Özel yurt açma ortaokula indi!

Daha önce doğrudan MEB'e bağlı olması zorunlu olan ortaokul öğrenci yurtları yeni yönetmelikle özel teşebbüse açıldı. 30 öğrenciyle pansiyonlarda; 10 öğrenciyle apart ve stüdyo dairelerde öğrencilere barınma hizmeti mümkün hale getirildi...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Mayıs 2017 09:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Özel yurt açma ortaokula indi!

Milli eğitim Bakanlığı'nın Aladağ'da yaşanan ve 11 çocuğun ölümüyle sonuçlanan yangın faciasının ardından çıkardığı yeni özel öğrenci yurtları yönetmeliğinde tartışma yaratacak bir adım atıldı.

Aladağ'da Kasım 2016'da yaşanan facia sonra ilçedeki devlet yurdunun depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkıldığı, köylerden ve diğer çevre kasabalardan gelen öğrencilerin okula devam etmek için çeşitli cemaatlerin yurtlarında kaldığı gündeme gelmişti. Aladağ faciasının ardından Milli Eğitim Bakanlğı kapsamlı bir çalışma başlatarak, yeni bir yönetmelik hazırlığı içine girmişti. Dün yayımlanan yönetmelikte yer alan önemli düzenlemeler özetle şöyle:

Daha önce gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişileri, sadece lise ve üniversite öğrencilerine yönelik yurt açabiliyorlardı. Buna karşın ortaokul öğrencilerinin kalabileceği yurtlar, MEB'in kendi yurtları oluyordu. Yeni düzenleme ile 10 ila 14 yaşları arasındaki ortaokul öğrencilerinin kalacağı yurtlar için de üçüncü şahıslara kurum açma hakkı verildi.

MEB, tüm "yurt"ları, "barınma hizmeti" başlığı altında topladı. Barınma merkezleri, "öğrenci yurdu", "öğrenci pansiyonu", "öğrenci apartları" ve "öğrenci stüdyo daireleri" olarak dört başlıkta toplandı.

Kurum açma izni ile iş yeri açma ruhsatlarını artık MEB verecek.

Kurumlar, lisans mezunu ve mevzuat bilgisi, kurum yönetimi, işletme, kurumun fiziki ve hizmet standartlarının iyileştirilmesi ve iletişim becerilerinin geliştirilmesi konularında düzenlenen eğitim sonucunda alınan öğrenci barınma hizmetleri yönetici sertifikasına sahip müdür tarafından yönetilecek. Mevcut yurtlar için ise kurucu ve kurucu temsilcisinin en az lisans mezunu olma şartı aranmayacak. Bu şart sadece yeni açılacak yurtlar için geçerli olacak.

Yabancı uyruklu kişiler de bakanlığın izni ile sadece kendi uyruklarındaki üniversite öğrencilerine yönelik öğrenci yurdu veya pansiyonu açabilecek.

Kurum açmak üzere yapılan müracaatların, MEB'in belirlediği standartlara uygun olup olmadığı il milli eğitim müdürlüğünce oluşturulan komisyon tarafından değerlendirilecek.

Öğrenci yurtları en 40; öğrenci pansiyonları en az 30; öğrenci apartları ve stüdyo daireleri ise en az 10 öğrenci ile açılabilecek. Ortaokul ve imam hatip ortaokulu öğrencilerine barınma hizmeti öğrenci yurtlarında; lise öğrencilerine ise öğrenci yurt ve pansiyonlarında verilecek.

Kurumlar yılda iki kez denetlenecek

Kurum binaları, her yıl öğretim yılı başlamadan önce yangın güvenliği, elektrik tesisat güvenliği, ısınma sistemi güvenliği, su ve gaz tesisatı güvenliği hususlarında itfaiye, üniversitelerin ilgili bölümleri veya mühendis odalarına kurum yönetimince kontrol ettirilecek. Kontrolleri yapan kuruluş düzenleyeceği raporun bir örneğini de il milli eğitim müdürlüğüne gönderecek. Kurum binalaranının iç ve dış duvarları ile tavan döşemelerinde ahşap ve yanma özelliği yüksek malzemelerden yapılmış giydirmeler kullanılmayacak. Yangın merdivenleri ve kaçış yollarının kapıları yangına karşı dayanıklı malzemeden yapılacak. Acil çıkış kapıları dışarıdan açılamayan ancak içeriden kilitlenemeyen veya yangın ikazıyla otomatik olarak açılacak şekilde yapılacak.

Binalarda yangın ikaz amacıyla Duman ve ısıya duyarlı gaz kaçaklarını algılayan sensörler, alarm sistemi ile kurum kontenjanının 100'den fazla olması halinde otomatik söndürme sisteminin bulunması zorunlu olacak.

Kurumların denetimleri öğretim yılı içinde en az 2 kere yapılacak.

Diyanet kurslarına katılan kalabilecek

Diyanet tarafından düzenlenen ve eğitim süresi en az 1 ay olan kurslara veya etkinliklere devam edenler, öğrenci pansiyon ve yurtlarında geçici olarak barındırılabilecek.

İhtiyaç olması halinde özel yükseköğrenim yurtlarında lise öğrencileri; lise yurtlarında ise üniversite öğrencileri kalabilecek.

Bakanlığa bağlı yurtların ruhsatları, 26 Ağustos 2017'ye kadar bakanlıkça düzenlenecek. Bu yurtlar, 1 Ağustos 2019'a kadar binalarını yeni şartlara uygun hale getirmek zorunda olacak. Aksi halde ruhsatları iptal edilecek.

Mevcut yurtlar bu eğitim-öğretim yılı sonuna kadar faaliyetlerini sürdürecek.

Ayşegül Kahvecioğlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber