'Erkek hemşireler' için son sözü Anayasa Mahkemesi söyleyecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Mart 2007 11:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hemşire olarak yapılacak atamalarda "kadın olma" şartı arandığı için ataması yapılmayan yaklaşık 100 erkek hemşire hakkında son kararı Anayasa Mahkemesi verecek.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Meslek Yüksekokulunu bitiren Alkar Acıyurt, 2005 yılı Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) girerek, yeterli puanı aldı. Ancak, 1954 yılında çıkarılan 6283 sayılı Hemşirelik Kanunu'na göre KPSS Tercih Kılavuzunda hemşire olarak yapılacak atamalarda "kadın olmak" şartı arandığı için Acıyurt'un herhangi bir hastaneye ataması yapılmadı.

Alkar Acıyurt, 2005 yılı KPSS Tercih Kılavuzunda hemşire olarak yapılacak atamalarda kadın olma şartının aranmasına ilişkin hükmün ve bu hüküm nedeniyle atamasının yapılmamasına ilişkin işlemin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.

Danıştay 12. Dairesi, söz konusu kılavuz kuralının dayanağı olan Hemşirelik Kanunu'nun 3. maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğu kanaatine vararak, iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Daire, ayrıca kılavuzdaki "hemşire kadro ve pozisyonlarını tercih edecek adayların cinsiyetinin kadın olması şarttır" kuralının ve bu kural uyarınca davacının atamasının yapılmamasına ilişkin işlemin yürütmesini durdurdu.

Danıştay 12. Dairesi'nin bu kararına davalı idareler Sağlık Bakanlığı ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) itiraz ederek, daire kararının kaldırılmasını istedi.

İtirazı görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Sağlık Bakanlığı ve ÖSYM'nin itirazını kabul etti. Kurul, söz konusu işlemin dayanağı olan yasanın ilgili maddelerinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde açılan dava sonuçlandıktan sonra karar verilmesini istedi.

ANAYASA MAHKEMESİ ESASTAN KARAR VERECEK

Anayasa Mahkemesi, Danıştay 12. Dairesi'nin başvurusuna ilişkin ilk incelemeyi tamamladı.

Yüksek mahkeme, 6283 sayılı Hemşirelik Kanunu'nun, "yalnızca kadınlara hemşirelik unvanı verileceği"ne ilişkin 1. maddesinin birinci fıkrası ile 3.

maddesinin 1. fıkrasındaki "Türkiye'de hemşirelik sanatını bu kanun hükümleri dahilinde hemşire unvanını kazanmış Türk kadınlarından başka hiç bir kimse yapamaz" hükmünün iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini daha sonra esastan görüşerek karara bağlayacak.

YASA DEĞİŞİKLİĞİ TBMM'DE BEKLİYOR

Sağlık meslek yüksek okullarının hemşirelik bölümleri ile hemşirelik yüksek okullarına 1999 yılında erkek öğrenci alınmaya başlanmıştı. Ancak, yasadaki "Bu mesleği Türk kadınından başka kimse yapamaz" hükmü nedeniyle 21 Nisan 2003'de YÖK, üniversitelere bir yazı göndererek bu bölümlere erkek öğrenci alınmaması konusunda uyardı ve hemşirelik yüksek okullarına erkek öğrenci alımı durduruldu.

Türkiye'de 12 üniversite bünyesindeki hemşirelik yüksek okullarından bu süre içinde 100'ün üzerinde erkek hemşire mezun oldu. Mezun olan erkek hemşireler devlet kurumlarında değil, özel sektörde çalışma imkanı buldular.

Hazırlanan Hemşirelik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ise yasalaşmayı bekliyor. Kanun değişikliğiyle hemşirelik yapabilmek için "kadın olmak" şartı kaldırılıyor. Konuya ilişkin yasa teklifi TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda kabul edilmişti. Söz konusu kanun teklifi Genel Kurul gündeminde bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber