İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Maliye Bakanı: Kanundan 6 milyon vatandaşımız yararlandı

Maliye Bakanı Naci Ağbal: "(Yeniden yapılandırma) Bugüne kadar, vergi dairelerimize yaklaşık 8,5 milyon başvuru aldık, 80,4 milyar lira yapılandırdık. Kanundan 6 milyon vatandaşımız yararlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2017 10:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Maliye Bakanı: Kanundan 6 milyon vatandaşımız yararlandı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 7020 sayılı yeni yapılandırma kanunuyla vergiye gönüllü uyumu teşvik eden, iyi niyetli mükellefleri zor günde borçlarını ödemelerine yardımcı olan yeni bir sistemi devreye soktuklarını belirterek, "Mükellefler uygun taksitlerle, mali durumlarının kötülük derecesine bağlı olarak daha düşük faiz oranları ile borçlarını ödeme imkanına sahip olacaklar." dedi.

Ağbal, 7020 sayılı yeni yapılandırma kanunu ve mevcut yapılandırma kanununa ilişkin Bakanlık binasında basın toplantısı düzenledi.

Yeni yapılandırma kanunu ile 23 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen deprem nedeniyle Van'ın tamamında, Ağrı-Patnos ve Bitlis-Adilcevaz ilçelerinde vergi yükümlülükleri açısından mücbir sebep halini kaldırdıklarını bildiren Ağbal, söz konusu yerlerde yaşayan vatandaşların vergi beyannamelerini normal bir şekilde vermeye başlayacaklarını dile getirdi. Ağbal, "Ancak mücbir sebep halinin olduğu döneme yani geçmiş 6 yıllık döneme ilişkin oluşmuş vergi borçları ne ise 1 Ocak 2018 tarihinden sonra yaklaşık 5 yıllık bir taksitle ödeme imkanına kavuşmuş oldular." diye konuştu.

- "Yaklaşık 5 yıla kadar taksit imkanı var"

Yeni kanunla zor duruma düşen vergi mükelleflerine, borçlarını daha kolay şekilde ödeme imkanı sağlandığını kaydeden Ağbal, bu anlamda iyi gününde vergisini düzenli ödeyen mükelleflerin, kolaylaştırılmış tecil müessesesi yoluyla, en fazla bir yıla kadar geriye dönük vergi borçlarının uygun şartlarla ödemelerinin önünü açtıklarını ifade etti.

Ağbal, söz konusu düzenlemenin vergiye gönüllü uyumu teşvik eden, iyi niyetli mükelleflere zor günde borçlarını ödemelerine yardımcı olan yeni bir sistemi devreye soktuğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Bu düzenleme, vergi sistemimize yepyeni bir müessese kazandırmış oldu. Zaman zaman yeniden yapılandırma kanunlarını yaparken söylüyoruz. Bir şekilde zor durumda olan mükelleflerin, borçlarını uygun koşullarda ödemelerini sağlayacak bir sistemin olması gerekir diye. 7020 sayılı kanundaki düzenlemeyle artık bu ihtiyacın ortadan kalktığını düşünüyoruz. Çünkü zor durumda olan mükellefler uygun taksitlerle, yaklaşık 5 yıla kadar taksit imkanı var, mali durumlarının kötülük derecesine bağlı olarak daha düşük faiz oranları ile borçlarını ödeme imkanına sahip olacaklar."

Ağbal, sistemi 1 Ocak 2018'den sonraki dönemlere ilişkin oluşabilecek ödenmemiş borçlar için devreye soktuklarının altını çizdi.

- Beyanname ihlallerine tek ceza verilecek

7020 sayılı kanun kapsamındaki düzenlemelerden birinin haziran ayında pilot uygulamasına başlayacakları muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile ilgili olduğunu kaydeden Ağbal, iş çevrelerinin ve meslek mensuplarının yoğun taleplerini de dikkate alarak vergi dairelerine verilen muhtasar beyanname ile Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen aylık prim ve hizmet belgesini birleştirdiklerini ve buna ilişkin yasal düzenlemeyi yaptıklarını ifade etti.

Yıl başından itibaren tüm Türkiye'de muhtasar beyanname ile bildirgeleri tek bir beyanname olarak Gelir İdaresi Başkanlığının internet ortamında almayı hedeflediklerini dile getiren Ağbal, bu durumun vergiye uyumla ilgili önemli bir kolaylık sağlayacağını söyledi. Ağbal, "Bu noktada beyannamenin tekleştirildiğini dikkate alarak beyannamenin herhangi bir şekilde süresinde verilmemesi, eksik verilmesi gibi hallerde normalde ayrı ayrı ceza uygulanması gerekiyordu. Yapmış olduğumuz düzenlemeyle birleştirilen bu beyanname dolayısıyla artık tek bir cezanın verilmesini düzenlemiş olduk." dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yeniden yapılandırmaya vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini belirterek, "Bugüne kadar, vergi dairelerimize yaklaşık 8,5 milyon başvuru aldık, 80,4 milyar lirayı yapılandırdık. Kanundan 6 milyon vatandaşımız yararlandı." dedi.

Ağbal, 7020 sayılı yeni yapılandırma kanunu ve mevcut yapılandırma kanununa ilişkin bakanlıkta basın toplantısı düzenledi.

Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) mükelleflere her türlü tebligatı elektronik ortamda yaptığını hatırlatan Ağbal, yeni düzenlemeyle e-Tebligat uygulamasının kapsamını genişlettiklerini söyledi. 7020 sayılı kanunla bir düzenleme yaparak GİB için yetki aldıklarını anlatan Ağbal, bu kapsamda kamu idareleri ile protokoller yapacaklarını bildirdi. Ağbal, vatandaşları en çok ilgilendiren konular arasında yer alan trafik para cezalarının elektronik tebligat ortamında görülebileceğinin altını çizdi.

Vatandaşların, idari para cezalarını e-tebligat sistemi üzerinden görme ve ödeyebilmelerinin önemini vurgulayan Ağbal, "Şu anda Gelir İdaresi Başkanlığının e-tebligat sistemi üzerinde 2 milyon 600 bin kayıtlı vatandaşımız var. Bu vatandaşlarımızın herhangi bir şekilde diğer kamu idareleri ile ilgili idari para cezalarının olması halinde bunları da artık Gelir İdaresi Başkanlığı sistemi üzerinden ödeme imkanına kavuşmuş olacağız." diye konuştu.

Ağbal, Gümrük İdaresi ile Sosyal Güvenlik Kurumunun da tebligatlarını Gelir İdaresi Başkanlığı sistemi üzerinden yapabileceklerini belirtti.

Motorlu taşıt sahiplerine ilişkin de düzenleme yaptıklarını dile getiren Ağbal, "Vatandaşların, özellikle 1997 model ve daha eski yıllara ait modeldeki ekonomik ömrünü tamamlamış araçları hurdaya ayırmaları halinde bu araçlar üzerinden alınması gereken MTV ve buna bağlı cezaların hepsinden vazgeçeceğiz. Bu, trafikte seyreden çok eski araçların trafikten çekilmesine imkan sağlayacak." dedi.

Yeniden yapılandırma kanunu ile ilgili gelinen noktayı paylaşan Ağbal, 6736 sayılı yeniden yapılandırma kanununun 19 Ağustos 2016'da yürürlüğe girerek kasım ayında da müracaatları alınıp ilk tahsilatlarının yapıldığını söyledi.

Ağbal, ödemeler için son 3 güne girildiğini hatırlatarak, 2016 Haziran döneminden önceye ait gelir vergisi, kurumlar vergisi, katma değer vergisi, motorlu taşıtlar vergisi başta olmak üzere tüm vergilerle bunlara bağlı vergi cezaları, faizler ve gecikme zamlarının yapılandırma kapsamında olduğunu anımsattı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığına ödenmesi gereken gümrük vergileri, gümrük idari para cezaları ve gecikme zamlarının da yeninden yapılandırmaya dahil olduğunu bildiren Ağbal, Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenmesi gereken sigorta primleri, idari para cezaları, gecikme cezaları, faizleri, gecikme zamlarından oluşan alacakların da yeninden yapılandırma kapsamında mayıs sonuna kadar ödenmesi gerektiğini ifade etti.

Ağbal, 2016 Haziran döneminden önceye ait olup bugüne kadar ödenmemiş trafik para cezaları, askerlik, seçim, nüfus para cezaları ve Karayolu Taşıma Kanununa göre verilen para cezalarıyla karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle verilen para cezalarının da çarşamba gece yarısına kadar mutlaka ödenmesi gerektiğini vurguladı.

Öğrencilerin de 2016 Haziran döneminden önceye ait öğrenim kredisi borçlarını son 3 gün içerisinde ödemesi gerektiğini belirten Ağbal, birçok vatandaşın Maliyeye ödenmemiş ecrimisil borçlarının bulunduğunu ve 2016 Haziran döneminden önceye ait bu borçların da çarşamba günü itibariyle ödenmesi gerektiğini dile getirdi.

Ağbal, vatandaşların borçlarını ödemelerinin kendi menfaatleri için son derece önemli olduğunu vurgulayarak, "Eğer vatandaşlarımız ödeme yapacak olurlarsa söz konusu borçlara ilişkin yıllık yüzde 16,80 olarak uygulanan gecikme zammı yerine yıllık yüzde 3-4 oranında bir faiz ödeyerek borçlarından kurtulabilecekler." diye konuştu.

Uzun süredir ödenmeyen borçlar nedeniyle asıl paranın ve gecikme zamlarının toplamının neredeyse üçte biri seviyesinde ödeme yaparak bu borç kurtulma imkanı bulunduğunu bildiren Ağbal, ayrıca alacak aslının en az yarısı kadar olan vergi aslına bağlı cezaların da süresinde ödenmesi halinde vatandaşların bu cezalardan da kurtulmuş olacağını dile getirdi.

Ağbal, yeniden yapılandırma kanunu çerçevesinde alacağın aslını aldıklarını ve buna bağlı olarak geçmişte kesilen para cezalarının tahsilinden vazgeçtiklerini anlatarak, ayrıca vatandaşın yeniden yapılandırma kapsamında normal koşullarda süresinde ödenmeyen vergi borçlarına ilave edilen yüzde 16,80 oranındaki gecikme zammından da kurtulduğunu aktardı.

Ödenmemiş trafik cezalarına aylık yüzde 5, yıllık ise yüzde 60 faiz hesaplandığını dile getiren Ağbal, ödenmemiş trafik cezalarında ciddi bir gecikme faizi yükü olduğunu ve vatandaşların trafik cezası borçlarını çarşamba günü akşamına kadar ödemeleri halinde yüksek oranlı gecikme zammı ödemekten kurtulacaklarına dikkati çekti.

- "Yeniden yapılandırmaya vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi"

Ağbal, 6736 sayılı yeniden yapılandırma kanununa vatandaşların yoğun bir ilgi gösterdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar, vergi dairelerimize yaklaşık 8,5 milyon başvuru aldık, 80,4 milyar lirayı yapılandırdık. Kanundan 6 milyon vatandaşımız yararlandı. Zaman zaman sorulan bir konuydu, bunu da ilk defa söylemiş oluyorum. Sosyal Güvenlik Kurumu da 1 milyon 636 bin başvuru aldık, 41,7 milyar lira bu kanun çerçevesinde yapılandırdık. Yapılandırılan tutarların içerisinde en büyük pay 4.8 milyon mükelleften alınan 7,5 milyon başvuru ve 55,6 milyar lirayla kesinleşmiş alacaklara ait. Zaman zaman farklı rakamlar kullandığımız zaman kafa karışıklığına neden olmasın, yapılandırılan toplam tutar 80.4 milyar lira, buradan matrahı arttırma, yükseltme, kayıplarının düzeltilmesi gibi diğer hususlar da var ama kesinleşmiş alacaklara isabet eden tutar 55.6 milyar lira. 721 bin 500 mükellefimiz de matrah ve vergi artırımı hükümlerinden yararlandı. Bu mükelleflerimizin beyanları üzerine 16,6 milyar lira vergi tahakkuk etti."

Vergi dairelerinin kasım ayında 11,3 milyar lira, 31 Aralık itibarıyla da 12,3 milyar lira tahsilat yaptığını anlatan Ağbal, "Merkezi Yönetim Kapsamındaki idarelerimizin tahsilatları ile birlikte bu tutar 13,7 milyar lira, SGK'nın tahsilatları ile birlikte yaklaşık 16,7 milyar lira oldu." dedi.

Ağbal, 2016 yılının kasım ayında Maliye'ye, aralık ayında da SGK'ya ilk taksit ödemelerini yapamayan vatandaşların kanundan yararlanma haklarını kaybettiğini ifade ederek, "Bu yeniden yapılandırma kanununda özel bir düzenleme yapmıştık. Başvuruyu yapmış olsanız bile ilk iki taksiti mutlaka ödemeniz gerekiyordu. Birinci taksitini ödemeyen vatandaşlarımız ilk andan itibaren yeniden yapılandırma kanundan yararlanma haklarını kaybetmişlerdi. Bu çerçevede yaklaşık 1.2 milyon vatandaşımız bir şekilde ya peşin ödemesini ya da ilk taksitini ödemeyi aksattı. Onun için kanundan yararlanma haklarını kaybetmişti. Yapmış olduğumuz çalışmaya göre bu çerçeve 27 milyar liralık alacak yeniden yapılandırma kapsamı dışında kalmış oldu." diye konuştu.

"Yeniden yapılandırma için mayıs ayı son derece önemli"

Maliye Bakanı Ağbal, 27 Ocak 2017'de yayımlanan 6770 sayılı kanunla, peşin veya ilk taksit ödemelerini yapamayan vatandaşlara peşin veya ilk taksit ödemesi için bir hak daha verdiklerini hatırlattı. "Bununla da yetinmedik" diyen Ağbal, şöyle devam etti:

"Ocak 2017'den itibaren ödenecek taksitlerin ödeme sürelerini 4 ay öteledik. Yine burada ifade etmem gerekir ki ekonominin canlandırılmasına yönelik almış olduğumuz tedbirlerden birisi de buydu. Çünkü o dönemde özellikle vatandaşlarımız nakit durumlarını ifade ederek taksitlerin bir süre ertelenmesini talep etmişti. Biz de bu çerçevede bütün taksit ödemelerini 4 ay süreyle ertelemiştik bu yasal düzenlemeyle. Taksitle ödemeyi seçmiş vatandaşlarımıza peşin ödeme indiriminden yararlanma imkanını da bu yasal düzenleme ile sağlamış olduk. Yine aynı yasada nisan sonuna kadar başvurmaları şartıyla, peşin ödemeyi seçmiş vatandaşlarımızın dilerlerse taksitle ödemeye geçmelerine de imkan sağladık. Taksit ödemelerini ihlal etmiş vatandaşlarımızın taksitlendirmelerini herhangi bir başvuruya gerek olmaksızın yeniledik. bu hususu özellikle belirteyim. Herhangi bir şekilde bir vatandaşımız yeniden yapılandırma kanununa müracaat etmiş, kasımda ödemesi gereken ilk taksiti ödememiş, bu yasadan da yararlanmak istiyor. Bu yararlanma için yeni bir dilekçe almayı öngörmedik."

Vatandaşlara çağrıda bulunan Bakan Ağbal, "İlk taksiti ödememiş olsanız bile herhangi bir yeni müracaata gereksinim olmaksızın çarşamba günü akşama kadar bu borçlarınızı ödeyerek tekrar yeniden yapılandırmaya dönebilirsiniz. Bunu da özellikle belirtmem gerekiyor. Bu nedenle mayıs ayı son derece önemli bir ay haline geldi. Ay başından bu yana sürekli kampanya yapıyoruz. Sürekli vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyoruz. Yeniden yapılandırma kanunu bir şekilde ihmal etmiş vatandaşlarımız bu kanundan yararlanmaya devam edebilmeleri için vergi dairelerine, yani kimden bahsediyorum yeniden yapılandırma kanunu ihmal etmiş sistemden çıkmış bir vatandaşımız bakımından ne yapması gerekiyor, son üç günde vergi dairelerine ödemesi gereken birinci ve ikinci taksitleri ödeyecek. Sosyal güvenlik kurumuna ise mayıs ayı içerisinde birinci taksitini ödeyecek, SGK'ya ödenmesi gereken ikinci taksiti ise haziran ayı içerisinde ödeyecek. Kanun hükümlerini ihlal etmemiş bir vatandaşımız bakımından mayıs ayı ne ifade ediyor onu da belirteyim. Yani 'ben kasım ayında birinci taksitini ödedim, bu kanunla ödeme süreleri ertelemişti, mayıs ayı içinde ne yapacağım' diyen vatandaşımıza çağrıda bulunuyorum. Eğer taksitle ödeme seçeneğini seçmişse, vergi dairelerine 2. taksitlerini 31 Mayısa kadar ödemeleri gerekiyor. SGK'ya da 2. taksit ödemelerini haziran ayı içerisinde yapmış olacak." ifadelerini kullandı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yeniden yapılandırma kapsamında bugüne kadar yaklaşık 21 milyar lira tahsilat yapıldığını bildirdi. Ağbal, "Son günde yığılma ve yoğunluk olmasın diye yarın ve çarşamba günü tüm vergi daireleri gece 24'e kadar, son vatandaşın ödemesi alınana kadar açık kalacak." dedi.

Ağbal, 7020 sayılı yeni yapılandırma kanunu ve mevcut yapılandırma kanununa ilişkin Bakanlık binasında basın toplantısı düzenledi.

Yapılandırma hükümlerinden vatandaşların azami seviyede yararlanılmasını sağlamak amacıyla çok sayıda yazılı ve görsel iletişim kanalını kullandıklarını ifade eden Ağbal, televizyon ve radyolarda spotlar yayınladıklarını, 2 milyon 300 bin SMS, 1 milyon MMS gönderdiklerini, 1 milyon 868 bin 551 kişiye mektupla ulaştıklarını dile getirdi.

Vergi dairelerinin yaklaşık 104 bin mükellef ile yüz yüze, 800 bin mükellef ile telefonla görüştüğünü anlatan Ağbal, "Dolayısıyla bütün kanalları kullanmış olduk. Son 3 günümüz kaldı. Yoğun çalışmalarımıza devam ediyoruz. İnşallah 31 Mayıs akşamı büyük ölçüde vatandaşlarımızın bu imkandan yararlandığını göreceğiz." dedi.

Ağbal, yeniden yapılandırma kapsamında ulaşılan tahsilat miktarına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Bugün itibarıyla vergi dairelerimiz tarafından 16 milyar lira, Gümrük ve diğer idarelerimiz tarafından 1,5 milyar lira, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 3,4 milyar lira olmak üzere yaklaşık 21 milyar lira tahsilat yaptık.

Özellikle vergi için söylemek gerekirse yeni yılla birlikte bugüne kadar 3,6 milyar lira tahsilat yaptık. Bu da son derece önemli. İnşallah mayıs ayı içerisinde birinci taksitler, peşin ödemeler alacağız; haziran ayında taksit ödemeleri devam edecek. Diğer taraftan 1 Temmuz 2016 ile 30 Mart 2017 arasını kapsayan yeniden yapılandırma kanununun müracaatlarını da haziran ayı içerisinde alacağız. Sonraki aylarda yeniden yapılandırma kanunu çerçevesinde yapacağımız tahsilat tutarları önemli ölçüde artacak, bu da bizim bütçe gelirlerimize, vergi gelirlerimize önemli ölçüde katkı sağlayacak."

Vergi dairelerine borcu olanların ödemelerini vergi dairelerine, nakden veya çekle yapabileceğini ifade eden Ağbal, "Vergi dairesinden alacağı olanlar mahsuben ödeyebilirler. Vatandaşlarımız ödemelerini banka şubelerine giderek, internet bankacılığını kullanarak yapabilirler. Banka kartı/kredi kartı gibi ödeme unsurlarını kullanmak suretiyle yapabilirler. Dolaysıyla ister vergi dairesine gitsin, ister bankaya gitsin, isterse evinde veya ofisinde bulunduğu noktada internet bankacılığını kullanarak ödeme yapmak istesin, bütün ödeme seçeneklerini vatandaşımıza sunmuş durumdayız." diye konuştu.

- Vergi daireleri gece yarısına kadar açık

Ağbal, vatandaşların ödemelerin son günlerinde sıkıntı yaşamamaları için çeşitli tedbirler aldıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"30 Mayıs Salı ve 31 Mayıs Çarşamba günü gece 24'e kadar vergi dairelerimiz açık. Son günde yığılma ve yoğunluk olmasın diye yarın ve çarşamba günü tüm vergi daireleri gece 24'e kadar, son vatandaşın ödemesi alınana kadar açık kalacak ve tahsilatları yapılacak. Kamu bankalarımız da 31 Mayıs akşam saat 21'e kadar açık olacak. Dolayısıyla 'vergi dairesine gitmek istemiyorum ama yakınımda bir banka şubesi var, banka şubesine giderek ödeme yapmak istiyorum' diyen vatandaşlarımız için kamu bankaları açık. Dilerim ki özel bankalarımız da vatandaşlarımızın bu ödeme çabasını dikkate alarak mesai saatlerinden sonra da bankalarını açık tutsunlar."

- "Borçlar 31 Mayıs'a kadar ödenmezse tekrar eski haline dönecek"

Kanundan yararlanmak için başvuran vatandaşların, müracaatları sırasında verilen ödeme planlarından borçlarının ne kadar tutarlarda azaldığını görebildiklerine dikkati çeken Ağbal, bu derece önemli imkanlar sunan yeniden yapılandırma kanunundan yararlanmak için son günün 31 Mayıs olduğunu, bu sürenin herhangi bir şekilde uzatılmayacağını kaydetti.

Ağbal, vatandaşların devletin sunduğu bütün bu kolaylıklara ve ödeme imkanı olmasına rağmen borcunu ödememişse 1 Haziran itibarıyla yeniden yapılandırma öncesi tutarlara geri dönüleceğinin altını çizerek, "Vergi aslı, vergi aslına bağlı yıllık yüzde 16,8 oranındaki gecikme zammı ve varsa vergi cezası tekrar geri gelmiş olacak. İdare olarak da kanunların bize verdiği mecburiyet çerçevesinde bu alacakların tutarlarını tahsil etmek için gereken çalışmaları yapacağız." diye konuştu.

Özellikle çok sayıda trafik para cezası alacağının bulunduğunu belirten Ağbal, vatandaşların bu küçük tutarlı trafik para cezalarını yapılandırmadan faydalanarak ödemelerinde büyük yarar olduğunu, aksi takdirde yüksek faizlerin de alacağa eklenmiş olacağını bildirdi.

Ağbal, 6736 sayılı Kanuna göre yapılandırılan alacaklar 31 Mayıs tarihine kadar ödenmezse bu borçların tekrar eski haline döneceğini, 1 Haziran'dan itibaren başvurularını alacakları yeni yapılandırma kanunu kapsamına da girmeyeceğini ifade ederek, "Bir şekilde bu borçlar ödenmediği takdirde yeni çıkan yapılandırma kanunu çerçevesinde tekrar müracaat ederek bu kanun hükmünden yararlanmak mümkün değil. Çünkü yeni yapılandırma kanunu 1 Temmuz 2016'dan sonra oluşan alacaklar için geçerli. Son derece kapsamlı bir kanun olan 6736 sayılı Kanunun sağladığı imkanları kaçırmamak için vatandaşlarımızın gereken hassasiyeti göstereceğine yürekten inanıyorum" ifadesini kullandı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, genel yeniden yapılandırma kanunu gerektiren nedenlerden birçoğunu ortadan kaldırdıklarını belirterek, "Önümüzdeki dönemde genel bir yeniden yapılandırma kanunu beklemememiz gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Ağbal, 7020 sayılı yeni yapılandırma kanunu ve mevcut yapılandırma kanununa ilişkin bakanlıkta düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

7020 sayılı Kanun'un Türkiye için son yeniden yapılandırma olup olmadığının sorulması üzerine Ağbal, 2002'den bu yana konuyla ilgili çok sayıda kanun çıkardıklarını söyledi.

Son yapılan ve 1 Temmuz 2016 ile 30 Mart 2017 dönemini kapsayan yeniden yapılandırma kanununun diğerlerinden farklı olduğunun altını çizen Ağbal, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ekonomide meydana gelen yavaşlama, vatandaşların bu dönemde vergi ve prim borçlarını ödemekte zorluğa düşmelerini dikkate alarak bu düzenlemeyi yaptıklarını bildirdi.

Ağbal, önceki bütün yapılandırma kanunlarını gözden geçirerek yeni bir düzenleme yaptıklarını, bu kapsamda "kolaylaştırılmış tecil müessesi"nin ilk kez bir yeniden yapılandırma kanunu içinde getirildiğini kaydetti.

Herhangi bir şekilde vergi borcunu süresinde ödeyemeyen vatandaşlara, ödeme durumlarını da dikkate alan bir sistemle yardımcı olmayı amaçladıklarını dile getiren Ağbal, "Çünkü çoğu defa yeniden yapılandırma kanunları yaparken temel gerekçemiz ödeme imkanı olmayan vatandaşımızın bu ödemesini taksitlerle yapabilmesinin önünü açmak." diye konuştu.

Ağbal, yeniden yapılandırma kanunlarının vergi ödeme bilinci üzerinde olumsuz birtakım etkilerinin bulunduğunu da gördüklerini, bu nedenle 7020 sayılı Kanun içinde yapısal bir düzenleme olarak söz konusu tecil müessesini koyduklarını söyledi.

- "Tecil müessesi ile beyanname vergi oranlarında artış bekliyoruz"

Amaçlarının vergiye gönüllü uyumu teşvik etmek olduğunu vurgulayan Ağbal, "Mükellefler beyannamelerini süresinde versin, iyi gün diye tarif ettiğimiz dönemlerde borçlarını süresinde ödesinler dedik ama herhangi bir şekilde zorluk içine düştüklerinde de devletin yanında olduğunu bilsinler." ifadelerini kullandı.

Söz konusu uygulamanın 1 Ocak 2018'ten itibaren başlayacağını ifade eden Ağbal, bu sayede hem beyanname verme oranlarında artış beklediklerini hem de mükelleflerin iyi gününde vergi ödemelerini yapmakta daha hassas olacaklarını düşündüklerini söyledi.

Ağbal, "'Zor duruma düşüp müracaat ettiğimde devlet geriye bakacak. İyi günümde vergi borcumu ödeyip ödemediğimi dikkate alacak' diyen bir anlayışa geçiyoruz." dedi.

- "Yeni bir yeniden yapılandırma kanunu beklenmemeli"

Genel yeniden yapılandırma kanunu gerektiren nedenlerden birçoğunu ortadan kaldırdıklarını anlatan Ağbal, şöyle devam etti:

"Prensipte artık yeni bir genel yeniden yapılandırma kanununa ihtiyaç olmadığını düşünüyorum. Kim varsa 'ben gerçekten ekonomik olarak zor durum içindeyim, vergi borçlarımızı ödemek istiyorum ama buna mali imkanım yetmiyor' diyorsa, yeni getirmiş olduğumuz sistem bu vatandaşımıza elini uzatıyor. Vatandaşımıza gerçekten uzun vadelerde kolaylaştırılmış imkanlarla ödeme fırsatı sağlıyor. Önümüzdeki dönemde genel bir yeniden yapılandırma kanunu beklemememiz gerektiğini düşünüyorum."

"e-Tebligat sistemi genişletilmeli"

Trafik cezaları gibi idari para cezalarının e-tebligatla bildirilmesine yönelik bir soru üzerine Ağbal, şu anda Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) elektronik tebligat sistemine kayıtlı 2 milyon 600 bin vatandaşın bulunduğunu belirtti.

Trafik para cezalarının elektronik ortamda kayıtlı kişilere tebliğ edileceğini belirten Ağbal, sistemde kaydı bulunmayanlara ise tebligatların normal posta yoluyla gönderileceğinin altını çizdi.

Ağbal, GİB'in e-tebligat sistemine kayıtlı vatandaşların cezalarını sistem üzerinden görme imkanına kavuşacağına dikkati çekerek, "Çoğu zaman vatandaşlarımız 'Trafik cezası kesilmiş ama gelmemiş, benim haberim olmamış, haberim olsaydı ben bunu öderdim' diye şikayet eder. Trafik para cezası tebliğ edildiğinde bir aylık sürede ödenirse ilave indirim alıyor. e-Tebligat sistemi üzerinde kayıtlı vatandaşlarımız doğrudan doğruya bu tebligatı görecekleri için peşin ödeme indiriminden de yararlanmış olacak." dedi.

e-Tebligata kayıtlı vatandaş sayısının artırılması gerektiğini vurgulayan Ağbal, "Vergi kimlik numarası olan vatandaşlarımız dilerlerse bu sisteme kayıt olabilmeliler, tebligatlarını da bu sistem üzerinden alabilmeliler." diye konuştu.

Ağbal, hükümet olarak e-devlet uygulamalarını çok önemsediklerini ve her alanda yaygınlaştırdıklarını anlatırken, "e-Tebligat sistemini bütün kamu idarelerini kapsayacak şekilde genişletmeliyiz. Vatandaşlarımızın bu sisteme kayıt olmalarını teşvik etmeliyiz." ifadelerini kullandı.

-1,4 milyar liralık trafik cezası yapılandırıldı

Ağbal, uygulamayla hem kamu idarelerinin posta masraflarından kurtulacağını hem de vatandaşların her türlü tebligatını elektronik ortamda alabileceğini belirtti.

Vatandaşların e-devlet uygulamalarına alıştığını, bu konuda çok açık fikirli olduğunu dile getiren Ağbal, bankalarla işlemlerde bu tür uygulamaların talep edildiğini söyledi.

Ağbal, "Bu açıdan aslında GİB'in e-devlet uygulaması kapsamında başlattığı e-tebligat sistemini belki de devlet ve kamu idareleri ölçeğinde yeni bir yapılandırmayla tümünü kapsayacak şekilde genişletmek ve bu sistem üzerinden bütün tebligatları yapmak en doğru yöntem gibi gözüküyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Ağbal, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada da 6736 sayılı Kanun kapsamında trafik para cezalarını yapılandırmak için 1,3 milyon kişinin başvurduğunu, 1,4 milyar liralık tutarın yapılandırıldığını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber