Avukat eylemi yargıyı kilitledi

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 11 Mart 2007 11:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Savunma yapılamadığı için duruşmalar ertelenirken, adi suçlarda haklarında işlem yapılamayan sanıklar serbest kalıyor

ADALET Bakanlığı ile Türkiye Barolar Birliği'ni karşı karşıya getiren zorunlu avukat uygulaması, yargıda tam anlamıyla kaos yarattı. Türkiye Barolar Birliği'nin çağrısıyla birlikte, öncelikle Türkiye'nin en büyük 3 barosu iş bıraktı, ardından da tüm barolar görevlendirmeleri durdurdu.

Türkiye Barolar Birliği'nin 113 milyon YTL'lik alacağının ödenmemesi üzerine verdiği ?zorunlu avukat uygulamasını durdurun' talimatına barolardan da destek gelince, sistemde görev yapan 40 bin avukat artık hizmet vermeyi kesti.

Tutuklamalar kaldı

Sistemin tamamen durmasıyla birlikte avukatlar öncelikli olarak zorunlu müdafilik uygulaması çerçevesinde müvekkillerinin duruşmalarına girmedi. Savunma makamı mahkemede olmadığı için hakimler de duruşmaları ertelemek zorunda kaldı.

Sıkıntının bir başka ayağı ise Emniyet'te ve savcılıklarda oluştu. Gözaltına alınan sanığın Emniyet'teki sorgusunun yapılabilmesi için yanında avukatın bulunması zorunlu. Ancak, avukatların iş bırakması nedeniyle sorgulamaların yapılamadığı öğrenildi.

Zanlılar serbest

Adi suçların gözaltı süresi 24 saat. Ancak terör ve çete gibi organize suçlarda gözaltı süresi 4 gün. Savcılık ancak organize suçlarda ek gözaltı süresi talebinde bulunabiliyor. Adi suçlarda bir gece gözaltında tutularak sorgulanan zanlılar, savcılığa sevk ediliyorlar. Bu noktada yine avukat devreye giriyor. Savcının zanlının ifadesini aldığı sırada, avukatın da bulunması zorunlu. Avukat olmadan alınan ifadeler ise kabul edilmiyor. Savunmanın eylemde olması nedeniyle zanlıların serbest bırakılacağına dikkat çekiliyor.

Barolar, Adalet Bakanlığı ile yaşanan anlaşmazlık nedeniyle uygulamayı süresiz olarak durdurdu. Barolar, CMK'nın uygulamasının esaslarını düzenleyen yönetmelik revize edilmeden ve zorunlu müdafilik alacaklarının tamamını ödenmeden uygulamayı tekrar sisteme sokmayacaklarına dikkat çekiyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber