'Co-Co çöktü ByLock'a girin'

Emniyet teşkilatında FETÖ'nün 'mahrem imamları'na yönelik yürütülen soruşturmada, örgütün şifreli haberleşme programlarından Co-Co hakkında yeni detaylara ulaşıldı

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 13 Mayıs 2017 09:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Haluk Karakaya

Genellikle FETÖ'nün kripto elemanlarının, Twitter ara yüzüne sahip Co-Co'yu kullandıkları ancak bu mesajlaşma ağının 15 Temmuz günü teknik bir arıza yaptığı için ByLock'u kullanmak zorunda kaldıkları tespit edildi. Yapılan incelemelerde şifreli haberleşme ağı Co-Co'nun verileri kendi kendine silen bir yazılımla korunduğu görüldü. Co-Co'nun kilidi çözüldüğünde örgütün kriptolarının 15 Temmuz öncesi kendi aralarındaki bütün yazışmalara ulaşılacak.

TEKNİK BİR ARIZA

Edinilen bilgiye göre, örgüt imamlarının kullandığı asıl haberleşme ağı Co-Co'ydu. Ciddi bir kilit mekanizmasıyla korunan sistem 15 Temmuz günü teknik bir arıza yaptı. Bunun üzerine 'imamlar' da ByLock üzerinden mesajlaşmak zorunda kaldı. FETÖ'nün kendi aralarında haberleşmek için en fazla kullandıkları sistem olan ByLock deşifre edildi. 135 binin üzerinde ByLock kullanıcısına ilişkin işlemler sürüyor. Savcıların, 'ByLock dışında kullanılan en önemli program' olarak gördükleri Co-Co üzerinde çalışmalar ise devam ediyor.

MAHREMLERİ ELE VERİR

Adli bilişim uzmanları, kripto imamların tercih ettiği Co-Co'nun kendi kendini silme özelliği bulunduğunu, bu yönüyle çok iyi korunduğunu, ancak kilidinin çözülmesi halinde, yakalanan FETÖ'cülerden ele geçirilen telefonlardaki yazışmaların deşifre edilebileceğini belirtiyor. Eğer bu gerçekleşirse, 15 Temmuz öncesi FETÖ'cülerin Co-Co ile yazışmaları ortaya dökülecek. Mahrem yapının yazışmalarının deşifre edilmesinin ardından bu yapıya ilişkin ciddi verilere ulaşılacağı belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber