Öğrencilere matematik dersini sevdiren öğretmen

Samsun'un Bafra ilçesinde matematik öğretmenliği yapan Selda Tomaç, dersi öğrencilerine sevdirmek için sıra dışı yöntemler uyguluyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2017 11:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Öğrencilere matematik dersini sevdiren öğretmen

Nazmiye Demirel Ortaokulu'nda görev yapan Tomaç, öğrencilerin matematiği daha iyi anlayabilmeleri ve sevmeleri amacıyla bazı dersleri sınıf dışında gerçekleştiriyor. Öğrencilerini ilçedeki turistik tesise götüren Tomaç, buradaki boş havuzda havuz problemini anlatıyor.

Öğrencilerine metre vererek havuzun yüksekliğini ve uzunluğunu ölçtüren, daha sonra matematik hesaplamalarını yaptıran Tomaç, böylece dersi yaşayarak öğrenmelerini sağlıyor.

Tomaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6. sınıflarda dikdörtgenler prizmasının hacim konusunu işlerken dersin çocuklar için çok soyut kaldığını gördüğünü söyledi.

Bunun üzerine konuyu somutlaştırmak amacıyla dersi havuzda işlemeye karar verdiğini belirten Tomaç, "Matematiği aslında bizler zorlaştırıyoruz. Çocuklardan dikdörtgen prizmasını hayal etmelerini, sonra da bununla ilgili soruları çözmelerini istiyoruz. 'Burada kocaman bir dikdörtgenler prizması varken neden bunu yerinde çözmeyelim' dedik ve havuza geldik." ifadelerini kullandı.

- "Matematik hayatın içinden, ihtiyaçlardan çıktı"

Çocuklardan sınıfta soyut şekilde hayal ederek soruyu çözmelerini istemek yerine onlara somut matematiği sunmaları gerektiğini vurgulayan Tomaç, şöyle devam etti:

"Sadece sınıf içinde çocukların hem hayal etmelerini hem de çözmelerini istemek yerine onlara somut matematiği sunmalıyız, hayatın içini göstermeliyiz çünkü zaten matematik hayatın içinden, ihtiyaçlardan çıktı. Bu yüzden öğrenerek uygulamak daha kalıcı hale getiriyor. Öğrenciler uygulamayla dikdörtgenler prizmasının hacmini kendileri buldu. Sonra bulduğumuz hacmi sıva ölçü birimine çevirdik ve havuzu kaç damacanayla doldurabiliriz, onları hesapladık. Gerçekten kalıcı bir öğrenme sağladığımızı düşünüyorum."

Tomaç, havuzun dışında öğrencileriyle bazen bir iş yerine gidip kullanılan malzemelerle ilgili hesaplama gerçekleştirdiklerini, bazen de doğada ders yaptıklarını kaydetti.

Öğrenciler de uygulama sayesinde dersin daha zevkli geçtiğini, konuyu da daha iyi kavradıklarını dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber