Linux'u, MEB personeline uyumlu hale getirdi

Bursa Osmangazi Halk Eğitim Merkezinde Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Cihan Alkan tarafından hazırlanan Arch Linux tabanlı MEBis 2017.06 kullanıma hazır

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Haziran 2017 18:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Linux'u, MEB personeline uyumlu hale getirdi

Bursa Osmangazi Halk Eğitim Merkezinde Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Cihan Alkan tarafından hazırlanan Arch Linux tabanlı MEBis 2017.06 kullanıma hazır.

MEBis ile E-İmza - DYS Sıkıntılarına Son

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okulların DYS'ye (Döküman Yönetim Sistemi) geçmesiyle birlikte yaşanan sıkıntılar üzerine, hem okullarda Linux'u yaygınlaştırmak hem de kullanıcıları uğraştırmadan E-İmza, DYS, MEB Sertifika ve UYAP vb. okullar için gerekli uygulamaların hazır ve ayarlanmış olarak geldiği bir Linux sürümü yapmaya karar veren Cihan Alkan, E_İmza için gerekli ayarların hazır geldiği, yazıcı, tarayıcı gibi donanım sürücülerini tanıtmayla uğraşılmayacağı bir işletim sistemi hazırladı.

MEBis, Windows 10 Görünümüne de Sahip

Son kullanıcının kolayca kurup kullanacağı donanım ayarlamayla, yazılımla, komut satırıyla uğraşmayacağı bir sistem olan MEBis, Arch Linux tabanlı ve %100 Arch Linux ile uyumludur. MEBis'te kullanım kolaylığı nedeniyle Cinnamon masaüstü tercih edilmiştir. Ancak diğer masaüstü uygulamalarını tercih eden kullanıcılar da yazılım kurma programı ile KDE, Gnome, Mate, LXDE, XFCE gibi farklı masaüstü uygulamalarını kolayca yükleyebilirler. Windows'a benzerliği nedeniyle Windows'tan geçiş yapacak olan kullanıcılar fazla sıkıntı çekmeyeceklerdir. Yine de zorlanacaklar için Windows 10 teması hazır gelmektedir. İsteyen kullanıcılar tema ayarlarından Windows 10 temasını seçerek arayüzü Windows'a benzetebilirler.

MEBis, Diğer Programlarla Entegre

Ofis programı olarak MS Ofis ile uyumundan dolayı WPS Ofis tercih edilmiş olan MEBis'e Libre Ofis vb. ofis programları da kolayca yüklenebilmektedir. Ayrıca DYS, MEB sertifika, Java ve sıkça kullanılan MEB sitelerine kısayol uygulamaları da hazır gelmektedir. MEB için ayarlanmış olmakla birlikte diğer E-İmza kullanan devlet kurumları da herhangi ayar yapmadan MEBis'i kullanabilirler.

Bilgisayara Kurmadan da Kullanılabilecek

Arch Linux gücü ve Cinnamon Masaüstü estetiğini bir arada sunan MEBis ile Linux kurmanın ve kullanmanın ne kadar kolay olduğunu görecek ve linuxtan vazgeçemeyeceksiniz. Yapmanız gereken MEBis'in 64 Bit sürümünü "https://sourceforge.net/projects/mebis/files/mebis-2017.06/" adresinden indirerek, ISO kalıbını USB Belleğe yazdırmak ve bilgisayarınızı bu bellek ile başlatmak. MEBis'i ister USB bellek üzerinden, isterseniz bilgisayarınıza kurarak kullanabilirsiniz.

Güncellemeler Yapılacak

Geliştirici,görülen eksiklikler ve aksaklıkları sonraki sürümlerde giderilerek sorunsuz bir işletim sistemi olmasını planlanmaktadır.

MEBis Tanıtım Videosu: https://www.youtube.com/watch?v=PtEjkUKIcD0

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber