'1 sigara hayattan 11 dakika çalıyor'

EDİRNE'de, '31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü' kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan Halk Sağlığı Müdürü Muhsin Kişioğlu, içilen her bir sigaranın kişinin hayatından 11 dakika çaldığını söyledi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 31 Mayıs 2017 21:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'1 sigara hayattan 11 dakika çalıyor'

Edirne'de '31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü' nedeniyle Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından kentteki bir AVM'de halkı bilgilendirmek amacıyla etkinlik düzenlendi. Kurulan stantta Halk Sağlığı personeli tarafından bilgilendirici broşürler dağıtılırken, karbon monoksit ölçüm cihazı ile vatandaşların karbon monoksit düzeyi ölçümleri yapıldı. Ayrıca alana kurulan dev akciğer maketinin üzerine önemli notlar yerleştirildi.

"SİGARA İÇME YAŞI 13'E DÜŞTÜ"

Daha çok çocukların olduğu alanları seçtiklerini ve halkla iç içe olarak sigara içmenin önüne geçmek istediklerini dile getiren Edirne Halk Sağlığı Müdürü Muhsin Kişioğlu, çocuklarda sigara içme yaşının 13'e düştüğünü söyledi. Kişioğlu, "Tütün ve tütün mamulleri dünyadaki ölümlerin en önemli sebeplerinden biri. Bir sigara içildiğinde hayatımızdan 11 dakika çalıyor. Yapılan çalışmalarda çıkan veriler böyle. Türkiye'de yılda yüz binden fazla kişi tütün ve tütün mamullerinin kullanımına bağlı olarak hayatını kaybediyor. Türkiye'deki yıllık ölüm sayısı ise 1 milyon. Yani her yıl binlerce kişi önlenebilir nedenlere bağlı olarak ölüyor. Sigara, kalp sağlığımızı bozuyor, damar hastalıklarına neden oluyor, dolaşım sistemi rahatsızlıklarını tetikliyor. Çeşitli kanserlere sebep oluyor. Bunların başında akciğer kanseri geliyor. Akciğer kanserinin de sebebinin yüzde doksanı sigara. İşte biz bu yüzden sigarayla bu denli mücadele ediyoruz" diye konuştu.

Edirne Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Kanser Şube Müdürü Dr. Tülin Gürbüz ise sigaranın zararlarını anlattı. Önlenebileceğini ve kendilerinin bu doğrultuda çalışmalar yaptığını kaydeden Gürbüz, ana hedeflerinin gençler ve çocuklar olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber