Trabzon'a atanan valinin farklı özelliği

Haber Giriş : 07 Mart 2007 17:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

* Prof. Dr. Osman Özsoy

Sakarya Valisi Nuri Okutan'ın Trabzon'a atandığını öğrenince hiç şaşırmadım. Bu sürpriz atama kararı zihnimde, yaklaşık 4 yıl önce Nuri Okutan'la aramızda geçen bir diyalogun canlanmasına neden oldu.

Yazının sonuna kadar okumaya sabrı olmayanlar için baştan söyleyelim. Trabzonlular müsterih olsunlar. Yeni valiniz Trabzon'da kaynatılmak istenen fitne kazanına muhakkak çomak sokacak ve gerekeni yapacaktır. Kendisi hakkında bende böyle bir izlenim doğmasına neden olan olaya geçmeden önce, hem yeni valiler kararnamsi ile ilgili, hem de Vali Nuri Okutan'la ilgili bir iki bilgi verelim.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, 11 Şubat'ta "Bu hafta içinde hazır olur" dediği valiler kararnamesine Çankaya onayı 23 gün sonra çıktı.

Cumhurbaşkanı Sezer, 15 kişilik valiler kararnamesini salı günü onayladı.

Üç aydır boş olan Emniyet Genel Müdürlüğü görevine İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal atanacağına dair bilgi zaten çok önceden basına sızmıştı. Kararnamede dikkatini çeken en önemli atama, son yıllarda özellikle güvenlik alanındaki tartışmaların odağı haline gelen Trabzon'a atanan vali oldu.

Trabzon'da Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (TAYAD) üyelerinin 2005 yılı başında kentte bildiri dağıtmak istemesi üzerine patlak veren olaylarla ilk kez adını duyuran, 5 Şubat 1996'da işlenen Rahip Santora cinayeti ile dikkatleri yeniden üzerine çeken Trabzon, en son Hrant Dink suikasti zanlısı Ogün Samast'ın da Trabzonlu olmasıyla sadece Türkiye'nin değil, yabancı basının da ilgi odağı haline geldi.

Eğitime olan katkısının sırrı...

Şimdi gelelim Trabzon'a vali olarak atanan Vali Nuri Okutan'la ilgili bilgilere.

1962 Isparta doğumlu olan Vali Okutan aslında Öğretmen Okulu mezunu. Orta ve lise eğitimini Gönen Öğretmen Lisesinde yaptı. Gönen Öğretmen Okulu'nda okurken bu okullar normal liseye çevrilip öğretmenlik hakları ellerinden alınınca, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü'ne kaydoldu. 1985'te işletme bölümünden mezun oldu. Kaymakam adayı iken gittiği İngiltere dönüşü çeşitli illlerde kaymakamlık yaptı.

Vali Nuri Okutan hayalindeki meslek olan öğretmenliği yapma fırsatını kaçırsa da, mülki amir olarak göreve başladığı andan itibaren öncelikle eğitim işine odaklandı. Gerek kaymakamlık görevlerinde, gerekse de Siirt ve Sakarya valiliği sırasında eğitim alanında yaptığı atılımlarla dikkatleri çekti. Okul öncesi okullaşma oranını Siirt'te yüzde 4'ten 64'e, Sakarya'da yüzde 8'den 54.5'e çıkardı.

Vali Okutan'ın okul öncesi eğitimle ilgili çalışmaları Koç Topluluğu tarafından da ilgiyle karşılandı ve 100 bin dolarlık ödülle mükafatlandırıldı. Vali Okutan şahsına tahsisli bu parayı da okul öncesi eğitime bağışladı.

Siirt'e vali iken okulöncesi eğitimde bu ili Türkiye'de ilk sıraya taşıdı. İki yıl önce göreve başladığı Sakarya'da da, 24 ay önce okulöncesi eğitimde okullaşma oranı yüzde 8 iken, şimdilerde yüzde 60 ile yine Türkiye birincisi yaptı. Okulöncesi eğitimden yararlanan çocuk sayısı 2 binden 25 bine çıktı. 'Eğitim İçin Haydi Sakarya', 'Okuyan şehir Sakarya' isimli projelerle eğitimin her alanında gelişim yaşandı. Okul kitaplıklarındaki kitap sayısı 397 binden yaklaşık 1 milyon 500 bine yükseldi. Öğrenci başına okunan kitap sayısı 17 oldu. Öte yandan Sakarya'nın ÖSS'de başarı sırası 55'ten 39'a yükseldi.

Yeterki istekli olunsun...

Basına da yansıyan bu ayrıntıları şunun için veriyorum. Mazeret değil iş üretmek isteyenler herşeye rağmen başarılı oluyorlar bu ülkede. Yeterki istekli ve samimi olsunlar. Bir de görev yaptıkları yerlerde halkla duygudaşlık sağlayabilirlerse ve toplumun değerleriyle barışık olabilirlerse, devlet-halk kenetlenmesi sayesinde büyük başarılara imza atmak hiçte zor olmuyor.

Üniversite yıılarında Vehbi Koç Öğrenci Yurdu'nda kalan Nuri Okutan, yurt duvarında yazılı olan; "Sana yapılan fedakarlığın karşılığı senden beklenen, bilgi, karakter ve yurda hizmettir" yazısını kendisine şiar edindiğini söylüyor.

Vali Nuri Okutan birçok açıdan Türkiye'nin sevilen valilerinden merhum Recep Yazıcıoğlu'nu çağrıştırıyor. Allah nazardan korusun diyoruz.

Bölücüler STK'ları istismar ediyor...

Gelelim Nuri Okutan'la ilgili kişisel izlenimimize ve Trabzon'da neden başarılı olabileceğiyle ilgili gözlememize esas teşkil eden aramızda geçen digaloga.

Kısa adı TÜGİK olan ve şimdilerde Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu olarak faaaliyet gösteren kuruluşda genel koordinatör olarak görev yaptığım günlerde, TÜGİK'e bağlı GİAD'ları ziyaret amacıyla il il dolaşıyordum. Önce ildeki GİAD'ın yönetim kuruluyla toplantı yapıyor, ardından ilin valisine nezaket ziyaretinde bulunuyorduk.

2003 yılı Haziran ayında aynı gün içinde Gaziantep, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Mardin'deki GİAD'ları ziyaret ettiğim gün sıra Siirt'e geldiğinde, oradaki GİAD'ın başkanıyla birlikte valiliğe de uğradık ve ilin valisi Nuri Okutan'a bir nezaket ziyaretinde bulunduk.

Vali Bey'in makam odasına geçtiğimizde ilk izlenim olarak beden dilinden bu ziyaretten çok da hazzetmediğini hissettim. Duruşu gayet soğuktu. Hemen ne içeceğimizi sordu.

Ardından ben söze girdim.

- Vali Bey, il genelinde bugün bir asayişsizlik, bir çatışma haberi, yada sizi üzen bir olay oldu mu?

- Hayır

- Pekala biz gelmeden önce burada canınızı sıkan birşey mi oldu?

- Ona da ?hayır' dedi.

- Sabah evden çıkarken canınızı sıkan birşey oldu mu, çoluk çocuk iyiler mi, çaylarımızı ağız tadınca içecek kadar burada işler yolunda mı deyince, samimiyetimi anlamış olsa gerek ki önce tebessüm etti, ardından şunları söyledi.

- Buralarda bölücü örgütler daha çok sivil toplum kuruluşu adı altında faaliyet gösteriyorlar. Örgüt toplantılarını bile dernek faaliyeti adı altında şehrin göbeğinde yapıyorlar. Onun için herşeye temkinle yaklaşıyoruz. Maalesef buralarda işler böyle dedi.

Kaldı ki, bu ziyaretten sadece 3 saat önce kendisine uğradığımız dönemin Diyarbakır Valisi Nusret Miroğlu'da benzer bir serzenişte bulunmuş ve bölücü örgüt mensuplarının çoğu defa STK adı altında faaliyet gösterdiğini dile getirmişti.

Gelelim bu hadiseyi neden anlattığımıza. Son yıllarda değişik vesilelerle gündeme gelen Trabzon'da, halkın duygularını istismar ederek karışıklık çıkarmak isteyen yapılanmalar içinde sivil toplum kuruluşu adı altında faaliyet gösteren ayrılıkçı unsurlar da elbette vardır. Olduğuna dair haberler de devlet sırrı değil zaten.

Vali Nuri Okutan'ın Siirt tecrübesi, eminim ki bu tür fitne ocaklarına Trabzon'da göz açtırmayacak ve kentin güvenlik sorunlarıyla değil, ağızdan ağıza dolaşan hoş Trabzon anekdotlarıyla hatırlanmasına ve anılmasına zemin hazırlayacaktır.

Trabzonlular yeni valilerini coşkuyla karşılasınlar. Vali Okutan'a yeni görevinde başarılar diliyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber