İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Türkiye dünya kongresine 'çıkarma' yaptı

Transplantasyon konusunda uzman 76 ülkeden bin 250 bilim insanının bir araya geldiği "Dünya Karaciğer Nakli Kongresi"nde Türkiye en fazla katılım sağlayan ve bilimsel çalışma sunan ikinci ülke oldu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Mayıs 2017 23:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye dünya kongresine 'çıkarma' yaptı

YEŞİM SERT KARAASLAN

Türkiye, transplantasyon konusunda uzman 76 ülkeden bin 250 bilim insanının bir araya geldiği "Dünya Karaciğer Nakli Kongresi"ne adeta "çıkarma" yaptı. 100 Türk bilim insanının katıldığı kongrede Türkiye en fazla bilimsel çalışma sunan ikinci ülke oldu.

Uluslararası Karaciğer Nakli Derneği tarafından (International Liver Transplantation Society) (ILTS) düzenlenen "Dünya Karaciğer Nakli Kongresi" Prag'da başladı.

Uluslararası Karaciğer Nakli Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yaman Tokat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 gün sürecek kongreye, 76 ülkeden bin 250 dolayında bilim insanının katıldığını söyledi.

Kongrede, katılımcıların hem bilimsel sunum, makale, konferans ve oturumlarla, hem de klinik uygulama sonuçlarına ilişkin verileri dünya ile paylaştığını ifade eden Tokat, toplantıda, bu alanda neler yapılması gerektiğine ilişkin önerilerin ortaya konduğunu ve sorunların tespit edilmeye çalışıldığını bildirdi.

Türkiye'nin sağlık alanında özellikle organ naklinde gösterdiği başarının yurt dışına yansıması noktasında, uluslararası katılımlı kongrelerin önem taşıdığına işaret eden Tokat, şunları kaydetti:

"Türkiye, kongrede en yüksek sayıda bilim insanının katılımıyla Amerika'dan sonra ikinci sırada yer aldı. Amerika'dan sonra Türkiye, İngiltere, Güney Kore, Çin, Hindistan, Almanya, İtalya, İspanya ve Fransa oldu. Türkiye 100 bilim insanının katılımıyla Amerika'dan sonra ikinci olarak dünya kongresinde yer aldı. Kongreye, Amerika'dan 135, İngiltere'den 90, Güney Kore'den 90, Çin'den 80, Hindistan'dan 77, Almanya'dan 56, İtalya'dan 45, İspanya'dan 42 ve Fransa'dan 40 bilim insanı katıldı. Diğer ülkelerden de katılımlar oldu."

"Uluslararası derneğe ilk kez Türkiye'den yönetim kurulu üyesi"

Kendisinin de bu alanda faaliyet gösteren uluslararası derneğin yönetim kurulundaki tek Türk bilim insanı olduğunu ve göreve bu yıl başladığını belirten Tokat, "Üç yılda bir yenilenen yönetim kurulu üyeliğinde ilk kez Türkiye'den de bir bilim insanı yer aldı. Bu, ülkemizin temsili açısından çok değerli. Yönetim kurulunda, ABD'den 4, İngiltere'den 2, Hindistan, İtalya, Belçika, İspanya ve Türkiye'den de birer kişi bulunuyor." dedi.

"Türk heyeti, bilimsel olarak deneyimlerini paylaşacak"

Türkiye Organ Nakli Vakfı Yönetim Kurulu ve Avrupa Organ Nakli Cemiyeti Ülke Temsilcileri Komitesi Başkanı Eyüp Kahveci de Türkiye olarak bu alanda uluslararası iş birliği çalışması yürüttüklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber