İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

'Monte ettiler' savunmasını tanıklar yıktı

15 Temmuz kanlı darbe girişiminin lider kadrosu 'Yurtta Sulh Konseyi'nin bir numarası Orgeneral Akın Öztürk, ilk duruşmadaki savunmasında kalkışmaya monte edildiğini iddia etti. Ancak Öztürk'ü ihanet kadrosunun ilk sırasına oturtan somut bilgiler şüpheli ve tanık ifadelerinden geldi

Haber Giriş : 24 Mayıs 2017 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Monte ettiler' savunmasını tanıklar yıktı

HİLAL ÖZTÜRK

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde Yurtta Sulh Konseyini oluşturan cuntacı generallerin yargılanması sürüyor. Davanın ilk duruşmasında bir numaralı sanık olarak yargılanan Orgeneral Akın Öztürk savunmasıyla şaşırttı. Öztürk "Yüce milletim, beni yetiştiren komutanlarım ve silah arkadaşlarım iyi bilsin ki bu hain darbe girişimiyle hiçbir ilgim, katkım, hatta haberim yoktur" diye konuştu. Bu yaftanın üzerine çiviyle bile çakılsa tutturulamayacağını öne süren Öztürk "Ancak birisi beni buraya monte etmiş, ne niyetle, ne sebeple bilemem. Onu ben yargıdan istirham ediyorum, ortaya çıkarsınlar" dedi.

Kanlı darbe girişiminden sonra Öztürk'le ilgili farklı değerlendirmeler yapılmıştı. Genelkurmay Başkanlığı'nın 22 Temmuz'da yaptığı yazılı açıklamasında Öztürk'ün durumuyla ilgili değerlendirmeler tartışma yaratmıştı. Açıklamada "Ayrıca Hava Kuvvetleri Komutanı Ankara'da Akıncı Üssü lojmanları bölgesinde bulunan Orgeneral Akın Öztürk'ü arayarak kendisine 4'üncü Ana Jet Üssü Akıncı'dan kalkan uçakların yasa dışı olduğunu, ivedilikle Akıncı'ya giderek oradaki kalkışmada bulunanları ikna etmesini istemiştir" denilmişti. Öztürk'ün darbe girişimindeki rolüyle ilgili soru işaretleri, aleyhinde ifade veren şüpheli ve tanık ifadeleriyle netleşti. Öztürk'ün TSK'daki FETÖ'cü yapılanmayı koruduğu, örgüt karşıtı subayları sürgün ettiği, darbe hazırlıklarına da katıldığı gibi ifadeler Öztürk'ün darbe cuntasının bir numarası olduğu iddiasını güçlendirdi.

FETÖ'YÜ SORUŞTURANI KOVDU

Askeri savcıyken Kayseri Işıkevleri soruşturmasını yürüten Hakim Yüzbaşı Ali Fuat Kumral ifadesinde Öztürk'ün Hava Kuvvetleri Komutanı olduğunda kendisini pasif göreve aldığını söyledi. Kumral bu karara itiraz etmesi üzerine Öztürk ile arasında geçen diyaloğu da şöyle anlattı: "Nedenini sorunca önce 'öyle uygun gördüm' dedi. Haksız atamayı hak etmiyorum diye ısrar edince bu kez 'Yanlış yapmışız' diye çelişkili konuştu. Yanlışlık yapanlara ne gibi işlem yapacaksınız dediğimde ise 'Haddini aşma' deyip beni odasından kovdu."

Yine Öztürk'ün FETÖ bağlantılarını ortaya çıkaran bir diğer tanık ifadesi de İzmir Hava Eğitim Komutanlığı Askeri Savcısı Tayyar Güneri'ye aitti. Meslek hayatı boyunca FETÖ'cülere karşı durduğunu ve bunu da açıkça dile getirdiğini söyleyen Güneri, bu nedenle Hava Eğitim Komutanlığı Askeri Savcılığı görevinden teamüllere aykırı olarak 2015 yılında Hava Eğitim Komutanlığı Adli Müşavirliği'nde görevlendirildiğini anlattı. Güneri tayinin çıkacağını öğrenince Öztürk'le görüştüğünü anlattığı ifadesinde aralarında geçen konuşmayı şöyle anlattı: "Ben 30 senelik hakimim, beni neden teamüllere aykırı olarak görevden alıyorsunuz' dedim. Kendisi 'Sen ne biçim konuşuyorsun, tayinin çıkacağını nereden çıkarttın' diyerek sesini yükseltti. Kendisine 'Beni sevmeyen kadar sevenler de var, tayinimin çıkacağını birisi söyledi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı beni bu şekilde görevden alamaz, benimle çalışmak istemiyorsa bana seninle çalışmak istemiyoruz diye bilgilendirir, ben de emekliliğimi isterim' dedim. O da 'Sen kim oluyorsun, s..tr git" dedi."

İHANET TOPLANTILARINA KATILDI

FETÖ soruşturmasında 'Kuzgun' kod adıyla ifade veren eski asker Halil İbrahim Yıldız, darbe girişiminin başarılı olması durumunda, FETÖ'nün Genelkurmay Başkanlığına ve Yurtta Sulh Konseyi Başkanlığına eski YAŞ üyesi Akın Öztürk'ün getirilmesine karar verildiğini ifadesine ekledi. Yine aynı gizli tanık ifadesinde Öztürk'ün darbe toplantılarına katıldığını da söyledi. Darbe şüphelilerinden F.S.'nin ifadesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast timinin içinde yer alan 'paşa' lakaplı Başçavuş Zekeriya Kuzu ile Öztürk''ün yakın ilişkisini ortaya çıkarmıştı. F.S., Öztürk'ün darbeci başçavuşun görevli olduğu üsse gelişinde "Kuzu nerede gelmişken onu da göreyim" dediğini söyledi.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber