İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

'Hareketsiz yaşam her yıl 3,2 milyon kişinin ölüm sebebi'

HÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Attila, "DSÖ verilerine göre, yetersiz fiziksel aktivite yılda 3,2 milyon kişinin ölümüne sebep olmaktadır." dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mayıs 2017 23:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
'Hareketsiz yaşam her yıl 3,2 milyon kişinin ölüm sebebi'

YEŞİM SERT KARAASLAN

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Sema Attila, 10 Mayıs Dünya "Sağlık için Hareket Et" günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, hareketsiz yaşamın dünyayı tehdit eden bir sağlık sorunu haline geldiğini söyledi.

Hareketsizliğin kalp-damar, şeker hastalıkları, bazı kanser türleri, yüksek tansiyon ve kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları gibi birçok sağlık probleminin temel nedenleri arasında yer aldığını vurgulayan Attila, fiziksel aktivitenin yaşamın bir parçası haline getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Türkiye'de erkeklerin yüzde 67'si kadınların yüzde 76'sı egzersiz yapmıyor

Attila, yetersiz fiziksel aktivitenin dünyadaki ölüm nedenleri arasında önde gelen risk faktörlerinden biri olduğunun altını çizerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Yılda 3,2 milyon kişinin ölümüne sebep olmaktadır. Hareketsiz kişilerin fiziksel olarak aktif olan kişilere göre ölüm riski yüzde 20 ile yüzde 30 arasında daha fazladır. Meme ve kolon ve kanserlerinin yüzde 21-25'inin, diyabetin yüzde 27'sinin ve iskemik kalp hastalıklarının yüzde 30'unun ana nedeninin fiziksel hareketsizlik olduğu öngörülmektedir."

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre 18 yaş ve üzerindeki yetişkinlerin yüzde 23'ünün yeterli fiziksel aktivitede bulunmadığını aktaran Attila, şunları belirtti:

"Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması'na göre ülkemizde 20-30 yaş grubundaki erkeklerin yüzde 38'i hareketsiz ya da az hareketli bir yaşam sürerken, kadınların yüzde 44'ünün bu grupta olduğu görüldü. Aynı çalışmada, Türkiye genelinde erkeklerin yüzde 67'sinin kadınların yüzde 76'sının egzersiz yapmadığı tespit edildi."

Çocukların koşmasına, tırmanmasına ve zıplamasına izin verilmeli

Attila, hareketsizliğin sadece erişkin yaş grubu için değil çocukluk ve adolesan dönem için de önemli bir sorun olduğuna dikkati çekerek, dünyada 11-17 yaş arasındaki adolesan grubun yüzde 81'inin yetersiz fiziksel aktiviteye sahip olduğunu söyledi. Aslan, gün içinde aktif olabilmek için yapılması gerekenler hakkında da bilgi verdi.

Bebeklik döneminde, çocukların dikkatini çekecek oyuncaklara uzanma, yakalama, atma gibi oyunlarla oynatılması, yürümeye başladıktan sonra çocuğun evde, parkta yürümesine, koşmasına, tırmanmasına, zıplamasına olanak verilmesinin önemli olduğuna işaret eden Attila, şunları kaydetti:

"5-17 yaş arasında günde en az 60 dakikalık hızlı yürüyüş, yüzme, düşük hızda koşu ve yüksek tempolu koşu, voleybol, basketbol oynayarak egzersiz yapılabilir. 18-64 yaş arasında ve 65 yaş üzerinde haftada en az 150 dakika orta şiddette ya da 75 dakika yüksek şiddette egzersiz uygundur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber