MEB'in kayıp mühür ve sahte diplomalarla imtihanı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Mayıs 2017 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MEB'in kayıp mühür ve sahte diplomalarla imtihanı

Sürekli olarak MEB yazılarını takip etmekteyiz, bu takiplerimizde fark ettik ki her gün aynı tür 10'larca yazışmanın illerden diğer illere oradan da ilçelere oradan da okullara gönderilmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki kurumlarla yapmış olduğu bu yazışmalarda önemli yer tutan konuların başında; sahte belgeler, kayıp resmi mühür ve beratları, aranan öğrenci ve ruhsatname iptali, MTSK-kurs- dershane-rehabilitasyon merkezi açması yasaklı şahıslarla ilgili yazılar gelmektedir.

Günümüzde bu yazışmalar doküman yönetim sistemi (DYS) üzerinden yapılmaktadır. Yani bir nevi kağıt israfı olmamakta fakat son kullanıcıda yine kağıt vb israfına neden olmaktadır

Bir sahte diploma, kayıp resmi mühür ve beratları, aranan öğrenci ve ruhsatname iptali, MTSK-kurs- dershane-rehabilitasyon merkezi açması yasaklı şahıslar hakkında 10 binlerce yazışma yapılmaktadır.

Kayıp resmi mühür ve/veya resmi mühür beratı;

Okullarımızda kullanılan ve demirbaş niteliğinde bulunan resmi mühür, mühür beratı veya her ikisinin zaman zaman çeşitli nedenlerle kaybolduğu günlük bulduğumuz onlarca yazışmalardan anlaşılmaktadır.

12 Eylül 1984 tarih ve 18513 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Resmi Mühür Yönetmeliği'nde belirlenen usuller çerçevesinde, kaybolan resmi mühür ve resmi mühür beratı ile ilgili olarak,

1- Sadece resmi mühür ve/veya resmi mühür beratının kaybolması durumunda, gerektiğince korunmayan veya kaybedilmesinde sorumluluğu bulunan görevlilerin tespiti açısından bir kanuni soruşturma açılmakta ve Resmi Mühür ve/veya Resmi Mühür Beratının yeniden yapılması için iş ve işlemler başlatılmaktadır.

2- Resmi Mühür ve/veya Resmi Mühür Beratının kaybolması durumunda kaybolan okulun bulunduğu valilikçe diğer valiliklere bu durum ".. okuluna ait kaybolan Resmi Mühür ve/veya Resmi Mühür Beratı ile herhangi bir usulsüz işlem yapılmaması için ilgili birimlere gerekli duyurunun yapılması hususunda..." şeklinde iletilerek tüm okul ve kurumlar bilgilendirilmektedir.

MEB'in mebbis modülüne entegre edeceği "Kayıp resmi mühür ve/veya resmi mühür beratı duyuru modülü" ile yazışmaların önüne geçerek anında kayıp resmi mühür ve/veya resmi mühür beratı tespit eden okulun/kurumun il milli eğitim müdürlüğünce bu modüllere girilecek bilgilerle Türkiye'deki tüm okul ve kurumlar anında bilgilendirilebilecektir.

Sahte belgeler;

Aynı durum sahte diploma, sahte ustalık belgesi, sahte sertifika, sahte kurs belgesi vs her türlü sahte belge tespit edildiğinde tüm okul ve kurumlar aynı şekilde bilgilendirilmektedir.

MEB'in mebbis modülüne entegre edeceği "Sahte belgeler duyuru modülü" ile yazışmaların önüne geçerek anında sahte belgeyi tespit eden okulun/kurumun il milli eğitim müdürlüğünce bu modüllere girilecek bilgilerle Türkiye'deki tüm okul ve kurumlar anında bilgilendirilebilecektir.

Aranan öğrenciler;

Mahkeme kararı ile adresi aranan öğrenciler için ülke genelinde bu öğrencinin bulunması için yazışmalar yapılmaktadır.

Mahkeme kararı ile aranan öğrencilerin yazışma yapılmadan bulunması içinde yukarıdakilere benzer MEBBİS modülleri çözüm olarak kullanılabilir.

Yasaklı Şahıslar;

Ruhsatname iptali, MTSK-kurs- dershane-rehabilitasyon merkezi açması yasaklı şahıslar içinde aynı türden yazışmalar yapılmaktadır. Yasaklı şahısların bilgilerinin de MEB'in mebbis modülüne entegre edeceği "Yasaklı Şahıslar" modülüne girilmesi ve buradan da tüm ülkedeki yetkililerin takip etmesi sonucu yazışmalar ortadan kaldırılacaktır.

Yarışmalar modülü açılması;

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde önemli bir yer tutan yazışmalarda yarışma yazılarıdır. Hemen her gün bir komposizyon, resim, şiir yarışması yazıları okullara gelmektedir.

Bu konuda da MEBSİS uygulamalarına eklenecek yarışmalar modülü sayesinde Bakanlık merkezinden girilen yarışmaları okullar takip ederek öğrencilere duyuru işlemlerini gerçekleştirebilirler

Tatil başvuru ve tahsis modülü açılması;

Milli Eğitim Bakanlığı Hizmetiçi Eğitim başvuru ve kabul işlemlerini Mebbis uygulamaları üzerinden yapmaktadır. Buna benzer bir uygulamayı Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmene Hizmet ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Tatil başvuru ve Tahsis işlemlerinde de yaparak başvuru ve tahsis işlemlerini Mebbis üzerinden başvuru alınarak gerçekleştirilebilir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber