İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

KPSS davasında 3 eski ÖSYM çalışanı hakim karşısında

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, 2010'daki KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin soruşturma kapsamında, soruları ele geçirmekle suçlanan Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) Soru Hazırlama Birimi'nde görevli 3 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mayıs 2017 14:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
KPSS davasında 3 eski ÖSYM çalışanı hakim karşısında

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık İbrahim Kan ve tutuksuz sanık Şule Ülker ile avukatları hazır bulunurken, tutuklu sanık İbrahim Usta, sağlık problemlerini gerekçe gösterip, dilekçe ile mazeretli sayılması talebinde bulundu.

Mahkeme başkanı, önceki celse sanık Usta'nın avukat tutmak ve esas hakkındaki savunmasını hazırlamak için süre istediğini ancak henüz buna ilişkin bir belge mahkemeye sunmadığını belirtti. Bunun davayı uzatmaya yönelik olabileceğini ifade eden mahkeme başkanı, gelecek duruşmaya kadar sanığın avukat tutmaması halinde Ankara Barosuna müzekkere yazılarak, sanığa avukat tayin edileceğini açıkladı.

Söz verilen müşteki kurumlar ÖSYM ve Maliye Bakanlığının avukatları, şikayetlerinin devam ettiklerini belirterek sanıkların cezalandırılması taleplerini yineledi.

Mahkeme, sanık Usta'nın mazeretli sayılmasının kabulü ile esas hakkındaki savunması için sanıklara süre verilmesine ve tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

- İddianame

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının Temmuz 2010'daki KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin soruşturması kapsamında hazırladığı iddianamede, sanıkların, suç tarihinde ÖSYM'nin Soru Hazırlama Biriminde görevli oldukları belirtildi.

İddianamede KPSS soruşturması sırasında, ÖSYM'den "kurumda çalışan personel ile yakınlarının girdiği ÖSYM sınavlarının detaylı araştırılmasının" talep edildiği, inceleme sonucunda kurumda çalışan 3 ve personel yakınları 6 kişi hakkında detaylı inceleme yapıldığı anlatıldı.

Sanıklardan, herhangi bir sınavın hazırlık aşamasında görev almayan, sadece şekilli soruların çizimini yapan Kan'ın, sözel ağırlıklı öğrenimine rağmen 2010 KPSS genel yetenek testinde 54 doğru bir yanlış, genel kültür testinden 39 doğru 3 yanlış yaptığına işaret edilen iddianamede, bunun, "kendisinden beklenen başarının üstünde" değerlendirildiği, bu sınavdaki öğretmenlik alan bilgisi testinde 120 sorunun 115'ini doğru yanıtlarken, tekrarlanan sınavda sadece 37 doğru cevap verebilmesinin çok kuşkulu bulunduğu vurgulandı.

Sanık Kan'ın 2006, 2010, 2011 ve 2012 ALES sonuçlarının çok düşük olmasının da kuşkuları tümüyle desteklediği kaydedilen iddianamede, Kan'ın, 2010'daki başarısının normal olmadığı ifade edildi.

Sanık Ülker'in de 2008 ve 2009 KPSS genel kültür testlerinde 6 ve 4 doğru cevapları bulunurken, soruşturulan 2010 KPSS'deki aynı testte 50 doğruya ulaştığı, aynı sınavın genel yetenek testinde 60 sorunun tamamını doğru yaptığı belirtilen iddianamede, "İptal edilen öğretmenlik alan bilgisi sınavında da 120 soruda 112 doğru cevaba ulaşması da 2008'de 33 ve 2009'da 37 doğru cevabı olması karşısında normal kabul edilmemiştir. İptal edildikten sonra tekrarlanan öğretmenlik alan bilgisi sınavında 120 soruda 69 doğru cevapta kalması, 2010 sonuçlarını çok daha kuşkulu hale getirdiğinden, 2010 KPSS testlerindeki başarısının normal olmadığı değerlendirilmiştir." denildi.

Sanık Usta'nın ise "kendisinin ve yakının girdiği sınavlar dışındaki" sınavların sadece fizikle ilgili sorularının hazırlık aşamasında görev yaptığı bildirilen iddianamede, Usta'nın 2010 KPSS sınavında 100 ve üzeri net yapan 9 şüpheliyle telefon görüşme kayıtlarının tespit edildiği, bu 9 şüphelinin de diğer 73 şüpheli ile telefon görüşmelerinin bulunduğu, kendisinin ve irtibatlı olduğu kişilerin de kendi aralarında çok sayıda banka para transferinin bulunduğu bildirildi.

İsmet Karakaş

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber