Günün iftar menüsü tarifi: Kesme çorbası, Herse, Galacoş

Bugünkü yemek tarifimiz Bayburt yöresinden

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Mayıs 2017 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Günün iftar menüsü tarifi: Kesme çorbası, Herse, Galacoş

Bugünkü yemek tarifimiz Bayburt yöresinden

HERSE TARİFİ

Kullanılan Malzemler:

1 Adet tavuk (haşlanmış)

1 kilo yarma

Kırmızı toz biber

300 gram tereyağı

Tuz

Hazırlanışı: Yarmayı ayıklayın. Bir kabın içerisine koyun, üzerini kaplayacak şekilde su dökün. Tuzunu ekleyip, suyunu çekinceye kadar yarmayı pişirin.Haşlanmış tavuğun kemiklerini ayıklayın, etlerini didin. Haşlanmış yarmaya ayıklanmış, didilmiş tavuğu ilave edin. Herseniz telleninceye, tavuk ile yarma bir birine yedirilinceye kadar sürekli karıştırın. Küçük bir tavada, yağı kızdırın, tuz ve kırmızıbiberi ekleyin. Kızdırdığınız yağı, ateşten aldığınız yemeğin üzerine gezdirin ve hemen servis yapın.


KESME ÇORBASI

Kullanılan malzemeler :

200 gr. yeşil mercimek

1 adet yumurta

2 yemek kaşığı salça

1 adet soğan (orta)

100 gr. yağ

1 su bardağı un

yeterince su

tuz

dargın (istenirse)

Hazırlanışı : Un içerisine su , tuz , yumurta konularak bir hamur yorulur , biraz bekledikten sonra hamur açılır , makarna gibi ince ince kesilir . Diğer taraftan mercimek iyice pişirilip doğranan soğan yağla pembeleştirilir. Dargın, salça, su katılır üzerine mercimek ilave edilir kaynatılır, üzerine kesilen çorbalık hamurlar karıştırılır. Birkaç taşım kaynatıldıktan sonra servis yapılır.


TATLI ÇORBA

Kullanılan malzemeler :

1 kg. kurutulmuş kuşburnu veya ½ kg. kuşburnu marmeladı

100 gr. kuru üzüm

1,5 kg. toz şeker

½ kg. yarma (gendime)

100 gr. incir (istenirse)

100 gr. kuru fasulye

100 gr. kayısı

100 gr. erik (istenirse)

250 gr. fındık

1 su bardağı un ve tuz .

Hazırlanışı : Kuşburnu iyice pişirilerek ezilir önce süzgeçten sonra elekten geçirilerek süzülür . Başka bir kapta iyice pişirilen yarma ve önceden pişirilen fasulye süzülen suya katılır, un su ile karıştırılarak bulamaç halinde üzerine ilave edilir bir taşım kaynatılır. Başka kapta diğer malzemeler (kayısı, üzüm, erik, incir) pişirilerek şekerle birlikte karışıma ilave edilir ve bir taşım kaynadıktan sonra, soğumaya bırakılır. İyice soğutulan tatlı çorba üzerine fındık serpilerek servis yapılır.

GALACOŞ

Kullanılan malzemeler :

250 gr yeşil mercimek

200 gr. tereyağı

½ kg. kıyma

1 adet soğan (irice)

2 kaşık salça

250 gr. gurut (kurutulmuş ayran süzmesi) veya yoğurt süzmesi

Hazırlanışı : Mercimek , et , soğan , salça ve yağ ile birlikte mercimek suyu çekinceye kadar pişirilir . Diğer taraftan gurut veya yoğurt süzmesi sulu bir kıvama gelinceye kadar sıcak suyla ezilerek kaynama noktasına kadar ısıtılır. Kaynamamasına özen gösterilir, kaynama olursa çökelek haline gelir ve kullanılmaz, hazırlanan bu eriyik önceden tabağa doğranan bayat ekmekler üzerine dökülür. Üzerine de bol yağlı mercimek ilave edilerek servise sunulur.


SU BÖREĞİ

Kullanılan Malzemeler:

6 yumurta
1 su bardagu süt
1 yemek kaşıgı sıvı yag
tuz
aldıgı kadar un
200 gr kıyma
2 yemek kaşıgı dargun
karabiber
tereyag en az 150 gr

Yapılışı:6 yumurtayı kırın. içine tuzu sütü ekleyin çırpın. 1 kaşık yagıda ekleyin. üzerine unu yavaş yavaş ekleyin. katı hamur elde etmek için iyice bir yogurun. sonra küçük küçük parçalara ayırın 12 parça halinde olcak. 2 saat dinlendirin. Eettt geldik zor kısmına alın oklavaları belinize elinize kuvvet açmaya başlayın. kıymayı biraz sıvı yagla kavurun. dargun ve karabiberde ekleyin tuzuda unutmayın. Bir tencerede bol su kaynatın. kaynayan suya yufkaları atmaya başlayın sonra soguk suya batırın çıkarın. hepsini tek tek haşlayıp aralarına tereyag sürün. ortaya gelince harcıda dökün ve katları tamamlayın. Önceden 200 derecede ısıttığınız fırında böreğin altı-üstü kızarana kadar pişirin.


EKŞİ LAHANA

Kullanılan malzemeler :

250 gr. parça et veya kavurma,
1 kg. ekşi lahana (salamura)
1 su bardağı bulgur
2 yemek kaşığı börek yağı
1 adet kuru soğan (orta)
1 çay kaşığı kırmızı biber
2 yemek kaşığı salça (domates)
1 tutam tuz

Hazırlanışı : Su ile et yaklaşık 20 dk. haşlanır. Önce üzerine bulgur ilave edilerek bir taşım kaynaması sağlanır, sonra küçük küçük doğranmış ekşi lahana ilave edilir. Bir başka kapta soğanlar pembeleşinceye kadar yağ, kırmızıbiber, salça karıştırılarak pişirilir. Bu karışım ekşi lahananın içine konulur, kavurma ile pişiriliyorsa bu aşamada ilave edilir ve yaklaşık 45 dakika pişirilir. Bir müddet dinlendirildikten sonra servis yapılır.

bayburt.gov.tr

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber