İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Ortaokul öğrencisinden 'bomba bulan casus drone'

Muş'ta 11 yaşındaki ortaokul öğrencisi Delibalta, terörün bölgeye verdiği zarardan etkilenerek, toprağa gömülü patlayıcıların yerini tespit edebilen drone geliştirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Mayıs 2017 23:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Ortaokul öğrencisinden 'bomba bulan casus drone'

İbrahim Yaldız

Muş'ta, 2071 Melikşah Ortaokulu 5'nci sınıf öğrencisi 11 yaşındaki Mert Delibalta, 6 ay önce "Bomba Bulan Casus Drone" isimli proje çalışması başlattı.

Yaklaşık 4 ayda tamamladığı proje ile Erciyes Üniversitesince 17-18 Mayıs'ta düzenlenen "2. Uluslararası Eru Mekatron Robot Yarışması"na katılan Mert Delibalta, birinci oldu.

Delibalta, projenin amacının toprağa gömülen, menfez ve köprü altına yerleştirilen patlayıcıları havadan tespit etmek olduğunu söyledi.

"Bir metre derinlikteki barutu tespit edebiliyor"

Projesinde görüntü işleme cihazı, kontrolcü kartı, karbon fiber özel çizilmiş şase, kamera, motor, yazılım ve kumanda kullanıldığını anlatan Mert Delibalta, şöyle konuştu:

"Drone üzerine görüntü işleme cihazını yerleştirdim. Bu cihaza barutun elementlerini bilgisayar ortamında java yazılımı desteğiyle kodladım. Kodlanmış görüntü işleme cihazına bağlı kamera, bu elementleri dedektör sistemi sayesinde gördüğünde hemen uyarı sinyali vermeye başlıyor. Barutun nerede olduğunu tespit ediyor. Drone bir metre derinliğindeki barutu bulabiliyor. Barutun elementlerini tanıtmak için bin 107 satır kod yazdım. Bu kodlama işlemi 3 ay sürdü."

Drone ile test çalışması da yaptığını ifade eden Delibalta, "Bir metre derinliğe torpil patlayıcı bıraktık. O bölgede drone ile çalışma yaptık. Burada canlı kamera görüntüsü sayesinde patlayıcının nerede olduğunu gördük. Patlayıcı tespit edildiğinde kumanda üzerinde yeşil nokta yandı." dedi.

Mert Delibalta, proje çalışmalarında okulun laboratuvarını kullandığını ve hiç kimseden destek almadığını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber