İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Altının patronları 'birlik olup' devlerle yarışmak istiyor

Türkiye'de 45 bin civarında firma ve 400 bine yakın çalışanla kuyumculuğun temsilcileri, Türkiye Kuyumcular Birliğini kurarak hem istihdam sağlamak hem de 5 bin yıllık tecrübeyle dünyanın bir numarası olmak istiyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Mayıs 2017 23:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Altının patronları 'birlik olup' devlerle yarışmak istiyor

İSMAİL HAKKI DEMİR

Ortadoğu 13. Kahramanmaraş Altın Mücevher ve Gümüş Fuarı için kente gelen İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisine çok güvendiklerini söyledi.

Altın sektörünün ekonomiyi destekleyici yönüne dikkati çeken İşler, 200 ülkeye ihracat yapan kuyumculuk sektörünün özellikle istihdam konusunda çok ciddi alan oluşturup genişleyebilecek kapasiteye sahip olduğunu belirtti.

Sektörde bugün 45 bin civarında firmada yaklaşık 400 bin çalışanın bulunduğunu kaydeden İşler, sektörün büyümesi için önemli bir taleplerinin olduğunu ifade etti. İşler, "Şu anda bir birlik kurma aşamasındayız. Bu anlamda 81 ilin oda ve dernek başkanıyla hep beraber hazırladığımız taslağı ilgili Bakanlığımıza sunduk. Bakanımız inceletmek üzere çalışmalarımızı incelemeye aldı. İnanıyorum zaman içerisinde taslaktan olumlu bir şekilde dönüş olacak ve birliğimizi kuracağız. Birliğimizi kurduktan sonra 100 bin kişilik istihdam alanı oluşturacağımızı düşünüyoruz. Bu birlik kurulduktan sonra sektörümüz daha güçlü, daha katma değer yaratabilecek alanlarda tüm köşeleri tıkayarak dünyaya açılımını güçlü şekilde sürdürecek." diye konuştu.

Sektörün geleceğinin birlikle daha güvenli olacağına inandıklarını dile getiren İşler, "Sanatkarlarımızın sayısı azalıyor. Yurt dışından gelen ithal mallar gibi bir sürü şey sektörü etkiliyor. Biz üreten, istihdam yaratan, tüm dünyaya ürün satan bir ülke ve sektör olmak istiyoruz. Bir de dünyaya usta satıyoruz, bu konuda çok ileriyiz. Bizim ustalarımız çocukluktan yetişerek, dünyada kendini kabul ettirebilen üst firma ve markalara gidiyor. Bunu çok daha ileri götürüp katma değer yaratabiliriz diye düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"Adeta sektörün prangası"

Kocaeli Kuyumcular Odası Başkanı Nuri Koç da dünyada yarışır halde olan altın sektörünü bir numaraya getirmenin en önemli yolunun altyapısı, kanunu ve yasası olan bir birlikten geçtiğini, bu konuda 3 yıldır verilen ciddi bir emek bulunduğunu söyledi.

Türkiye Kuyumcular Birliği çalışmasının hızlandırılması gerektiğini vurgulayan Koç, kuyumcular birliği kanun taslağıyla, kuyumculuk sektörünün gözle görülmeyen ancak sektörün içinde olanların her gün yaşadığı sorunlarla, adeta sektörün prangası olan kanunsuz, yasasız, denetimsizliğin önüne geçilebileceğini savundu.

Koç, böylelikle sektörün daha fazla güven kazanacağını belirterek, "Birlik oluşumu, sektörün önünü açacağı gibi dünyada ihracatta büyük ivme kazandıracak noktadaki en büyük destekçisi olacaktır. Kanun taslağının bir an önce çıkması noktasında devletimizden, kanun yapıcı erkten bir an önce istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"45 bin kişinin yer aldığı aileyiz"

Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Akkul ise sektörde referandumdan sonra bir hareketlilik söz konusu olduğunu, bunun da gözle görüldüğünü belirtti.

Referandum öncesi hareketlilik beklentilerinin gerçekleştiğini, şimdi onun meyvelerini yemeye başladıklarına anlatan Akkul, "Sektörümüzün en önemli konusu birlikle ilgilidir. Biz resmi olmasa da Türkiye Kuyumcular Birliği olarak aileyiz. Yaklaşık 45 bin kişinin yer aldığı aileyiz. Birlik konusunda sesimizin duyulacağını umuyoruz. Biran önce sektörümüzün sıkıntı ve sorunlarını en üst seviyede dile getirip aşmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber