Öğretmenlerin ili içi nakillerde 3 önemli sorun

Öğretmenlerin il içi nakillerinde 3 önemli sorun yaşanıyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 05 Haziran 2017 13:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Öğretmenlerin ili içi nakillerde 3 önemli sorun

Öğretmenlerin İl İçi yer değiştirmeleri ile ilgili yaşanacak sorunları daha önce ele almıştık.

Fakat MEB maalesef yine adım atmadı ve sorunlarla dolu bir sürece daha imza atıldı.

Fen ve Sosyal Bilimler Sorunu

Başvurular başladığında Fen ve Sosyal Bilimler Liseleri ile ilgili ortaya çıkan sorun bir şekilde çözülmeye başladı ama halen muamma ve öğretmenler açıklama bekliyor. Bu okullarla ilgili süreç nasıl işletilecek? Sorusu cevap bekliyor. http://www.memurlar.net/haber/670416/

Başvuru Sonrası Ortaya Çıkan Sorun

Daha sonra başvurular alınmaya devam edildi ve başvuru süreci sona erdi. Fakat başka bir sorun çıktı ortaya. İstanbul özelinde karşılaştığımız sorunun bir çok ilde olabileceğini düşünüyoruz.

Bazı öğretmenler başvurular bittikten sonra tercihlerini kontrol ettiklerinde bazı okulların listelerinden silindiğini gördüler. Önce Fen ve Sosyal Bilimler liseleri olarak düşündük fakat öyle değildi. Bazı okullar "Çok Programlı Anadolu Lisesi" iken son anda "Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi"ne dönüştürülmüş. Yani başvuru sonrasında okul türü ya da adı değişti ve tercihler listelerden silindi.

Ve bu öğretmenler tercihlerini kontrol ettiklerinde oluşan boşluklardan dolayı

"Yapmış olduğunuz tercihlerde yanlışlık olduğundan Kurum, İlçe veya İl Milli Eğitim Müdürlüğünüze başvurarak kaydınızı reddettirip tekrar başvurunuz!"

ibaresi var.

Oysa ki başvuru modülü kapandı.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü ile görüşen bazı öğretmenlere "biz düzelteceğiz sizin yapmanız gereken bir şey yok" denilse de öğretmenler tedirgin. Hem silinen tercihler nasıl doldurulacak? Sonuçta okulun adı değişse de okul var. Ders de var. Kaldı ki öğretmen "Çok Programlı Anadolu Lisesi" nde Anadolu Lisesi sınıfı olduğu için tercih yapmış ve son anda bu kaldırılmış ise bu tercihini değiştirme hakkı verilmesi gerekmez mi? MEB bu teknik sorun konusunda açıklama yapmalıdır.

MEB İl İçi Yer Değiştirmede daha hassas olmalı yoksa sorun büyüyecek.

Norm sorunu:

Daha önce de belirttiğimiz gibi normlar 2016-2017'ye göre, oysa ki atama süreci 2017-2018 için. Bu yaman çelişki düzeltilmelidir.

- 2017-2018'de normu kapanacak kurumlara atama yapılmaması

- 2017-2018'de açılacak normlara atama yapılması,

- Bu konuda keyfi davranan, hassas olmayan okul idareleri ile ilgili gereğinin yapılması suretiyle gerçekleştirilmelidir.

Normal Eğitime Geçiş Sorunu

Okulların bir çoğu (ilçe/İl Milli Eğitimlerin baskısı ile) normal eğitime geçmek için düğmeye basmışlardır. Fakat bu konuda da hassas bir çalışma olmadığı gibi bir çok okulun şartları uysa da norm kadrosu güncel olmadığından sorunlar yaşanacaktır.

Daha geçen gün bir ilden aradılar ve okulumuzda 3 sınıf öğretmenliği normu açık fakat normal eğitime geçeceğimiz için fazla öğretmen bile olacakken atama yapılacak ne yapabiliriz? Sorusunu sordular.

Okulları normal eğitime geçireceğiz dayatması ile eğitimin kalitesini düşürecek adımlar atılmamalıdır. Örneğin laboratuvarlar, kütüphaneler, Teknoloji Tasarım atölyeleri kapatılmamalı sınıf mevcutlarının 30 civarında tutulması halinde normal eğitime geçilmelidir. Kalabalık sınıflar yaratarak yapılacak dönüşümler eğitime zarar verecektir.

Halk Eğitimler Neden Kapalı?

İl içi yer değiştirmede boş norm listesi açıklayan illerde Halk Eğitim Merkezlerindeki boşluklar açıklanırken öğretmenlere tercih hakkı verilmediği bilgisi geldi ve bu konuda da bakanlıktan bir açıklama gelmedi.

Sonuç olarak;

İşte bu sorunlarla karşı karşıya olduğumuz bir sürece girilmektedir. MEB aceleci davranmamalıdır. Gerekirse takvimi uzatmalı ve süreci sağlıklı yönetmelidir.

Mutlak tedbir almalı öğretmenleri de bilgilendirmelidir. Aksi halde evdeki hesap çarşıya uymayacak mağdur olan yine öğretmenler olacaktır.

Maksut BALMUK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber