Bunu yapanlar iki katı para cezası ödeyecek
Verilen önergeyle, izinsiz kesinler veya sökenlere, ağaç başına 2 bin TL olarak öngörülen idari para cezası 4 bin TL'ye çıkarıldı.
Sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesine ilişkin kanun tasarısının kabul edilen 4. maddesine göre, zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, zeytinliklerin gelişimini engelleyecek kimyasal atık oluşturacak, toz ve duman çıkaran tesis yapılamayacak, işletilemeyecek. Ancak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, alternatif alan bulunmaması, kurulun uygun görmesi şartıyla bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına izin verilebilecek.
Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda görüşülüyor.
Tasarının kabul edilen maddelerine göre, Hafta Tatili Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılıyor. Böylece, sanayi işletmelerinin her yıl hafta tatili günlerinde çalışabilmek için belediyelerden, hafta sonu çalışma ruhsatı alma zorunluluğu kalkacak.
Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini, çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturacak, toz ve duman çıkaran tesis yapılamayacak ve işletilemeyecek.
Ancak, alternatif alan bulunmaması ve kurulun uygun görmesi şartıyla bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı izin verebilecek. Bakanlık, bu yetkisini gerektiğinde valiliklere devredebilecek.
Bu sahalarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile tarımsal işletmelerin yapımı, işletilmesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının iznine bağlı olacak.
Madde kapsamında yatırımları yapanlar, bu faaliyetlerini izin amacına uygun, çevre ve zeytinlik sahalarına zarar vermeyecek şekilde yürütecek, oluşabilecek zararı telafi edecek, kendilerine tahsis edilen yerleri tahsis süresi bitiminde eski vasfına getirecek.
Zeytin sahası bulunan her ilde Vali'nin başkanlığında, Bilim Sanayi ve Teknoloji, Çevre ve Şehircilik, Gıda Tarım ve Hayvancılık, Maliye, Orman ve Su İşleri bakanlıklarının ildeki üst düzey temsilcileri, sanayi, ticaret odaları, sivil toplum örgütlerinin de yer alacağı 11 üyeli bir kurul oluşturulacak.
Kurul, yatırım taleplerine ilişkin görüş bildirecek, zeytinlik sahaların geliştirilmesi, korunması, verimli kullanılmasına yönelik inceleme yapacak.
İzin verilen yatırımlara ait sahalar hariç zeytinlik sahalar daraltılamayacak. Zeytin ağaçlarının sökülmesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının fenni gerekçeye dayalı iznine tabi olacak. Bu iznin verilmesinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı konunun uzmanı araştırma enstitülerinin ve mahallinde varsa ziraat odasının uygun görüşü alınacak. Bu halde dahi kesin zaruret görülmeyen zeytin ağacı kesilemeyecek, sökülemeyecek.
Komisyonda, bir dekarda 15'ten az zeytin ağacının olduğu yerleri "zeytinlik saha" olmaktan çıkaran 2. madde iktidar ve muhalefetin verdiği önergelerle tasarıdan çıkarılmıştı.
Verilen önergeyle, izinsiz kesinler veya sökenlere, ağaç başına 2 bin TL olarak öngörülen idari para cezası 4 bin TL'ye çıkarıldı.
Tasarının görüşmeleri, 5. madde üzerinde devam ediyor.