Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından ILO kararı

Bakanlık tarafından, ILO'nun 106. Uluslararası Çalışma Konferansı'nda Türk-Iş Konfederasyonu temsilcisinin delege olarak bildirilmesine, 107'nci konferansta ise en çok üyeye sahip kamu çalısanları konfederasyonunun delegeligiyle devam edilmesine karar verildiği açıklandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2017 21:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından ILO kararı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, Uluslararası Çalısma Örgütü'nün (ILO)106. Uluslararası Çalısma Konferansı'nda Türk-Iş Konfederasyonu temsilcisinin delege olarak bildirilmesine, 107'nci konferansta ise en çok üyeye sahip kamu çalısanları konfederasyonunun delegeligiyle devam edilmesine karar verildiği açıklandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ILO'nun her yıl yapılan genel konferanslarına hükümet, çalısan ve isveren kuruluslarıyla katılım saglandığı hatırlatıldı.

Açıklamada, Bakanlık tarafından, 1952'den bu yana yapılan uluslararası çalısma konferanslarına çalısanları temsilen en çok üyeye sahip Türk-Iş temsilcisinin delege olarak bildirildiği ve Türkiye çalısan kesimini ILO'da Türk-Iş'in temsil ettiği ifade edildi.

En çok üyeye sahip konfederasyonun bu yıl ilk defa degistiği ve Memur-Sen'in bu konuma geldiği aktarılan açıklamada, bu nedenle Bakanlıkça, süregelen teamüllere uygun olarak taraflara bir yazı yazıldığı ve konfederasyonlar arasında bir uzlasma saglanamaması halinde delegeligin Memur-Sen'e ait olacagının belirtildiği ve katılımcı listesinin istendiği kaydedildi.

Yazının taraflara tebliginden sonra basında yer alan itirazları üzerine ilgili konfederasyonların 15 Mayıs 2017'de görüsleri alınmak üzere toplantıya davet edildiği anımsatılan açıklamada, bu süreçte tarafların tamamıyla görüsüldüğü ancak konfederasyonlar arasında tam bir uzlası saglanamadığı ifade edildi.

- Çalısan delegesinin tespitinde dönüşümlü temsil

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Konfederasyonların bir kısmı Türk-Iş'in 2017 yılında çalısanları temsilen delege olarak ILO Konferansı'na katılımını desteklerken, bir kısmı da taraflar arasında uzlasma saglanamaması halinde teamüllere uygun hareket edilerek en çok üyeye sahip konfederasyonun ülke çalısanlarını temsil etmesi uygulamasının dogru oldugunu ancak sosyal diyalog anlayısının bir geregi olarak çesitli ülkelerde uygulanan dönüsümlü temsilin ülkemizde de dikkate alınmasını, yasanan süreçte dönüsümlü sistemin hayata geçirilmesi için bir fırsat olarak kullanılması gerektigini ifade etmislerdir.

Bakanlıgımız tarafından konfederasyonların görüsleri çerçevesinde yapılan degerlendirmede, ülkemizde çalısan kesimi temsil eden sendikaların isçi ve kamu çalısanları sendikaları olmak üzere iki büyük gruptan mütesekkil olmaları dikkate alınarak, Uluslararası Çalısma Konferansı'nda çalısan kesimini temsil edecek delegenin, 2017 yılından itibaren en çok üyeye sahip isçi ve kamu çalısanları konfederasyonlarından birer yıl arayla dönüsümlü olarak belirlenmesine, konferansa katılacak çalısan delegesinin tespitine yönelik dönüsümlü temsilin isçi konfederasyonları ile baslatılmasına, bu kapsamda, 106'ncı Uluslararası Çalısma Konferansı'nda Türk-Iş Konfederasyonu temsilcisinin delege olarak bildirilmesine, 107'nci Konferansta ise en çok üyeye sahip kamu çalısanları konfederasyonunun delegeligi ile devam edilmesine karar verilmistir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber