Güneydoğu'nun kadın oto tamircileri yetişiyor

Diyarbakır'da meslek lisesinin motorlu araçlar teknolojisi bölümünde öğrenim gören ve oto sanayideki iş yerlerinde staj yapan kız öğrenciler, erkeklere rakip olmaya hazırlanıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Mayıs 2017 21:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Güneydoğu'nun kadın oto tamircileri yetişiyor

AHMET KAPLAN

Diyarbakır'da meslek lisesinin motorlu araçlar teknolojisi bölümünde eğitim gören kız öğrenciler tamirci olmaya hazırlanıyor.

Burhanettin Yıldız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanının Otomotiv Elektromekanikerliği dalında eğitim gören kız öğrenciler, merkez Kayapınar ilçesinde bulunan 3. Sanayi Sitesi'ndeki bir oto tamir ve bakım servisinde staj yapıyor.

Kadınlarca genelde tercih edilmeyen bu mesleğe talip olan kız öğrenciler, otomobillerde lastik ve balata sökme-takma, fren hidroliği ve yağ kontrolü, amortisör ve helezon yayları değişimi ile motor sökümü yapıyor. Meslekte iddialı olan öğrenciler, bu işi erkeklerden daha iyi yapacaklarına inanıyor.

Öğrencilerden Laleş Roza Çokur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zor bir sektörde çalıştıklarını fakat zamanla alışınca işin kolay gelmeye başladığını söyledi.

Toplumda erkeklerin yaptığı işi kadınların yapamayacağı yönünde bir algının söz konusu olduğunu dile getiren Çokur, "Biz bu algıyı yıkmak için sanayideyiz, otomotiv sektöründeyiz, işin ortasındayız. Biz teknisyen, motor ustası ve mühendis olabiliriz. Sanayide çalışabiliriz, erkeklerden hiçbir eksiğimiz yok." dedi.

Kendilerini sanayide görenlerin şaşırdığını ifade eden Çokur, şöyle konuştu:

"Bir kadının otomotiv sektöründe, sanayide olması şaşırtıyor. Bu algıyı değiştirmek istiyoruz. Bazı vatandaşların, 'Bir kadın nasıl motordan anlar?' şeklinde ifadeleriyle karşılaştık. Bu işi yaparak en güzel cevabı verdiğimizi düşünüyorum. Kadınlar her yerde çalışabilirler. Makyajımız ve ojeli ellerimizle sanayide çalışabiliriz. Kadınlar yaptığı işe çok detaycı ve titiz yaklaşır. Biz bu işi erkeklerden daha iyi yapabiliriz. Erkekler sıkı dursun bu iş kolunda biz de varız."

"Müşteriler beni gördüğü anda şaşırıyorlardı"

Öğrencilerden Delal Uruç da eğitim gördüğü bölümünden memnun olduğunu söyledi.

Masa başında çalışmak istemediği ve bir şeylerle uğraşmayı sevdiği için ilk tercihini bu bölümden yana kullandığını belirten Uruç, ailesinin önceleri bu işi yapamayacağı endişesi ile tercihine karşı çıktığını ancak daha sonra destek verdiğini anlattı.

Tercih ettiği iş kolunda genellikle erkeklerin çalıştığına dikkati çeken Uruç, "Müşteriler beni gördüğü anda şaşırıyorlardı. Bir bayanın sanayi ortamında çalışmasına herkes şaşırır. Bir kadına göre zor bir meslek." dedi.

Mekanik eğitimi aldığı için çalışırken hiç sıkıntı yaşamadığını vurgulayan Uruç, işini severek yaptığını aktardı.

Uruç, her türlü aracın bakımını yapabildiğine işaret ederek "İleride sanayide sadece kadınların çalışacağı bir iş kurmayı düşünüyorum." dedi.

Çoğu öğrencinin çalışacağı yer hazır"

Okul Müdürü Deniz Işın, okullarında 6 meslek alanında eğitim verdiklerini bu alanlardan birinin de motorlu araçlar teknolojisi olduğunu söyledi.

Bu meslek alanının Diyarbakır'da sadece okullarında mevcut olduğuna işaret eden Işın, bölümdeki son sınıf öğrencilerin sanayi ve bazı otomobil servislerinde staj yaptığını dile getirdi.

Bu alanda mezun olmaya hazırlanan yaklaşık 50 öğrenci bulunduğunu, bunlardan 7'sinin kız olduğunu belirten Işın, "Bakıldığı zaman zor bir meslek fakat servisleri bir komplike alan olarak değerlendirdiğimiz zaman servislerin oto yedek parça kısmı, müşteri karşılama bölümlerinde rahatlıkla iş yapabilme imkanları mevcut. Özellikle bu dönem mezun olacak öğrencilerimizin çoğunun çalışacağı yer şu an hazır." değerlendirmesini yaptı.

Diyarbakır'da kadınların iş gücüne katılım oranının düşük olduğunu vurgulayan Işın, kadınların çalışmadığı meslek alanlarına öğrencileri yönlendirerek hem istihdama hem aile bütçelerine katkı sağlamalarına yardımcı olduklarını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber