İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Gazlı suda obezite tehlikesi

Sağlıklı içecek olarak gazlı su içmeyi tercih edenlere bilim insanlarından uyarı geldi. Soda, karbonat ya da içinde çözünmüş karbondioksit bulunan bu suların açlık hormonunu tetiklediği belirtilirken, uzun vadede obeziteye ve iç organ yağlanmasına yol açtığı kaydedildi

Haber Giriş : 16 Mayıs 2017 07:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Gazlı suda obezite tehlikesi

Son yılların en popüler içeceklerinden biri de gazlı su. Bunlar doğal maden suyu değil; sodalı, karbonatlı ya da içinde çözülmüş halde karbondioksit gazı bulunan su. İçinde şeker ve aroma olanlar ise gazlı şekerli içecek diye biliniyor. Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de tercih edilen gazlı sularla ilgili yapılan bir araştırma ise bunun normal suya alternatif olamayacağı bilakis obeziteye yol açtığı yönünde.

Filistin Birceit Üniversitesi'nden bilim insanları, gazlı içeceklerin aslında midenizi boş hissetmenize neden olduğunu, bunun da aşırı yeme ve kilo alımına yol açtığını söylüyor. Nedeni ise bu tür içeceklere kabarcıkları veren karbondioksidin 'ghrelin' adı verilen açlık hormonunu tetiklemesi. Bilim insanları sıçanlar üzerinde yaptıkları araştırmada tatlandırıcılı ve gazlı su verdikleri farelerin üç ay içinde kilo aldığını tespit etti. Bir yıl sonra ise fareler obez olma belirtileri gösterirken, farelerin iç organlarında yağlanma tespit edildi. Testler ayrıca, gazlı su içen sıçanlardaki ghrelin seviyelerinin 'önemli ölçüde daha yüksek' olduğunu gösterdi. Bilim insanları farelerde görülen bu belirtilerin insanlarda da ortaya çıkabileceğini söyledi.

Konuyla ilgili uyarıda bulunan İngiliz Ulusal Obezite Forumu'ndan Tam Fry "Karbondioksit gibi kimyasalların kullanımını sınırlamalı" dedi. İngiliz Alkolsüz İçecekler Derneği yöneticisi Gavin Partington ise araştırmanın sonuçlarının insanlardaki etkileri yeterince desteklenmediğini belirterek "Sıçanlar üzerinde yapılan bir araştırmadan elde edilen sonuçların insanlar için aynı olacağını tahmin etmek kötü bir bilim" diye konuştu.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber