Gübreye ikinci terör ayarı

Başta Doğu ve Güneydoğu'da terör örgütü PKK'nın bomba yapımında kullandığı gübrelerle ilgili yeni önlemler alındığı ortaya çıktı. Düzenlemeyle patlayıcı ve yanıcı olarak ikiye ayrılan gübrelerden sadece yanıcı özelliği olanın kullanımına izin verildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Mayıs 2017 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gübreye ikinci terör ayarı

KENAN BUTAKIN

Terör örgütleri PKK ve IŞİD'in bomba yapımında kullandığı gübrelerle ilgili geçtiğimiz yıl çeşitli önlemler alındı. Bu kapsamda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından nitratlı gübrelerin satışında kısıtlamaya gidildi ve potasyum nitrat, amonyum nitrat, kalsiyum nitrat ve sodyum nitratın satışları durdurudu. Ardından da 366 bin ton gübre yediemine alındı. Yapılan son düzenlemede ise satışı durdurulan gübrelerin patlayıcı ve yanıcı özellikli olarak ikiye ayrıldığı öğrenildi. Patlayıcı gübrelerin satışının tamamen durdurulduğu ve yanıcı özellikli gübrelerin ise kullanımına izin verildiği kaydedildi.

Son düzenlemeyi Karar'a değerlendiren Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği Başkanı Levent Gelgeç, halen stoklarda bulunan ve satışı yasaklanan 255 bin amonyum nitratın ise kolluk kuvvetleri nezaretinde ham madde yapımında kullanılmak üzere özel izinle kullanıldığını aktardı. Gelgeç, "Gübre ürünlerinden amonyum nitratın patlayıcı özelliği var. Bu nedenle tamamen yasaklandı. Ancak tarım sektöründe sıklıkla kullanılan bazı gübreler için farklı bir düzenleme yapıldı. Buna göre patlayıcı özelliği olmayan ancak sadece yanıcı özelliği olan potasyum nitrat, sodyum nitrat ve kalsiyum-amonyum nitratın satışı yapılabilecek. Sadece kalsiyum-amonyum nitratın satışı kontrollü bir şekilde yapılacak. Şu anda ise tamamen yasaklanan 255 bin ton amonyum nitrat var. Hali hazırda kontrollü olarak yani Gıda ve Tarım Bakanlığı ile kolluk kuvvetleri nezaretinde özel izinle ham madde üretiminde kullanılıyor. Bu stok bittiğinde ise üretimi yapılmayacak. Ancak belki sadece üretimde kullanılması için farklı bir düzenleme de daha sonra yapılabilir" dedi.

KIŞLALARA AKARYAKIT TAŞIYANLARA PKK İNCELEMESİ

Jandarma Genel Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Birimlerinin İl Jandarma Komutanlıkları askeri birliklere akar yakıt taşıyanlara yönelik düzenlenen operasyon devam ediyor. Konuyla ilgili Batman il Jandarma Komutanlığından açıklma yapıldı. Jandarma Genel komutanlığı KOM Daire Başkanlığı ve Batman İl Jandarma Komutanlığı KOM birimlerince bugün Batman, Hakkari, Şırnak, Mardin, Bitlis, Siirt ve Sivas'ta eşzamanlı operasyon gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada şöyle denilmişti: "Milli Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve NATO POL Tesisleri İşletme Başkanlığı (ANT) Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde askeri birliklerin akaryakıtını taşımak üzere ihale alan firma yönetici ve çalışanlarının aralarında bulunduğu 46 şüpheliye yönelik PKK bölücü terör örgütüne finansman sağlamak suçlaması bulunuyor."

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber