Ülke genelinde 'Ramazan' ayının ilk sahuru gecesi yapıldı

Ülke genelinde 'Ramazan' ayının ilk sahuru gecesi yapıldı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Mayıs 2017 04:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ülke genelinde 'Ramazan' ayının ilk sahuru gecesi yapıldı

İstanbul'da ramazan ayının ilk gecesinde bazı vatandaşlar sahurlarını Eyüp Sultan'da yaptı.

Ramazanın ilk gecesinde bazı kişiler, sahur vakti öncesi Eyüp Sultan Camii avlusuna geldi.

Evlerinden getirdikleri yiyeceklerle caminin avlusuna yer sofrası kuran vatandaşlar sahur yaptıktan sonra dualar etti.

Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden olan davulcular da mesailerine başladı.

Sahur vaktinden yaklaşık iki saat önce sokaklara çıkan davulcular, maniler eşliğinde halkı sahura uyandırdı.

Tekirdağ'da gece çalışan taksici esnaf sahuru duraklarında yaptı.

Nöbetçi taksiciler hem ramazanın ilk orucuna niyetlendi hem de müşterilerini sahura yetiştirmeye çalıştı.

Tekirdağ Şoförler ve Otomobilciler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Saffet Bayram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayının bereketiyle geldiğini söyledi.

Ramazanın ilk sahurunu duraktaki diğer taksicilerle yaptıklarını ifade eden Bayram, "Vatandaşlarımıza gece gündüz, yağmur çamur demeden hizmet vermeye ve evimize bir lokma ekmek götürmeye çalışıyoruz. Allah her sene bu günleri görmeyi nasip eylesin." dedi.

Mesleğinde 45'inci yılını geçiren Sezai Akyüz ise genellikle ramazan aylarında sahurlarını yaptıktan sonra yoğunluk yaşadıklarını ifade etti.

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi ramazan pidelerini sofralara yetiştirmek için yoğun çaba sarf eden fırıncılar pişirdikleri ilk pideyle sahur yaptı.

Kırklareli'nde fırıncıların, ilk günkü pide mesailerine AA ekibi de tanıklık etti. Değirmenden gelen unu, pide yapımı için yaklaşık iki saat yoğuran ustalar sıcaklık ile mücadele etti.

Hamuru bir süre dinlenmeye bırakan ustalar, ardından pide yapımı için gramajına göre hazırladıkları hamurları büyük bir özveriyle açtıkları pideleri, isteğe bağlı olarak üzerine, susam, ve yumurta ile hazırladı.

Sahur saatine yakın bir süre odun ile taş fırınlarını yakan ustaların, sıcaklık karşısındaki zorlu mesaileri dikkat çekti.

Zorlu mesailerinin yanında pişirdikleri ilk pideyle sahur yaparak, ilk ramazan pidesinin de lezzetine kendi sofralarında denemiş oldu.

Fırıncı ustaları, ekmek kasalarından oluşturdukları mütevazi sofralarında peynir, zeytin ve domates gibi hafif yiyecekler ile pişirdikleri ilk pideyi kırarak sahurlarını yaptı.

Zamanla yarışan ve acele ile sahurlarını yapan ustalar sabah ezanı ile yudumladıkları suları ile yeniden yoğun mesailerine devam eti.

- "İlk pide ile ilk sahurumuzu yaptık"

Kentte yaklaşık 25 yıldır fırıncılık yapan Faruk Urey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zorlu 'ramazan pidesi' mesailerinde başladıklarını söyledi.

Ramazan-ı Şerif'in bereketiyle geldiğini belirten Urey, ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan pide yapmak için ilk mesailerine de başladıklarını anımsattı.

Pişirdikleri ilk pideyle ilk sahuru yaptıklarını anlatan Urey, "Allah kabul ederse orucumuzu tutacağız. Bu gecede ilk sahurumuzu yapıyoruz. Fırında şartlarımız zor. Havalar ve fırının sıcaklığı bizleri biraz zorluyor ama orucumuzu tutuyoruz. Yaklaşık 300 derecede orucumuzu tutuyoruz. Allah gerçekten yardım ediyor." diye konuştu.

İlk ramazan pidesinin çok lezzetli olduğunu ifade eden Urey, ilk pideyi önce kendileri sonra vatandaşlara sunduklarını dile getirdi.

Adıyaman'ın Samsat ilçesinde 2,5 ay önce 5,5 büyüklüğündeki depremde evleri yıkılan vatandaşlar, çadırlarında ilk sahurlarını yaptı.

Çadırlarında ramazan ayının ilk sahuru için uyananan depremzedeler, hazırladıkları yemekleri ailece yedikten sonra dua etti.

Depremzedelerden Halime Gündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çadırda ilk sahuru yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Depremin yaralarını sarmaya çalıştıklarını belirten Gündüz, "Bugünümüze şükürler olsun. Çocuklarımla beraber şu an sahur yapıyoruz. Çok güzel bir duygu. İnşallah ramazan ayı Müslüman alemine hayırlı uğurlu olur." dedi.

Mehmet Gündüz ise depremde can kaybının olmamasının kendilerini sevindirdiğini anlattı.

Ramazanın mübarek bir ay olduğunu ifade eden Gündüz, "Allah'a şükürler olsun bugünlere kavuştuk. Çadırlarda ilk sahuru yapmanın heyecanını yaşıyoruz. Ramazan ayının hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum." diye konuştu.

Ankara'da vatandaşlar, ramazan ayının ilk sahuruna davulcuların manileri eşliğinde uyandı.

Başkent sokaklarında sahura davul çalarak uyandırma geleneği bu yıl da sürdürülüyor.

Ramazan davulcularından Adil Sınıroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 yıldır Mamak'ta vatandaşları ramazan aylarında sahura uyandırdığını söyledi.

Sınıroğlu, "Herkes bizim uyandırmamızdan memnun oluyor. Geleneği devam ettiriyoruz." dedi.

Muhtarlık, Kaymakamlık ve İlçe Emniyet Müdürlüğünden izin belgesi ve tanıtım kartı almayanların ramazan davulculuğu yapamayacağını anlatan Sınıroğlu, bazı kişilerin davul çalmadan mahalle sakinlerinden para talebinde bulunduğunu ve bunun engellenmesi gerektiğini ifade etti.

Aynı ilçede vatandaşları davuluyla sahura uyandıran Yaşar Çam ise "Ramazanın ilk günü kalktık çalıyoruz. Milleti kaldırıyoruz, oruçlarını tutuyorlar. Mahalle sakinlerinin hepsi bizi tanıyor, beğeniyor." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber