'Yerli otomobil konusunda ikinci görüşme Cumhurbaşkanı ile yapılacak'

Yerli otomobil işini üstlenen TOBB heyetini kabul eden Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, görüşmenin detaylarını Yeni Şafak'a anlattı. Özlü, ikinci görüşmenin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılacağını belirtti.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 27 Mayıs 2017 08:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
'Yerli otomobil konusunda ikinci görüşme Cumhurbaşkanı ile yapılacak'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yerli otomobil konusundaki teklifine 'evet' diyen TOBB, bunun için ilk görüşmesini Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile yaptı. Önceki gün yapılan görüşmenin detaylarını Bakan Özlü'ye sorduk. Yazarımız Akif Emre'nin vefatı dolayısıyla Albayrak Grubu'nu ziyaret eden Özlü'nün, gündemin sıcak konusuyla ilgili tavrı net: "Yerli otomobili çok konuştuk. Artık çalışmaya ihtiyacımız var. Çünkü yerli otomotiv konusu öncelikle ticaridir. Yüzde 20'lik bir kısmı teknolojik."

ŞİMDİYE KADAR NELER YAPTIK?

İş dünyasıyla birlikte yürütülecek milli projenin öncelikle planlamasının yapılması gerektiğini ifade eden Özlü, önceki akşam görüştüğü TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Şahin ve TEPAV Direktörü Güven Sak'a şimdiye kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdiklerini kaydetti. Gelinen son durumu detaylarıyla ortaya koyduklarının bilgisini veren Özlü, aynı heyetin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de bir görüşme yapacağını belirtti.

İLK ADIM İŞ MODELİNİ BELİRLEMEK OLACAK

Projeyle ilgili öncelikle bir iş modelinin ortaya koyulması gerektiğinin altını çizen Özlü, devlet eliyle otomobil üretme döneminin geride kaldığını kaydetti. Bütün dünyada otomotiv teknolojisinin artık özel sektör eliyle yürütüldüğüne dikkat çeken Özlü, hükümetin yerli otomobil üretimini destekleyeceğini ancak projeyi özel sektörün üstlenmesi gerektiğini söyledi.

TASARIM MASRAFINI KARŞILAYABİLİRİZ

Bakanlığının yaptığı araştırma ve çalışmaların belli olduğunu ifade eden Özlü, "Türkiye isterse bir defaya mahsus tasarım masraflarını devletin karşıladığı ve kamunun yüzde 49'a kadar ortak olabileceği bir modelle araba tasarlar, üretir ve piyasaya sürer. Ama şunu özellikle belirtmek istiyorum; konu teknoloji değil, ticari. Müşteri yüzde 80 ticari, yüzde 20 teknolojik olarak bakar bu olaya" diye konuştu.

MECLİS'TEN GEÇERSE DEV BİR FON OLUŞUR

Türkiye'nin sanayi politikası için de eş zaman bir eylem planı hazırlığı yaptıklarını belirten Bakan Özlü, "Kendi teknolojisini üreten bir sanayiye ihtiyacımız var. Bunun için 'Ar-Ge merkezi açın' diyoruz. Yakında 500 olacak sayısı. TÜBİTAK yasasını Meclis'ten geçirirsek çok ciddi bir fon oluşturmanın yolu açılacak" dedi.

TEKNOLOJİYİ ÜRETİRSEK MÜŞTERİ OLUR

Türkiye'de üretim yaban markalara yabancı muamelesi yapmadıklarını da anlatan Bakan Faruk Özlü, ülkemizde üretim yapan, istihdam sağlayan, vergi ödeyen ve ihracat yapan yatırımcılara her zaman gereken desteği verdiklerini vurguladı. Özlü, "Teknoloji konusunda transferden ziyade teknoloji üreten bir ülke olmamız lazım. Çünkü baskı yöntemiyle ürettiğiniz zaman her zaman ikin sınıf kalırsınız. Alan el veren elden üstündür. Adam iyisini yapacak, transfer edecek sen takipçisisin. Yani transfer ettiğin kadar varsın" diye konuştu.

GÜNEY KORE MODELİYLE ANLATTI

Güney Kore modelinin çok bilinen çok talep edilen bir model olduğuna da dikkat çeken Faruk Özlü, bu yolla dünya markası haline getirilmiş Samsung, Hundai ve LG örneklerini verdi.

İÇ PAZARLA SINIRLI KALMAMALI

Türkiye'nin yılda 1,5 milyon araç ürettiğini ve bunun yüzde 77'sini ihraç ettiğini belirten Bakan Faruk Özlü, hedefleri Türkiye iç pazarıyla sınırlı olmayan bir araç hayal ettiklerini ifade etti. Özlü, şöyle devam etti: "Küresel pazarları hedeflememiz lazım. Türkiye iç pazarı güzel de içerisiyle sınırlı kalmak yetersiz olur. Türkiye'de hakikaten gelişmiş bir otomotiv yan sanayimiz var. Dünyanın en prestijli markalarına parça üretiyoruz. Ama Türkiye'nin orijinal bir markası yok maalesef."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber