İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

İstanbul'da 'kale gibi' polis merkezi

Başakşehir Şahintepe Mahallesi'nde inşa edilen güvenlik merkezi hizmete açıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Mayıs 2017 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İstanbul'da 'kale gibi' polis merkezi

- Başakşehir Şahintepe Mahallesi'nde Başakşehir Belediyesi tarafından inşa edilen "güvenlik merkezi" hizmete açıldı.

Başakşehir, Esenyurt, Esenler, Bağcılar ve Arnavutköy ilçelerindeki terör ve toplumsal olaylara hızlı müdahale edilmesi amacıyla yapılan güvenlik merkezinin hizmete sunumu için yapılan açılış töreninde konuşan İstanbul Valisi Vasip Şahin, insanoğlunun en temel ihtiyacı olan beslenmeden sonra güvenliğin geldiğini ifade etti.

Şahin, "Beslenmeden sonra eğer güvenliğiniz yoksa, sizin o yaşamdan beklediğiniz kaliteyi ve huzuru bulmanız mümkün değil. Dolayısıyla devletin de en önemli görevlerinden birisi, vatandaşının huzurunu, sükununu ve mutlu yaşamasını sağlamaktır. Bizler de İstanbul'da bu noktada elimizden gelenin en fazlasını yapmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Bu anlamda güvenlik güçlerinin mesai mefhumu gözetmeksizin sürekli büyük bir gayretle çalıştıklarını dile getiren Şahin, şöyle devam etti:

"Bizim arkadaşlarımız insan üstü bir gayretle çalışıyor, hemen hemen dinlenmeye hiç vakit bulamıyorlar. Bu helalı hoş olsun. Bizim insanımız kendini güvende hissetmiyorsa biz de kendimizi vicdanen müsterih addedemeyiz. Belki çok yoruluyoruz ama neticesinde elde edilen başarılardan ve vatandaşlarımızın teşekkürlerinden dolayı o yorgunluk kısa sürede geçiyor."

Şahin, güvenlik vazifesinin başarıya ulaşması için vatandaş ile kolluk kuvvetlerinin çok sıkı bir diyalog içinde olması gerektiğini belirtti.

"Diyalog çok güçlü olursa, sorunlar daha başlamadan çözülür." diyen Şahin, şunları söyledi:

"Güvenlik politikaları noktasında hem terörle mücadelede hem de asayiş ve trafik gibi birçok noktada ortak ve özel projelerimiz var. Arkadaşlarımız bunları uyguluyorlar. Mesela bunlardan birisi 'Huzur Operasyonlarıdır' ki, bizim emniyetimiz bunu çok ciddi uyguladı. Bu Türkiye'ye örnek bir uygulama olarak yaygınlaştırıldı. Buna benzer birçok hem güvenlik hem sosyal sorumluluk içeren projeler var. Bunlar, sizlerin katılımı ve katkısıyla çok daha verimli ve çok daha güzel hale geliyorlar. Onun için vatandaşlarımızı her zaman yanımızda görmek istiyoruz. Bugün burada açılışını yaptığımız bu merkez, bu güvenlik ihtiyacının karşılanması noktasında çok önemli görev ifa edecek."

- "Kalekol değil, güvenlik merkezi"

İstanbul İl Emniyet Müdürü Dr. Mustafa Çalışkan, yapılan binaya "kalekol" demekten daha ziyade "güvenlik merkezi" denilmesi gerektiğini söyledi.

Çalışkan, duvarların her türlü saldırıya dayanıklı olan binanın Doğu ve Güneydoğu'daki sınır bölgelerinde inşa edilen kalekollardan farklı olduğunu belirterek, burada çevik kuvvet, özel tim, terörle mücadele ve asayiş birimlerinin konuşlandırılacağını söyledi.

Çalışkan, güvenlik açısından İstanbul'da gönüllerinden geçen plan, proje ve hayallerinin olduğunu belirterek, "Önceliklerimiz var. Birinci önceliğimiz terör. En önemli mücadele terörle ilgili kısmı. Sırasıyla devam eden, toplumsal, asayiş ve diğer olaylar. Ben şöyle bir şey hayal ediyorum. Vatandaş 'imdat' dediğinde, yardım istediğinde gelebileceğimiz en kısa sürede bizim için en kıymetli şey. İhtiyaç duyulduğunda polisin vatandaşın yayında olması bizim için en önemli kıstas." diye konuştu.

Bu sebeple ilin çeşitli noktalarında polis merkezlerini çoğalttıklarını aktaran Çalışkan, şöyle devam etti:

"Merkez üs diyebileceğimiz, çevik kuvvet, özel hareket, terörle mücadele ve asayiş birimlerinin olduğu ve hepsinin ortak kullanacağı üs olacak şekilde merkezler de oluşturuyoruz. Bunlardan bir tanesi burası. Çok kısa sürede büyük masraf yapıldı ve burası inşa edildi."

Vatandaşlar, "lütfen polisle irtibatınızı kesmeyin" diye seslenen Çalışkan, sözlerini şöyle tamamladı: "En ufak bir sorun olduğunda polise ulaşın. 155'i kullanın. Polisimizle irtibatınız ne kadar kuvvetli olursa, güvenlik başarı da o kadar artacak."

Başakşehir Kaymakamı Kazım Tekin ve Belediye Başkanı Mevlüt Ünsal'ın da birer kısa konuşma yaptığı açılış töreni kurdelenin kesimi ile sona erdi.

- İstanbul'da bir ilk

Şahintepe Mahallesi'nde inşa edilen güvenlik merkezi yapısı itibarıyla İstanbul'da bir ilk olma özelliği taşıyor. Edinilen bilgiler göre burada çevik kuvvet, terörle mücadele, özel hareket ve asayiş birimleri ile bu ekiplerin kullandığı zırhlı araçlar konuşlandırılacak.

Terör olaylarının yaşandığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin İran ve Suriye sınırına yakın noktalarda yapılan yüksek kuleleri olan "kalekolları" andıran merkezde güvenlik ön planda tutulmuş durumda.

Yaklaşık 3 dönüm arazi üzerine inşa edilen binanın etrafında yüksek duvarlar bulunuyor. Ayrıca tahrip gücü yüksek silahlara dayanıklı duvarlarıyla dikkati çeken ve 10 metre yüksekliğinde 2 kulesi olan merkezde, görev yapacak güvenlik personelinin rahat yaşam koşulları da göz önünde bulunduruldu.

Her biri 4 milimlik kurşun geçirmez camları bulunan merkez, çelik bariyerler, sağlam kolon ve kirişlerden oluşuyor. 500 metrekarelik alan üzerine kurulan binanın kapladığı alanın büyüklüğü ise 3 bin metrekare.

İki acil çıkış kapısı bulunan merkezde, terör ve toplumsal olaylara ani müdahale ekiplerinin 7/24 saat kalabilecekleri ortamlar oluşturmuş. 5 ofis, 2 yatakhane, çok amaçlı kafeterya, dinlenme alanları ve nezarethanenin bulunduğu merkez, emniyet birimleri tarafından çok amaçlı olarak kullanılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber