OKS'nin yerini seviye tespit sınavları alıyor

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 09 Mart 2007 15:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) 2009'da kalkacak. Yeni sisteme göre seviye belirleme sınavı yüzde 70, yıl sonu başarı puanı yüzde 25 ve davranış puanı da yüzde 5 oranında etkili olacak.

OKS kalkıyor yerine üç aşamalı sınav sistemi geliyor. Milli Eğitim bakanı Hüseyin Çelik ortaöğretim kurumlarına girişte 6,7 ve 8'inci sınıfların sonunda yapılacak seviye belirleme sınavının yüzde 70, yıl sonu başarı puanının yüzde 25 ve yöneltme ve davranış puanının da yüzde 5 oranında etkili olacağını söyledi. 2008-2009 eğitim -öğretim yılında uygulanmaya başlanacak yeni ilköğretim müfredatıyla birlikte OKS'nin kaldırılacağını belirten Çelik, ?Yeni müfredat, sonucu değil süreci değerlendiren bir müfredattır ve OKS'nin bugünkü şekliyle devam etmesi mümkün değildir? dedi.

OKS mantığında öğrencinin okula değil, dershaneye bağlandığını ve bir an önce dershaneye gitmeye odaklandığını söyleyen Milli Eğitim Bakanı, mevcut sistemin yabancı dil, beden eğitimi ve müzik derslerini öğrenciler açısından ikinci plana ittiğine değinerek öğrencileri yeniden okula bağlayan bir sistem hazırladıklarını söyledi.

SEVİYE BELİRLEME SINAVLARI MÜFREDAT ODAKLI

6,7 ve 8'inci sınıfların sonlarında merkezi seviye belirleme sınavı yapılacak. İlk seviye belirleme sınavına önümüzdeki yıl 6 ve 7'nci sınıflar girecek. Seviye sınavları müfredat odaklı olacak ve öğrencilere yabancı dil soruları da yöneltilecek.

YIL SONU BAŞARI PUANI YÜZDE 25 ETKİLİ OLACAK

Üç yılın sınav ortalaması yüzde 70, derslerden alınan notların ortalaması yüzde 25, öğrencilerin davranışlarına ilişkin öğretmenlerin not ortalaması ise ?yöneltme ve davranış puanı? adı altında yüzde 5 etkili olacak.

Bakan Çelik yüzde 25 etki edecek yıl sonu başarı puanının okullar tarafından istismar edilmesine izin verilmeyeceğini söyledi

OKS BU SENE YAPILACAK

OKS'nin bu sene yapılacağını ve ilköğretim başarı puanının da yüzde 7 oranında etki edeceğini söyleyen Çelik,

?OKS' öğrencinin sadece ortaöğretime geçişinde değil yüksek öğrenime geçişinde de önemli bir adımdır. Türkiye, yabancı dil eğitiminde en başarısız ülkelerden biri. Bunda OKS ve ÖSS'nin önemli bir etkisi var, çünkü sınavda yabancı dil sorusu yok, öğrenci de sınavda çıkmayacak derse çalışmıyor, aynı şey bilişim dersleri için de geçerli? diyerek bütün bunların sınav sisteminin değiştirilmesi için önemli gerekçeler olduğunu vurguladı.

Sınava dahil edilecek ortaöğretim başarı puanının hesaplama biçimi OKS kılavuzunda olacağını belirten Bakan Çelik, hiperaktif çocuklara OKS'de farklı bir uygulama yapılmayacağının da altını çizdi.

Bakan Çelik yeni sistemin 10 Nisan'a kadar Milli Eğitim Bakanlığı'nın web sitesinde yayınlanacağını, eğitimcilerden görüş ve öneri beklediklerini, [email protected] adresine gönderilecek görüşlerin bakanlık tarafından değerlendirileceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber