Askerden muaf olan, infaz koruma memuru olabilir mi?

Gözlük derecesinin yüksekliğinden dolayı askerlikten muaf olan, infaz koruma memuru olabilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 11 Haziran 2017 10:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Askerden muaf olan, infaz koruma memuru olabilir mi?

Soru: Ben yaklaşık üç ay önce İKM olarak işe başladım tüm evraklarımı verip. Şöyle bir sorum olacak, ben askerlikten muafım ve bu muafiyet belgesini ve ayrıntılı raporu benden istediler dün bu raporu verdim. Bu durum benim memuriyetimi etkiler mi, bundan sonra süreç ne olur? Muaf olma nedenim gözlük derecemin yüksek olması. Bu raporu bana 2012 yılında verdiler, işe başlarken sağlam raporu aldım. bir sorun olmadı yardımcı olursanız sevinirim.

657'DE YER ALAN GENEL DÜZENLEME HÜKÜMLERİ

Cevap: Devlet memuriyetine ilişkin sağlık şartı 657 sayılı Kanunun 48'inci maddesinde düzenlenmiştir. 48'inci maddenin 7 nolu bendinde yer alan düzenleme şu şekildedir:

"53 üncü madde hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek (...) akıl hastalığı (...) bulunmamak."

Bu bentte yer alan "vücut veya" ile "veya vücut sakatlığı ile özürlü" ibareleri 21/4/2005 tarihli ve 5335 sayılı Kanunun 29 uncu maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır.

Bu maddeye göre Devlet memur olacak kişinin 53'üncü madde hükmü saklı kalmak kaydıyla görevini devamlı yapmasına engel bir akıl hastalığının olmaması gerekmektedir. 53'üncü madde engelillerin Devlet memurluğuna alınmasına ilişkindir. Kimlerin engelli olduğu ise yönetmelik ile belirlenmiştir. 7/2/2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan "Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelik""in 4'üncü maddesinin (ç) bendinde ise "Doğuştan veya sonradan; bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yetenekleri bakımından engel oranının yüzde kırk veya üzerinde ve çalışabilir durumda olduğunu mevzuat hükümlerine göre alınacak sağlık kurulu raporu ile belgeleyenleri," engelli olarak tanımlanmıştır.

Bu maddeki tespite göre, engelli olan bir aday memur olabilir. Memuriyete engel olan sadece, görevini yapmasına engel olabilecek "akıl hastalığı"dır.

İNFAZ KORUMA MEMURLARI İÇİN ÖZEL DÜZENLEME

İnfaz koruma memurluğu özelinde ise şunları söylemek gerekmektedir.

Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliğinin 6. maddesinde infaz koruma memuru olabilmek için şu şart yer almıştır:

"e) Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı veya bedensel özürlü olmadığını; şaşılık, körlük, topallık, işitme kaybı, çehrede sabit eser, uzuv noksanlığı, kekemelik ve benzeri engeller bulunmadığını; Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünce bölge hastaneleri olarak belirlenecek Sağlık Bakanlığına bağlı tam teşekküllü Devlet hastanelerinden alacakları sağlık kurulu raporu ile belgelemek"

Bu hükme göre ise, infaz koruma memuru alımında özel bir şart aranmış ve akıl hastalığına ilave olarak, görevi devamlı yapmasına engel olabilecek bedensel bir özür bulumaması öngörülmüştür. Görevin devamlı yapılıp yapılmayacağına ise anacak doktorlar karar verebilecektir.

Bu bağlamda, özetle şunları ifade etmek gerekmektedir. Askerlikten muaf olmak, memurluk için bir negle değildir. Ancak infaz koruma memuru olabilmek içn bazı bedensel engellerden bahsedilmiş olup, vücudunuzda olan engelin bu kapsamda olmaması halinde, bir sorun yaşanmayacaktır.

Buna göre özürlü sayılmayan ve görevini devamlı surette yapmasına engel bir akıl hastalığı bulunmayan bir aday, askerlikten muaf olsa dahi memur olabilir. Bu şartın taşınıp taşınmadığı ise işe girişte aranan sağlık kurulu raporu ile belirlenmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber