İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

LYS kahvaltısında yumurta ve ceviz

Sınav günü geldi çattı.Başarıyı ne kadar çalıştığınızın yanı sıra yiyip içtikleriniz de etkileyebilir. Beslenme uzmanı Merve Yüksek, LYS günü için önerilerde bulundu: "Kahvaltıda mutlaka yumurta olsun. Beyaz unlu yiyecekler yemeyin, sınavda uyku yapar. Sınavdan önce üç adet ceviz veya 10 tane badem yiyin ki konsantrasyonunuz artsın

Haber Giriş : 10 Haziran 2017 08:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
LYS kahvaltısında yumurta ve ceviz

Sınav maratonu başladı. Binlerce gencin geleceğine yön verecek LYS için bir yıl boyunca çalışıldı, hazırlıklar yapıldı. Şimdi sıra bu emeğin karşılığını almada. Tabii ki sınav başarısı çalışmayla geliyor ama bunun yardımcı unsurları da var, beslenme gibi. Yiyeceğiniz şeyler de sınavınızı etkileyebiliyor. Memorial Şişli Hastanesi beslenme ve diyet uzmanı Merve Yüksek, öğrencilerin sınav öncesinde hijyeninden emin olmadıkları ve daha önce tüketmedikleri besinlerden kaçınması gerektiğini söyledi. Yüksek "Baklagil yemeklerini sınava birkaç gün kala önermiyorum çünkü çok gaz yapıyor, bağırsak hareketlerini biraz hızlandırıyor" dedi.

Güçlü bir kahvaltının da sınav başarısında etkili olduğunu belirten Yüksek, nasıl bir kahvaltı yapılması gerektiğini şöyle anlattı: "Tokluk süresini uzatacak yumurta gibi protein kaynakları tercih edilmeli. Haşlama ya da omlet şeklinde olabilir. Aynı zamanda yine çeşitli peynirler. Tabii ki bunlar, vücudun alıştığı olmalı, farklı çeşit peynirler olmamalı. Yine çok aşırı tuzlu peynirleri de tercih etmeyin çünkü kahvaltıdan sonra birkaç saat geçeceği için susatabilir. Yanında mevsim sebzeleri, domates ve salatalık yenilebilir. Tam buğday, çavdar ya da tam tahıllı ekmek öneriyorum. Pastane ürünleri, börek, çörek, açma, poğaça, simit gibi beyaz un kaynakları sınav sabahı kesinlikle yenilmemeli. Çünkü bunların glisemik indeksi yüksek olduğu için kan şekeri biraz daha hızlı yükselir ve sınav esnasında da düşebilir. Bu da kişide sınav esnasında uyku hali yaratabilir."

Sınav sabahı yapılacak kahvaltıda şeker ve çikolata yerine sağlıklı karbonhidrat kaynağı meyvenin tercih edilmesini öneren Yüksek, işlenmiş et konusunda da uyarıda bulundu: "Aynı zamanda sucuk, salam gibi şarküteri ürünleri fazla tuzlu olduğu için çok susatma riski olabilir. Onlardan da kaçınılmalı."

Konsantrasyonu arttıran besinler konusunda da tavsiye veren Yüksek, özellikle cevizi önerdiğini söyledi: "Konsantrasyon üstünde en etkili besin ceviz. Tabii ki sadece son sabah ceviz yediğiniz için sınavda başarınız artmaz. Mutlaka düzenli bir şekilde tüketilmesi önemli. O nedenle son birkaç gün düzenli bir şekilde yenilmesini öneririm. 10 adet badem veya fındık ya da üç büyük ceviz şeklinde bir porsiyonlama yapılabilir."

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber