İFP Atamalarındaki Mali Problemler

İstihdam fazlası personel olarak diğer kamu kurumlarına Devlet Personel Başkanlığınca atanan personelin maaşları, fark tazminatı, bankacılık tazminatı ve atandığı kurumda ödenen ek ödemeler en sık problem yaşanan konulardır. Sitemiz Uzmanlarının bu konulara ilişkin olarak hazırlamış olduğu dosyayı okumak için tıklayın.

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstihdam fazlası personel olarak diğer kamu kurumlarına Devlet Personel Başkanlığınca atanan personelin maaşları, fark tazminatı, bankacılık tazminatı ve atandığı kurumda ödenen ek ödemeler en sık problem yaşanan konulardır. Sitemiz Uzmanlarının bu konulara ilişkin olarak hazırlamış olduğu dosyayı okumak için tıklayın.


4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesinde ?...Kamu kurum ve kuruluşlarına atanan personelin atandıkları tarihteki kadro ve pozisyonlarına ait aylık, ek gösterge, ikramiye her türlü zam ve tazminat haklarının veya sözleşme ücretlerinin net tutarının, nakledildiği kuruluş mevzuatına göre hakedeceği aylık, ek gösterge, varsa ikramiye, her türlü zam ve tazminat haklarının veya sözleşme ücretinin (varsa ikramiye) net tutarından fazla olması halinde aradaki fark giderilinceye kadar, herhangi bir kesintiye tabi tutulmaksızın tazminat olarak ödenir.

Ancak bu şekilde nakledilen personelden (Bu Kanuna göre anonim şirket halinde birleştirilen kuruluşlardaki personel dahil) 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 1 sayılı cetvelde belirtilen personelin, eski kadrolarına ait aylık, ek gösterge ve her türlü zam ve tazminat (ek tazminat hariç) hakları şahıslarına bağlı olarak atandıkları görevlerde kaldıkları sürece saklı tutulur...? hükmü yer almaktadır.

Ayrıca 4603 sayılı Kanunun Geçici 1 inci maddesinin 3 üncü fıkrasında, ?...Ancak Bu şekilde nakledilen personelden anılan madde uyarınca eski kadrolarına ait hakları şahıslarına bağlı olarak saklı tutulanlar için bankacılık tazminatı da şahıslarına bağlı bir hak teşkil etmez? hükmü yer almaktadır.

Bu hükümler ışığında; memurlar (1 sayılı cetvel) ve diğer personel (2 sayılı cetvel ve kapsam dışı personel) 4603 sayılı Kanun ve 4046 sayılı Kanun uyarınca diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledildikleri tarihte almakta oldukları aylık, ek gösterge, ikramiye her türlü zam ve tazminat hakları veya sözleşme ücretlerinin net tutarı (bankacılık tazminatı dahil) hesaplanacak ve atandıkları kadro veya pozisyona ait aylık, ek gösterge, varsa ikramiye, her türlü zam ve tazminat haklarının veya sözleşme ücretinin (varsa ikramiye) net tutarı ile kıyaslanarak aradaki fark tazminat olarak ödenecektir. Bunu biraz daha açacak olursak, atanan istihdam fazlası personel atandığı kadronun maaşını alacak, ama eski maaşı ile yeni maaşı arasındaki fark olursa bu fark da kendisine tazminat olarak verilecektir. Problemli konu olan bankacılık tazminatını Ziraat ve Halk Bankası personeli için söyleyecek olursak, bankacılık tazminatı fark tazminatının hesaplanmasında dikkate alınacak fakat fark tazminatı kapandığı zaman ayrıca ödenmeyecektir.

Bankacılık tazminatı daha önce şahsa bağlı bir hak idi. Ancak, 4603 sayılı Kanunda 4743 sayılı Kanunla yapılan değişiklik ile bankacılık tazminatı şahsa bağlı hak olmaktan çıkartılmıştır.

Bir Diğer problemli konu da, bazı kurumlarda yukarıda sayılanlar dışında memurlara ödenen ek ödeme, fon, fazla çalışma gibi ödeme kalemlerinin fark tazminatı hesabında dikkate alınıp alınmayacağıdır. Uygulama bu ödeme kalemlerinin fark tazminatı hesaplamasında dikkate alınmaması şeklinde olmaktadır. Yani Başbakanlık merkez teşkilatı emrine atanan bir personel, atandığı tarihte almakta olduğu sözleşme ücretlerinin net tutarı ile Başbakanlık merkez teşkilatında aynı kadro unvan ve derecede çalışan memurun almakta olduğu aylık, ek gösterge, varsa ikramiye, her türlü zam ve tazminat haklarının net tutarı arasındaki farkı tazminatın olarak alacak, bunun yanında Başbakanlık merkez teşkilatında çalışan emsal kadro ve unvandaki memura ödenen fazla çalışma ücretini de ayrıca alacaktır. Bu husus Gümrük Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı ve diğer ek ödemeleri olan kurumlar için de geçerlidir.

Yani bu tür ek ödemeleri olan kurumlara atanan istihdam fazlası personel;
1-Atandığı kadronun maaşını,
2-Eksi kadrosu ile yeni kadrosu arasındaki farka ait tazminatı
3-Yeni atandığı kadroda verilen ek ödemeleri alacaktır.

Bu konular idare ile memur arasında en çok soruna neden olan konulardır. Öyleki geçen gün medyamızda yer alan bir habere göre bu konularda 6000 adet dava açılmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber