Adliyelerdeki dosya sorunu çözüm bekliyor

Adliyelerde kullanılan eski tip dosyalar da yeni tip dosyalarda sorun yaratmaktadır. Bu konuda yeni bir düzenlemeye ihtiyaç bulunmaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 29 Mayıs 2017 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Adliyelerdeki dosya sorunu çözüm bekliyor

Adalet Bakanlığı tarafından 25.10.2012 tarihinde yayımlanan duyuruda; mahkemeler, Cumhuriyet Başsavcılıkları ve diğer yargı yerlerinde kullanılan dosyaların tek tip olacağı ve dosyaların daha nitelikli, görsel ve kullanışlı olarak yeniden tasarlanması amacıya Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından çalışma yürütüldüğünü, Ankara Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda yeni soruşturma ve ceza dava dosyası basımına başlanıldığını, tüm teşkilatta kullanılan ve sağlık açısından oldukça kötü sonuçlara sebebiyet verecek dava dosyalarının kullanımından vazgeçileceğini, sağlık açısından daha yararlı dava dosyasının kullanılacağına değinilmiştir.

Bilmeyenler için an itibariyle bazı mahkemelerde kullanılan dava dosyalarının nasıl olduğuna değinmekte fayda var; öncelikle bazı mahkemelerden neyi kast ettiğimizi açıklayalım, sonrasında ise, dava dosyası olarak kullanılan dosyaların şeklinden bahsedelim.

Adalet Bakanlığı İş Yurtları Müdürlüğü tarafından basılan ve idari yargı yerlerinde (Özellikle İstanbul'da) kullanılan dosyalar eski tip dosya olmayıp Adalet Bakanlığı'nın 25.10.2012 tarihinde yayımlamış olduğu duyuruda bahsi geçen şekildedir. Bu dosyaların kağıdı, yağlı kağıt olduğundan dolayı, dosyalar üst üste konulduğunda kayma yapmaktadır ve üzerine yazılacak dava bilgileri için özel kalem gerekmektedir. Mahkeme kalemlerinde yeni tip dosya gömleklerinin üzeri, piyasada CD üzeri yazılan kalemler olarak bilinen kalemler ile yazılmaktadır, tükenmez kalem olarak bilinen kalemler bu tür dava dosyalarının üzerinin yazılmasında yetersiz kalmakta ve kağıdın yağlı olmasından dolayı yeni tip dava dosyalarının üzerinin tükenmez kalemle yazılması dosya üzerinde tutmamakta ve silinmektedir.

Başka yerlerde ise eski tip diye bilinen ve kırmızı renkte olan dosyalar kullanılmaktadır. Bu tip dosyaların üzeri kolay yazılmakta;ama sağlık sorunlarına sebebiyet verecek riskler barındırmaktadır. Toz vs. gibi solunum sistemine verecek riskleri taşımaktadır. Özellikle mahkeme arşivlerinde eski tip olarak bilinen kırmızı renk dosyaların kullanılması toz miktarını daha da arttırmaktadır.

Hal böyle olunca; Adalet Bakanlığı'nın tüm teşkilatta kullanılan dosya tiplerinin tek tip olmasına yönelik yazı hazırlaması ve eski tip kullanılan, üzerine tozu daha fazla tutan dosyalardan vazgeçilmesine yönelik işlemleri başlatması gerekmektedir.
Konunun önemi ilgililer tarafından dikkate alınıp gerekli düzenlemelerin yapılması dileğiyle.

ÇOTANAK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber