sınav yapmak zorundadır.

B-)Yukarıda DİS' girmesine gerek olmayanlar başlığı altında 4, 5, 6, 7 ve 9. madde kapsamında bulunanlar;

1)İİBK tarafından yayımlanan ilanda belirtilen nitelikler hazi olanlar ilandaki süre içerisinde kayıtlı oldukları İİBK şube veya bürosuna başvururlar.

2)İİBK şube veya bürosu bu kişilerin isimlerini, başvuru tarihi sırasına göre ilgili kamu kurumuna gönderir.

3)Bu kişiler mülakata tabi tutulurlar. Mülakat mesleki bilgi ve görevle ilgili bilgi ve becerilere ilişkin konulardan yapılır.

4)Mülakattaki başarıya göre bir liste oluşturulur. Ancak 4, 5, 6 ve 7. madde kapsamında olanların öncelikle işe yerleştirme hakları (Merkezi sınava girenlerden de önce) vardır.

C-)Yukarıda sadece kur'a işlemine tabi tutulacağı belirtilenlere ilişkin prosedür;

Kamu kurum ve kuruluşları yapacakları ilanlarda kur'a işleminin yapılacağını özellikle belirtir.

Kamu kurumlarını talepleri İİBK'nca resmi gazete veya ülçe çapında trajı yüksek bir gazetede yayınlanır.

İlanda belirtilen niteliklere uyanlar 15 gün içerisinde kayıtlı oldukları veya ilanı yayınlayan İİBK şube veya bürosuna başvurur.

İlanda belirtilen gün ve saatte başvuranlar arasında kur'a işlemi yapılır. Kazanan kişiler İİBK şube veya bürosunca Gönderme Formu tanzim edilerek ilgili kamu kurum ve kuruluşuna gönderilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber