İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Sanayi ve üretime destek tasarısı komisyonda

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü: -"Zeytin ağaçlarının kesilmesi, talan edilmesi, yağmalanmasıyla ilgili en ufak bir şüphem olsa bu yasayı derhal geri çekerim. Bu asla mümkün değil"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Mayıs 2017 21:26, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Sanayi ve üretime destek tasarısı komisyonda

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesi tasarısına ilişkin, "Zeytin ağaçlarının kesilmesi, talan edilmesi, yağmalanmasıyla ilgili en ufak bir şüphem olsa bu yasayı derhal geri çekerim. Bu asla mümkün değil." dedi.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Bilim ve Teknoloji Komisyonunda, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının tümü üzerindeki görüşmelere devam edildi.

Tasarının tümü üzerinde bugün getirilen eleştirileri yanıtlayan Özlü, konuşmalarda "rant sağlamak" "yabancı lobilerin çıkarları çerçevesinde hazırlanan yasa" gibi ifadelere üzüldüğünü söyledi.

"Bunlar aklımızdan hiç geçmeyen şeyler." diyen Özlü, tasarının, sanayicinin ve üreticilerin sorunlarını kendilerine aktarması sonucu ortaya çıktığını anlattı.

Amacın, üreticinin ve sanayicinin sorunlarını çözmek, önündeki engelleri kaldırmak olduğunu ifade eden Özlü, "Zeytin ağaçlarının kesilmesi, talan edilmesi, yağmalanmasıyla ilgili en ufak bir şüphem olsa bu yasayı derhal geri çekerim. Asla bu mümkün değil. Yüz milyon zeytin ağacını 170 milyona çıkartmışız. Niye talan edelim, yağmayalım? Böyle bir şey olabilir mi?" diye konuştu.

-"Tanımı, bir dekarda üç ağaca indirelim"

Sanayicinin en fazla talep ettiği konuların başında sanayi parseli geldiğini belirten Özlü, "Biz burada zeytinliği tartışmıyoruz. Zeytin tabii ki kutsal, bunu tartışmıyoruz. Zeytinlik sahaların nasıl tanımlanması gerektiğini konuşuyoruz. Tanımı, bir dekarda üç ağaca indirelim, ısrarcı değiliz. Bu madde konusunda o kadar fazla yorum yapılıyor ki insan üzülüyor. Tartışacağız, uygun bir şey yapacağız. Komisyonda son şeklini vereceğiz." görüşünü dile getirdi.

Birinci sınıf tarım arazilerine sanayi tesisi kurulmasına kendisinin de karşı olduğunu vurgulayan Özlü, zeytin ağacı kesilmesine yönelik cezanın da artırılabileceğini söyledi ve bu konuda muhalefetten teklif yapmalarını istedi.

Özlü, şimdiye kadar 262 bin kişinin, 50 bin liraya kadar faizsiz krediden yararlandığı bilgisini de verdi.

Söz alan Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, "Zeytinlik alanlardan dolayı Gemlik'te ölülerimizi gömecek yer bulamıyoruz. Hastane yapacak yer bulamıyoruz. Su açısından da sıkıntı çekiyoruz." diye konuştu.

CHP'li milletvekilleri, Gemlik'e özel bir çözüm bulunabileceğini, bu nedenle tüm Türkiye'deki zeytinliklerin kapsama alınmasına gerek olmadığını dile getirdi.

Söz alan bazı sivil toplum ve birlik temsilcileri de zeytinlik alanlarıyla ilgili düzenlemeye eleştiriler getirdi.

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, tümü üzerindeki görüşmelere yarın devam etmek üzere toplantıyı kapattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber