Hamile veya emziren anneler oruç tutabilir mi?

Hamile veya emziren anneler Ramazan ayını nasıl geçirmeleri konusunda kafa karışıklığı yaşıyor. Peki, Hamileler oruç tutabilir mi? Emziren anneler oruç tutabilir mi? İşte, Diyanet'in bu sorulara yanıtı!

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Mayıs 2017 23:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hamile veya emziren anneler oruç tutabilir mi?

Mübarek Ramazan ayının gelmesiyle birlikte ilk sahur dün gece yapıldı ve oruç başlamış oldu. Oruç tutan vatandaşlar, orucu bozan durumları merak ediyor ve aynı zamanda emziren anneler de "emziren anneler oruç tutabilir mi?" diye soruyor. Peki emziren anneler oruç tutabilir mi? Hamileler oruç tutabilir mi? İşte detaylar...

EMZİREN ANNELER ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

Kur'an-ı Kerim'de yer alan ayetlere göre, Ramazan ayında eğer bir kişi hasta ise, orucunun tutması sağlık açısından tavsiye edilmez. Ancak o kişi iyileştiğinde Ramazan ayında tutamadığı orucu kaza etmesi gerekmektedir.

Emziren annelerin de bebeğini beslemesi gerektiği için ve aynı zamanda kendisini de dinç tutması için Ramazan ayındaki orucunu tutmayabilir. Ancak Ramazan ayında tutamadığı orucu, bebeğinin emzirme dönemi sona erdiğinde tutarak kaza etmesi gerekmektedir.

Böylece hem temel ibadetlerden olan oruç için bir çözüm ortaya konulmuş olur, hem de sağlık açısından herhangi bir problem teşkil edilmez.

HAMİLELER ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

Hamillelerin oruç tutması uzmanlar tarafından sağlık konusunda önerlimeyen bir eylemdir. Hamile bir kadın, bebeğin gelişimini sağlamak için iyi derecede beslenmelidir. Anne adayının yeterli miktarda gıda ve sıvı tüketmesi, bebeğin gelişimini doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle oruç tutan bir hamilenin gıda ve sıvıdan uzak durması, bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir.

Bu sebepten dolayı hamilelik esnasında Ramazan orucunun tutulmaması tavsiye edilir. Ancak anne adayının, bebeğini doğurduktan sonra ve emzirme sürecini tamamladıktan sonra tutamadığı Ramazan oruçlarını kaza etmesi gerekmektedir.

RAMAZAN ORUCU KİMLERE FARZDIR / FARZ DEĞİLDİR?

Oruç, kimlere farz değildir?

Oruç ibadeti, bilindiği üzere İslam dininin temel ibadetlerinden birisidir. Bir kişinin; ergenlik çağına girmiş, akli dengesi yerinde ve oruç tutmasına herhangi bir engel yok ise, bu kişiye oruç ibadeti farzdır. Ancak bir kişi en az 90 kilometre uzaklıktaki bir yere yolculuk yapıyorsa, yolculuğu esnasındaki süre boyunca oruç farz değildir.

Aynı zamanda oruç tutamayacak kadar hasta olanlara, çocuk emziren kadınlara, oruçluyken sağlığına zarar gelme olasılığı yüksek derecede zor işlerde çalışanlara, oruç tutamayacak kadar yaşlı olan insanlara, sağlığı nedeniyle ilaç kullanan kişilere ve akli dengesi yerinde bulunmayan kişilere oruç farz değildir.

Oruç, kimlere farzdır?

İslam dininin temel ibadetlerinden olan oruç, Müslüman olan, ergenlik çağına girmiş veya aklı eren ve oruç tutması için herhangi bir engeli olmayan her Müslümana farzdır. Oruç tutacak olan bir kişinin Müslümanlığı kabul etmesi gerekmektedir.

Müslüman olmayan bir kimseye, oruç tutması farz değildir ve o kişi oruç tutması için zorlanamaz. Öte yandan ibadetlerin bir kişiye farz olması için o kişinin ergenlik çağında olması ve akli dengesinin yerinde olması gerekmektedir.

Akli dengesi yerinde olmayan engelli kimseler, oruç tutmaya zorlanamaz. Aynı zamanda henüz ergenlik yaşına gelmemiş bir kimse oruç ibadetinden muaf tutulmaktadırlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber