Doğalgaz maliyeti düşecek vatandaşa indirim yolda

EPDK, doğalgazda fiyatları düşürecek bir adım atıyor: 222 ilçe ve beldeye CNG ve LNG ile gaz gidecek. Düşen maliyetlerin de vatandaşa indirim olarak yansıması bekleniyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 11 Haziran 2017 07:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Doğalgaz maliyeti düşecek vatandaşa indirim yolda

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın doğalgaz ulaşmayan il ve ilçe kalmaması hedefi kapsamında önemli bir adım daha atılıyor. Buna göre, 2017, 2018 ve 2019 yılları içerisinde gaz arzı sağlanması hedeflenen 222 ilçe ve beldenin bir bölümüne doğalgaz CNG ve LNG ile ulaştırılacak. Bu ilçelerin mevcut iletim hattına olan uzaklığı ve nüfusun düşüklüğü gerekçesiyle yapılan bu düzenlemenin maliyetleri de daha düşük. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) aldığı kararla maliyet arasındaki fark tüketiciye yansıtılacak. Böylece maliyet düşüşünün vatandaşa indirim olarak yansıması hedefleniyor.

CNG ve ING

EPDK Kurul kararıyla doğal gaz dağıtım bölgesi kapsamında yer alan herhangi bir şehrin belli koşullar altıda CNG veya LNG ile beslenebilmesine olanak sağlanmıştı. Karar kapsamında Enerya Erzincan şirketi gerekli tesis yatırımlarını kendisi gerçekleştirmek kaydıyla, Erzincan'ın Üzümlü ilçesine gaz arzını CNG yöntemi yapmaya başlamıştı. Sistemle şebekeden alınan doğal gaz dağıtım şirketinin CNG Kompresör İstasyonu ile 250 bar seviyesine çıkarılarak, CNG tüplerine aktarılıyor. Doldurulan treylerler, çekici vasıtasıyla Üzümlü ve Bayırbağ şehirleri için ortak oluşturulan şebekenin uygun bir noktasında kurulan Boşaltma İstasyonu'na taşınıyor.

Türkiye'de bir ilk

Boşaltma istasyonuna gelen gazın basıncı 250 bar seviyesinden şebeke basıncına düşürülerek bir ölçüm istasyonu vasıtasıyla şehir şebekesine veriliyor. Üzümlü ilçesinde kullanılan sistem CNG'nin Türkiye'deki ilk uygulaması olması özelliğini taşıyor.

20 ilçeye bu yolla götürülecek

EPDK bu kapsamda BOTAŞ ile görüşmeler gerçekleştirerek, gaz arzının CNG veya LNG ile yapılacağı ilçe sayısını arttırmayı kararlaştırdı. Bu kapsamda 2017, 2018 ve 2019 içerisinde gaz arzı sağlanması hedeflenen 222 ilçe ve beldenin mevcut iletim hattına olan uzaklığı ve nüfus potansiyelinin düşüklüğü sebebiyle ilk etapta 15 veya 20'sine bu şekilde doğalgaz arzı gerçekleştirilecek. Dağıtım hattına uzaklık ve coğrafi koşullar nedeniyle ilçelere boru gazı götürmenin sebep olacağı yüksek maliyetlerin düşürülmesi beklenirken, bunun vatandaşa indirim olarak yansıması hedefleniyor.

Sektör görüşleri alındı

CNG veya LNG alım maliyetiyle boru gazı alım maliyet arasındaki farkın tarifelere yansımaması nedeniyle usul ve esas düzenlenmesi için çalışmalara başlandı. Hazırlanan taslağa sektörden gelen görüşler doğrultusunda son şekli

verildi.

Mücbir sebepler kapsamda

Düzenlemeyle ayrıca şu anda boru gazıyla arz sağlanan bölgelerde oluşabilecek mücbir sebeplerde arz güvenliğinin korunması amacıyla geçici olarak CNG veya LNG yöntemi kullanımına da imkan geldi. Gecikme yaşanırsa da geçici olarak bu yöntem kullanılabilecek.

MİRAY ÇİMEN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber