Batman Belediyesi ilanla kirve arıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Mart 2007 13:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Batman Belediyesi önümüzdeki ay yapılacak sünnet şöleninde, sünnet olacak çocuklar için ilanla ''kirve'' arıyor.

Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, yaptığı açıklamada, sünnet şölenine ''kirve'' olarak dahil olmak isteyenlerin, kirvelik başvurusunu Belediye Sağlık Merkezine yapabileceklerini söyledi.

Kirvelik başvurusunda bulunan vatandaşların, kirvesi olmak istedikleri çocukları da belirleme şansına sahip olduğunu kaydeden Kalkan, şöyle dedi: ''Belediye olarak kirvelik başvurusunda bulunanlardan hiçbir maddi beklenti içerisinde olmayacağız. Kirvelik görevi gönüllülük temelinde sadece sünnet olacak çocuklar için yerine getirilecektir.

Kirvelik uygulaması ile bu yıl 26-28 Nisan tarihleri arasında 6'ncısı düzenlenecek olan sünnet şölenine renk katmayı, ayrıca yöredeki gelenek ve görenekleri yaşatmayı amaçlıyoruz.'' Kalkan, şölende bin çocuğunu sünnet ettirmeyi hedeflediklerini belirtti.

-KİRVELİK-

Daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın olan kirvelik, aileler arasında sosyal ilişkiler ağını genişletmek, var olan ilişkileri pekiştirmek amacı taşıyor. Sünnet olacak çocuğun kirveliğini kabul eden kişi, çocuğa çeşitli hediyeler alır. Bölgede sünnet esnasında damlayan kanın çocukla kirvesi arasında bir kan bağı oluşturduğu görüşü yaygındır. Bu nedenle kirvenin çocukları ile sünnet edilen çocuk ve kardeşleri evlenemezler. Bu tür evlilikler yakın akraba evliliği gibi değerlendirilir. Kirve, ayrıca sünnet esnasında çocuğu kucağına alarak acı çekmemesi için destekte bulunur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber