Hanefi Avcı, Devrimci Karargah davasında beraat etti

Devrimci Karargah örgütü üyesi oldukları ve örgüte yardım ettikleri iddiasıyla, eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın da aralarında bulunduğu 27 sanığın, haklarında verilen kararın Yargıtay tarafından kısmi olarak bozulması sonrası yargılandıkları dava, yeniden karara bağlandı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mayıs 2017 16:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hanefi Avcı, Devrimci Karargah davasında beraat etti

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki 8. duruşmaya tutuklu sanıklar Okan Duman ve Fatih Aydın, başka suçtan tutuklu sanık Özgür Dinçer ile başka suçtan hükümlü sanıklar Cemal Bozkurt ve Cenk Büyükkahraman katıldı.

Duruşmada, davaya ilişkin karar verileceği belirtilerek sanıklara son sözleri soruldu. Sanıklardan Fatih Aydın, "Kavga sürüyor, sürecek" derken, Cemal Bozkurt da, "Kavga daha bitmedi, yeni başlıyor" ifadesini kullandı.

Sanık Okan Duman ise, avukatı olmadığı için savunma yapmayacağını belirterek, "Ben Devrimci Karargah Örgütü'nün bir mensubu olmaktan gurur duyuyorum. Ancak mütalaadaki bazı beyanları kabul etmiyorum." şeklinde konuştu.

- Mahkemenin kararı

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, Hanefi Avcı'nın, "silahlı terör örgütü üyesi olma" ve "6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanununa muhalefet" suçlarından, suçun sabit olmaması nedeniyle beraatine hükmetti. Avcı hakkında, "yayın yoluyla yargı görevini etkilemeye teşebbüs" ve "gizliliği ihlal" suçlarından açılan davanın, 6352 sayılı yasaya göre ertelenmesine karar veren heyet, 3 yıllık sürede aynı kapsamda herhangi bir suç işlenmemesi durumunda bu cezanın düşeceğini de bildirdi.

Sanıklardan Fatih Aydın'ın, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı binasında bomba patlatılması ve görevli polis memuru Hüsnü Uyan'ın ölümü nedeniyle, "tasarlayarak öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına hükmeden heyet, bu sanıkla ilgili ayrıca aynı patlamada 10 kişinin yaralanması nedeniyle, 10 kez "tasarlayarak öldürmeye teşebbüs" suçundan 140 yıl ve "patlayıcı madde bulundurmak" suçundan da 6 yıl 8 ay olmak üzere toplam 146 yıl 8 ay hapis cezası ön gördü.

Heyet, Özgür Dinçer'in, Devrimci Karargah Örgütü adına Karacaahmet Mezarlığına patlayıcı madde koyması nedeniyle, "patlayıcı madde bulundurma" suçundan 6 yıl 8 ay, Abdulselam Sultan, Ceren Sütlaç ve Onur Erkut'un ise, "silahlı terör örgütüne yardım etme" suçundan 3 yıl 1 ay 15'er gün hapis cezasına çarptırılmasını kararlaştırdı.

Sanıklardan Hakan Soytemiz'e, "resmi belgede sahtecilik" suçundan verdiği 1 yıl 8 aylık hapis cezasını, suç işlemeyeceğine dair kanaat oluştuğu gerekçesiyle erteleyen heyet, Tuncay Yılmaz ve Ulaş Bayraktaroğlu hakkında, "yayın yoluyla yargı görevini etkilemeye teşebbüs" ve "gizliliği ihlal" suçlarından açılan davanın da, 6352 sayılı yasaya göre ertelenmesine hükmetti. Heyet, 3 yıllık sürede aynı kapsamda herhangi bir suç işlenmemesi durumunda bu cezanın düşeceğini de bildirdi.

- Beraat kararları

Mahkeme heyeti, sanıklardan Osman Baha Okar, Semih Aydın, Mehmet Yeşiltepe, Nail Arıkan, Özgür Aytulum, Günay Kubilay, Rıdvan Turan, Ecevit Piroğlu, Sultan Keçik Kubilay, Yaman Yıldız ve Selda Başusta Çalık'ın, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan, Muhammet Çetin ve Süleyman Gürkan Anıl'ın, "silahlı terör örgütüne yardım etme" suçundan, Cenk Büyükkahraman ve Zafer Kaygın'ın ise "kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme" suçundan, suçların sabit olmaması nedeniyle beraatlerini de karara bağladı.

Sanık Cemal Bozkurt'un "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan beraatine hükmeden heyet, hakkında yakalama kararı bulunan firari sanık Mehmet Güneş ile avukatı bulunmayan Okan Duman'ın dosyalarının ayrılmasına, başka bir esasa kaydedilmesine de karar verdi.

Heyet, sanıklar Cemal Bozkurt, Fatih Aydın ve Özgür Dinçer ile ilgili, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı patlaması ve Karacaahmet Mezarlığı'ndan Selimiye kışlasına havan topu atılması olaylarında 4 kişinin yaralandığının ortaya çıkması nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasını da hükme bağladı.

- Süreç

Hanefi Avcı'nın da aralarında bulunduğu 8'i tutuklu 75 sanıkla ilgili yargılama yapan özel yetkili İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi, 19 Temmuz 2013 tarihli duruşmada verdiği kararla, tutuklu sanıklardan Avcı'yı "yasa dışı silahlı Devrimci Karargah terör örgütü ve mensuplarına yardım etmek, ruhsatsız vahim nitelikte tam otomatik ve yarı otomatik silah bulundurmak ve taşımak, yargı görevi yapanları etkileme ve gizliliğin ihlali" suçlarından toplam 15 yıl 4 ay 5 gün hapisle cezalandırılmasına karar vermişti.

Heyet, "kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek" suçundan beraatine, "terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek" suçundan ise davanın ertelenmesini kararlaştıran heyet, Avcı'nın tutukluluk halinin devamına oy çokluğuyla hükmetmişti.

Tutuklu sanıklardan Cemal Bozkurt, Fatih Aydın ve Özgür Dinçer'in "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, Okan Duman'ın da müebbet hapis cezasına çarptırılmasına hükmeden heyet, ayrıca, bu sanıklardan Bozkurt'un diğer suçlardan 251 yıl 2 ay, Aydın'ın 45 yıl 10 ay, Dinçer'in 23 yıl 3 ay ve Okan Duman'ın da 10 yıl 20 gün hapisle cezalandırılmasına karar vermişti.

Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı Rıdvan Turan'ın 7 yıl 1 ay, parti üyelerinden Ulaş Erdoğan'ın 17 yıl 11 ay ve Ulaş Bayraktaroğlu'nun da 6 yıl 8 ay hapisle cezalandırılmasını kararlaştıran heyet, sanıklardan Nejdet Kılıç'a 6 yıl 8 ay ve Necdet Öztürk'e 19 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası ön görmüştü.

Kalan 35 sanığı, 3 yıl 1 ay 15 gün ile 11 yıl 3 ay arasında değişen hapis cezalarına mahkum eden heyet, firari sanıklar Mahir Sayan ve Cem Beğenmiş hakkındaki dosyayı ayırıp, 28 sanığın ise tüm suçlardan beraatine hükmetmişti.

- Anayasa Mahkemesinin ihlal kararı sonrası tahliye

Kararın Yargıtay 9. Ceza Dairesinde temyiz incelemesi yapılması sürecinde tutuklu sanıklardan Avcı, avukatı aracılığıyla Anayasa Mahkemesine (AYM) bireysel başvuruda bulunarak haklarının ihlal edildiğine karar verilmesini istemişti.

Talebi değerlendiren Anayasa Mahkemesi, 18 Haziran 2014'te verdiği kararla, "Devrimci Karargah örgütüne yardım" suçundan 15 yıl 4 ay 5 gün hapis cezası alan ve Odatv davası kapsamında da yargılaması devam eden Avcı'nın haklarının ihlal edildiğine karar vermişti.

Bu karar sonrası Avcı, avukatının yaptığı başvuru üzerine temyiz incelemesi yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesince 20 Haziran'da tahliye edilmişti.

- Yargıtaydan kısmi onama, kısmi bozma kararı

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Hanefi Avcı'nın da aralarında bulunduğu 75 sanığın yargılandığı davada, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği kararın temyiz incelemesini 69 sanık yönünden yapmış ve 24 Aralık 2014'de karar vermişti.

"Devrimci Karargah örgütü"nün, anayasal düzeni değiştirmek, devlet otoritesini zaafa uğratmak, kamu düzenini bozmak amacıyla kurulmuş terör örgütü niteliğinde olduğunun anlaşıldığını belirten daire, bu nedenle, örgütün silahlı terör örgütü olduğu yönündeki mahkeme kabulünde bir isabetsizlik bulunmadığını kaydetmişti.

Hanefi Avcı'ya, "örgüt üyelerine yardım" suçundan verilen 5 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasını onayan yüksek mahkeme, "ruhsatsız vahim nitelikte tam otomatik ve yarı otomatik silah bulundurup taşımak" suçundan verilen 5 yıl hapis cezasını düzelterek onamış, bu suçtan verilen cezada takdiri indirim uygulanmasına hükmetmişti.

Daire, "Haliç'te Yaşayan Simonlar Dün Devlet Bugün Cemaat" isimli kitabı nedeniyle "yayın yoluyla işlenen yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs" suçundan Avcı'ya verilen 2 yıl 6 ay hapis ile "soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçundan verilen 2 yıl 2 ay 20 günlük hapis cezalarının da bozulmasını kararlaştırmıştı.

Davanın diğer sanıkları Fatih Aydın, Cemal Bozkurt ve Özgür Dinçer'in, üyesi bulundukları silahlı terör örgütünün, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasını cebir ve şiddet kullanarak değiştirme amacına yönelik olarak vahamet arz eden olayları gerçekleştirdiğinin anlaşıldığını belirten daire, diğer sanıklardan Ergin Öncü, Sevim Öztürk, Melek Seven, Coşkun Kıyamçiçek, Tamer Taş ve Umur Suyadal'a "silahlı terör örgütüne yardım", sanıklar Cenk Büyükkahraman, Zafer Kaygın, Gökhan Aydın, Volkan Karakuş, Ulaş Bayraktaroğlu, Emrol Pamuk, Benay Can, Bayram Akdoğdu, Hakan Soytemiz, Tuncay Yılmaz, Nejdet Kılıç, Necdet Öztürk ve Deniz Küçükbumin'e "silahlı terör örgütüne üye olma" ve sanık Ulaş Erdoğan'a da "örgüt yöneticisi olma" suçlarından verilen hapis cezalarını da onamıştı.

Yüksek mahkeme, davanın diğer sanıklarına, "örgüte yardım, kişisel verilerin hukuka aykırı kullanılması ve soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçlarından verilen hapis cezalarını ise mahkumiyetlerine yeterli delil elde edilemediği gerekçesiyle bozmuştu.

Yargıtayın kararının ardından dosya, özel yetkili mahkemelerin kapatılması nedeniyle İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanmıştı. Bu mahkeme de terör davalarına bakmak yetkisi olmadığı gerekçesiyle dosyanın merci tayini için Yargıtay 5. Ceza Dairesine gönderilmesine hükmetmişti.

Murat Kaya

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber